Ediţia 2011 a Campaniei “Hai pe net!”, iniţiată în România de Fundaţia EOS, în parteneriat cu Programul Microsoft Unlimited Potential şi Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România a luat startul.
Iniţiativa îşi propune să aducă online pentru prima dată peste 100 000 de europeni excluşi digital. Campania vine în sprijinul celor care nu au acces la noile tehnologii, dorind în acelaşi timp, ca cei care au început deja să utilizeze aceste tehnologii să aducă la telecentru o persoană care nu a utilizat niciodată calculatorul, nu a fost niciodată online şi care pierde din oportunităţile oferite de acestea.
Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov este susţinător al acestei campanii şi în perioada 28 februarie – 4 martie 2011, va oferi tuturor braşovenilor, prin Centrul de Informare Comunitară, Sal@info şi Secţia pentru Copii şi Tineret, acces la Internet şi asistenţă în utilizarea Internetului, în intervalul orar 10-18. Cei interesaţi vor beneficia de următoarele tipuri de activităţi:
- Activităţi pentru tineri – navigare pe internet (blogul copiilor, creare adresă e-mail, referinţe online, concursuri, muzică şi videoclipuri)
- Lecţii online – documentare şi prezentări multimedia, experimente şi simulări virtuale, cursuri electronice, momente de lecţie, lecţii cu strategie didactică predefinită, cu conţinut puternic interactiv, bazate pe programa şcolară oficială
- Activităţi pentru părinţi – siguranţa copiilor pe internet
- Presa online
- Locuri de muncă vacante de la angeţiile AJOFM
La Braşov, noutatea acestei ediţii este reprezentată de numărul bibliotecilor publice participante: 16 biblioteci publice (reţeaua judeţeană a bibliotecilor admise în programul biblionet: Halchiu, Bran, Ormenis, Codlea, Măieruş, Sânpetru, Teliu, Făgăraş, Vama Buzăului, Homorod, Râşnov, Cristian, Moeciu şi bibliotecile de la Dumbrăvițţa, Săcele şi Prejmer), faţă de 3 anul trecut (Biblioteca judeţeană prin Centrul de Informare Comunitară şi alte două biblioteci publice din judeţ – Dumbrăviţa şi Săcele)
Centrul de Pregătire Profesională în Cultură lansează un program de primăvară, sub forma unei serii de întâlniri şi ateliere oferite publicului bucureştean. Atelierele sunt adresate tuturor celor interesaţi de învăţare şi dezvoltare personală.
Prima întâlnire va avea loc sâmbătă, 5 martie 2011, orele 12.30. la Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti, în Centrul de Educaţie Nonformală (Calea Plevnei nr. 61, parter), va fi condusă de către Cătălin Buciumeanu (formator în domeniu comunicării, relaţiilor publice, negocierii şi lobby-ului.), şi are drept subiect comunicarea nonverbală.
Participarea este gratuită, în limita locurilor disponibile. Pentru înscrieri trimiteţi un mesaj la adresa evenimente@cppc.ro
Comunicare nonverbală
“În fiecare zi, de dimineaţa până seara, acasă, la serviciu, între prieteni, vorbim şi comunicăm aproape neîntrerupt. Şi tot neîntrerupt corpul nostru, postura lui, mâinile, capul, ochii şi muşchii feţei susţin încă un discurs, paralel sau opus celui verbal. În cadrul acestui atelier CPPC vă propune să încercaţi o lectură atentă a acestui limbaj şi să înţelegeţi câteva dintre condiţiile în care au loc medierea, negocierea, terapia şi mai ales comunicarea eficientă.”
Prieten al evenimentului: Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti
CPPC www.cppc.ro
CCSB www.ccs.ro
CEnF www.educatie-alternativa.blogspot.com
Recent, am căutat în fondul de manuscrise şi corespondenţă al Colecţiilor Speciale nişte însemnări ale lui Tiberiu Brediceanu despre dansul Romana. Datau din anii 1941-1943. Parţial erau dactilografiate la maşina de scris, parţial scrise de mână. Cum am avut nevoie să fac copie după ele, am sesizat la xerox că atunci foile erau mai mari, croite pe alte dimensiuni decât obişnuita foaie A4 pentru xerox de acum. Aşa încât foile acelea de la maşina de scris au putut fi copiate doar în format A3. Dar cele manuscrise au fost un chin deoarece o foaie simplă de scris era completată cu notiţe lipite în continuare, împăturite de trei ori, iar la desfăşurare aveai în faţă o coală lungă de tot. Incredibil ce soluţie au găsit înaintaşii noştri pentru a scrie ideile concentrate pe o foaie. Nu ştiu dacă criza de hârtie din anii războiului ori cenzura a silit la acest act tipic de a scrie, dar azi dimensiunile acestor foi ne obligă la tot felul de slalomuri atunci când vrem să xerocopiem. Şi astfel îţi dai seama de diferenţa tehnologică dintre generaţii şi de cât de mult s-a schimbat modul de a scrie şi a comunica informaţia de la o generaţie la alta.
Aşa a început totul.
O încăpere de 20mp, 3 calculatoare, mult entuziasm, pensionari, şomeri, profesori, medici şi doi bibliotecari.

Au fost doi ani plini, chiar foarte plini – pe timpul iernii geamurile se abureau până începeau să curgă. De aceea, ne-am mutat într-un spaţiu mult mai generos. S-au înmulţit şi calculatoarele şi cursanţii şi bibliotecarii – acum eram trei.


Pe parcursul celor cinci ani, 1500 de adulţi au urmat cursuri de iniţiere în utilizarea calculatorului, de navigare pe internet sau de mesagerie electronică.
Cum se încheie această scurtă poveste? Mărturisesc că nici eu nu ştiu. Povestea nu este una cu final fericit, pentru că pur şi simplu este o poveste fără sfârşit. Pentru că aşa şi-o doresc utilizatorii, pentru că interesul pentru acest tip de serviciu de bibliotecă este unul continuu şi în continuă creştere, pentru că aceasta este lumea în care trăim.
Ce vă pot spune însă, este că noile echipamente primite prin programul biblionet, pe care se desfăşoară şi aceste cursuri, au readus la bibliotecă vechi cursanţi, însoţiţi de rude, prieteni, vecini, cunoştinţe pentru a experimenta cu toţii incursiunea în lumea digitală.
Aşa arătăm noi acum.


Şi acesta este tâlcul poveştii!
În perioada 24-27 februarie 2011, la Sala Palatului va avea loc un nou târg de carte: Livresque. La eveniment vor fi prezente atât editurile cunoscute cât și editurile de nișă care vor organiza lansări de carte și alte momente speciale. Pe lângă noutățile literare, târgul oferă și un spațiu în care să te destinzi la o cană de ceai, și anume Cafeneaua literară.
Ca element de noutate, în cadrul târgului va fi organizată o campanie caritabilă de întrajutorare și încurajare a lecturii. Vizitatorii pot dona cărți care vor ajunge la copiii dintr-un centru de plasament.
Mai multe detalii pe: www.precisemarketing.eu/livresque.
Sursa bookblog
La începutul acestei luni, în 7 februarie s-a petrecut lansarea oficială a programului Biblionet pe judeţul Braşov la Biblioteca orăşenească Râşnov. Au onorat cu prezenţa Scott Andersen, director adjunct IREX România şi Jozsef Szöcs, coordonator regional IREX, primarul Adrian Veştea şi consilier expert Nicolae Pepene, director departament cultură în Primăria Râşnov, echipa managerială a Bibliotecii Judeţene Braşov şi echipa Biblionet Braşov, directoarea Grupului Şcolar Industrial Râşnov, profesori şi directori şcolari, elevi, membrii ai comunităţii, reprezentanţi din mass media locală. În debut, Scott Andersen a vorbit despre programul Biblionet, scopul şi obiectivele sale, impactul pe care l-a avut până acum. Primarul Râşnovului a reafirmat susţinerea eforturilor instituţiilor de cultură şi a activităţilor lor. Daniel Nazare a insistat asupra pregătirii profesionale asigurate personalului din biblioteci prin acest proiect. Luând cuvântul, eu am motivat alegerea Râşnovului şi a bibliotecii sale drept localitatea pentru lansarea oficială Biblionet din judeţ, având în vedere interesul şi implicarea autorităţilor locale. Directoarea liceului care astăzi găzduieşte biblioteca publică râşnoveană a apreciat oportunitatea oferită de accesul gratuit la internet atât pentru elevii şi personalul didactic, cât şi pentru întreaga comunitate. De asemenea, a anuntat că se va implica în iniţierea voluntară a utilizatorilor novici de către elevi, inspirată de Anul european al voluntariatului. Last, but not least, a luat cuvântul doamna bibliotecară Rodica Brezean care a mulţumit pentru suport. Moderat cu eleganţă de Nicolae Pepene, evenimentul lansării a fost o sărbătoare care ne îndreptăţeşte speranţele în revitalizarea bibliotecilor publice, căci speranţele au fost confirmate, lumea citeşte mai mult acum la Râşnov, ispitită iniţial de internet, apoi şi de cărţile din rafturi.
Linkuri către ştirile din mass media – http://www.brasovultau.ro/view/Internet-gratuit-la-biblioteca-4434.html, http://www.1235.ro/detailsv-id1659-sSTIRI-RTT-07-februarie-2011.flv-cstiri.html, http://www.mytex.ro/eveniment/selectie-in-cadrul-programului-biblionet-orasul-rasnov-beneficiaza-de-un-centru-informatic-finantat-de-bill-gates_276869.php, http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&a=citeste&p=actualitate&s_id=98150, http://www.bzb.ro/index.php?page_name=stire_detalii&id_stire=61259, http://www.biblionet.ro/show/index/k/620/a/1866
Vineri, 25 februarie 2011, ora 16:00, persoanele active în organizaţii sau instituţii de tineret, tinerii liceeni sau stundenţi, profesorii şi nu în ultimul rând toţi cei care cred în puterea schimbării, sunt invitaţi la piesa de teatru social organizată de Fundaţia Chance for Life, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov.
Scopul acestui spectacol de teatru social constă în sensibilizarea spectatorilor faţă de situaţiile de discriminare şi consecinţele acestora. Prin intermediul acestei piese, dorim să creăm un spaţiu de dialog non-formal, deschis, în care toţi participanţii să poată să experimenteze teatrul social.
Dacă veţi alege să participaţi la acest eveniment veţi fi încurajaţi să jucaţi mai întâi pe scenă, iar apoi şi în viaţa reală, un rol din ce în ce mai activ în societatea civilă, pentru a schimba ceva. Vom încerca să facem un exerciţiu de toleranţa, indiferent de clasa socială, situaţia financiară, etnie etc.
Acţiunea de la Braşov este parte a proiectului „Tune – up”, finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Tineret în Acţiune, prin care 45 de tineri, din 3 ţări, participă la sesiuni de pregătire şi întâlniri în care dezbat problema cetăţeniei europene, a identităţii culturale, a stereotipurilor, a grupurilor discriminate şi a prejudecăţilor cu care societăţile italiană, englază şi românească se confrunta. Ei vor avea ocazia să dezvolte o serie de iniţiative, care se pot ulterior materializa la nivelul comunitaţilor din care provin.
Vă aşteptăm !
Ediţia noiembrie – decembrie 2010, a Concursului de Participare Comunitară, cu tema „Servicii şi programe inovative în bibliotecă”, a adus la start pentru cele 3 secţiuni active (Servicii şi programe pentru copii cu vârste între 6 – 14 ani, Servicii şi programe pentru adolescenţi şi tineri adulţi 15 – 24 ani, Servicii şi programe pentru adultţi) 27 de propuneri.
În urma deliberărilor, juraţii fiecărei categorii au ales câştigătorii :
Servicii şi programe pentru copii cu vârste intre 6 – 14 ani
• DIGIFOLIO, propus de Secţia pentru Copii şi Tineret a Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu” Braşov, judetul Braşov:
Servicii şi programe pentru adolescenţi şi tineri adulţi (15 – 24 ani)
• Biblioteca – un nou început, propus de Asociaţia pentru Educaţie Antreprenoriat Leadeship (ApEAL) şi Biblioteca Comunală Ciocăneşti, judeţul Damboviţa
Servicii şi programe pentru adulţi
• Cum găseşti o carte de… muncă?, propus de Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”, judeţul Cluj
Mai multe informaţii despre proiectul propus de biblioteca Braşov, pe blogul copiilor
Toţi cei interesaţi de implementarea acestor proiecte vor putea adresa întrebări pe forum, în subiectul dedicat monitorizării fiecărui proiect.
De curând, la sfârşitul săptămânii trecute, am primit un mesaj de la Moieciu. Bibliotecara de acolo, Laura Gîrbacea, îmi anunţa bucuria pe care o trăise, dăruind din cunoştinţele sale unui utilizator în vârstă de 66 de ani, novice în folosirea calculatorului. Cu răbdare şi stăruinţă, acesta a învăţat toţi paşii, de la deschiderea computerului, aplicaţii WORD până la crearea unui cont de corespondenţă electronică şi navigarea pe internet. Domnul este un pasionat şi reputat etnograf. Asemeni lui, există şi alte exemple de vârstnici ambiţioşi care au învăţat cum să utilizeze un computer pentru a-şi uşura munca, însă au făcut-o pe cont propriu. Aici vreau să subliniez că iniţierea se datorează bibliotecarei şi computerelor din biblioteca publică, primite donaţie prin programul Biblionet, precum şi bucuria bibliotecarei că a ajutat realmente pe cineva. Felicitări şi mult succes în continuare dânsei, precum şi utilizatorilor, pe care îi dorim tot mai mulţi şi satisfăcuţi de serviciile bibliotecii publice.
Miercuri, 23 februarie 2011, începând cu ora 13, membrii filialei Braşov a ANBPR, şi nu numai, sunt invitaţi să participe la prima reuniune a filialei, din acest an. Întâlnirea va avea loc în mansarda Casei Baiulescu.
Pe ordinea de zi:
- Prezentarea activităţii ANBPR sem. I 2011, dr. Daniel Nazare – director, vicepreşedinte filiala Braşov
- Biblionet la Braşov, Ruxandra Nazare – coordonator biblionet
- Formare şi formatori, Alice Roman şi Robert Rancz – formatori biblionet
- Raport de activitate 2010, Claudia Popescu – preşedinte filiala Braşov
- Plan de activităţi 2011, Johanna Haltrich – secretar filiala Braşov
- Organizarea în reţeaua biblionet Braşov a campaniei „Hai pe Net!”, Alina Nicula şi Nicoleta Grămadă, membri filiala Braşov
- Organizarea în reţeaua biblionet Braşov a acţiunii „Săptămâna poveştilor”, cu prilejul Zilei Internaţionale a Cărţii pentru Copii, Melinda Dinu, membru filiala Braşov
- Pauză
- Sesiune de informare cu tema „Serviciul European de Voluntariat”, acţiune în cadrul Anului European al Voluntariatului, Iuliana Dinu, coordonator Chance for Life
Colegii bibliotecari, care au propuneri suplimentare legate de activitatea profesională, sunt rugaţi să comunice în cel mai scurt timp posibil, pentru a putea fi incluşi în agenda reuniunii.
Ultimele comentarii