Arhivă

Arhivă pentru noiembrie, 2010

La multi ani!

noiembrie 30th, 2010 Fără comentarii

Pentru că azi, 30 noiembrie, este ziua Sf. Andrei urez La multi ani! tuturor utilizatorilor noştri cu numele de Andrei şi Andreea. Sănătate si la mai multe cărţi şi lecturi! Pentru mâine urăm la fel tuturor La mulţi ani! de ziua naţională a României. Şi adaug că ideea voluntarilor braşoveni de a oferi îmbrăţişări gratuite cu prilejul acestei zile mi se pare o extraordinară. Avem nevoie atât de mult de un zâmbet sau bucurie, oferite gratuit, încât iniţiativa nu poate decât să mă încânte.

Categories: Diverse Tags: ,

Despre Lecturi urbane – ediţia a IV-a

noiembrie 28th, 2010 1 comentariu

Am asistat cu plăcere la spectacolul montat de echipa Lecturi urbane Braşov în după amiaza aceasta de duminică, în mansarda Casei Baiulescu a bibliotecii judeţene. Pentru aceasta, voluntarii lecturilor urbane au repetat şi repetat săptămâni întregi şi au reuşit să se prezinte ca o echipă sudată. S-au pregătit, au gândit fiecare amănunt de organizare şi recuzită. Mihai Tatu şi Adriana Hurjui au pus mult suflet în organizare şi au sacrificat timp ca să iasă totul bine.  Scenetele de teatru scrise de autori consacraţi au fost interpretate cu pricepere, talent, expresivitate şi pasiune. Se simţea evident entuziasmul în întreaga atmosferă. Toate şi toţi au contribuit la succesul acestei ediţii, pentru care voluntarii merită cu prisosinţă felicitările noastre. Mult succes în continuare şi sperăm să extindem colaborarea!

Categories: Cultura Tags: ,

Lecturi urbane – ediţia a IV-a

noiembrie 26th, 2010 Fără comentarii

Duminica aceasta, 28.11, la Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,00 se va desfăşura ediţia a IV-a a Lecturilor urbane. Va fi un spectacol pentru care voluntarii s-au pregătit intens. Un adevărat maraton de poezie, teatru, lectură. Vă invităm cu drag să fiţi alături de noi!

Categories: Cultura Tags:

Biblionet Hălchiu – lansare

noiembrie 26th, 2010 Fără comentarii

Azi a fost prima inaugurare a programului Biblionet în judeţul Braşov. Din cele 15 biblioteci dotate cu echipamente în luna octombrie, cea din frumoasa comună Hălchiu este prima care a organizat lansarea oficială a programului. Bibliotecara a fost harnică şi ambiţioasă şi a organizat un spectacol cu această ocazie: tăierea panglicii de către primar şi coordonatorul Biblionet, mici spectacole puse în scenă de copiii de la grădiniţă şi de la şcoala generală din localitate. Au fost de faţă autorităţi, locuitori, cadre didactice, preotul,  iar mass media a onorat manifestarea cu prezenţa – BZB şi Mix 2. Remarc sprijinul consistent şi eficient al primarului şi primăriei, interesul acestora de a susţine actul cultural din Hălchiu, cuvintele frumoase şi foarte nimerite ale preotului despre rostul cărţii, precum şi fermecătorul spectacol montat de educatori şi profesori cu copiii. Biblioteca din Hălchiu este o bibliotecă îngrijită, modernă, cu cărţi noi, unde este mai mare dragul să vii la bibliotecă. Pentru toate acestea bibliotecara merită felicitată cu prisosinţă. Succes în bibliotecă, lectură plăcută şi navigare cu folos! La cât mai mulţi utilizatori!

Biblioteca Poiana Mărului la Viaţa Satului

noiembrie 26th, 2010 4 comentarii

Ieri, am fost la biblioteca din Poiana Mărului deoarece Televiziunea Naţională a ales să facă în judeţul Braşov unul dintre cele 8 episoade dedicate bibliotecilor si Biblionetului, difuzate în cadrul emisiunii Viaţa Satului. Rezum experienţa mea cu bibliotecara şi locuitorii din Poiana Mărului, precum şi cu profesioniştii din echipa de filmare. Dimineaţa, când am ajuns în bibliotecă, membrii formaţiei corale şi grupului de dansuri populare se strângeau. Bătrâni şi tineri, în costume populare, cu catrinţe, ii cu motive uluitoare, brodate, cusute de mână sau la maşină, cu aţă neagră şi uneori cu mărgele, cu pieptare ornate cu flori uluitoare, umpleau spaţiul bibliotecii. Vedeam cum îndată ce treceau pragul, elevii lepădau blugii şi adidaşii pentru costumele populare. E o adevărată artă să te costumezi, să strângi brâul în jurul fotelor, să legi basmaua, ascunzând părul şi prinzând flori într-o parte. Îndată după instalarea luminilor şi a aparaturii, echipa TVR 1 a filmat corul care a interpretat două colinde, acompaniat de taraf, tinerii şi fetele care au dansat fiecare câte un dans specific grupelor de sex, dar şi un dans în perechi. Nu vă pot spune cu câtă pasiune au cântat şi dansat. Erau 2 puşti de 10 ani, Claudiu şi Alexandra, care aveau picioruşe minune. Şi nu fac treaba asta pentru bani ori din obligaţie, au spus că nu primesc plată, realmente se vedea cât de mult le plăcea. M-au mişcat. Au urmat interviurile cu preotul, membrii tarafului, un consilier care era şi membru al corului coordonat de bibliotecară, directorul şcolii, secretarul primăriei, tinerii strânşi ciorchine în jurul computerelor şi navigând pe internet, iar la final bibliotecara şi eu. Echipa de filmare şi-a făcut datoria cu prisosinţă, cu un profesionalism pe care eu l-am întâlnit rar. Au filmat 2 ore cadre din localitate, panoramice şi de detaliu, au surprins cadre şi din bibliotecă, au întrebat, chestionat, cercetat, s-au documentat în detaliu, ne-au făcut sugestii şi ne-au povestit din experienţa lor cu bibliotecile. A fost un dialog incitant şi plin de miez. După ore întregi de muncă intensă, în momentul înserării s-a încheiat filmarea. Mulţumesc mult bibliotecarei, Gabrielei Ţintea, care a muncit enorm şi a fost foarte emoţionată. Iar la final,vă îndemn să urmăriţi emisiunea Viaţa Satului. Reportajul despre Poiana Mărului se va difuza duminică, 5 decembrie, la orele 11,30. Până atunci, duminica aceasta, urmăriţi pe colegii noştri bibliotecari din judeţul Covasna, dintr-un sat de ceangăi.  Fiţi alături de biblioteci şi de bibliotecari!

Despre tradiţii

noiembrie 26th, 2010 Fără comentarii

Mai demult, în luna octombrie, la întoarcere dintr-o vizită de evaluare a programului Biblionet la biblioteca din Moieciu, am fost surprinsă plăcut de una dintre călătoarele din autobuz. Era o femeie în vârstă care alesese pe drum să croşeteze un pulover din lână, din acelea miţoase ce sunt puse în vânzare la standurile şi magazinele de artizanat tradiţional. M-au impresionat îndemânarea cu care lucra şi pasiunea de care era mânată. Am asistat astfel la un spectacol viu al tradiţiei, aflat în mişcare la propriu şi la figurat, în deplasarea dinspre sat spre oraş. Şi mi-am dat seama cât aş regreta dacă s-ar pierde asemenea tradiţii, fără de care am fi mai săraci.

Categories: Diverse Tags:

DESEN COLECTIV LA FILIALA 3: continuarea

noiembrie 26th, 2010 Fără comentarii

 

toată lumea desenează!

Categories: Diverse Tags: ,

DESENELE CONTINUĂ

noiembrie 25th, 2010 Fără comentarii

La F3 petrecerea continuă, spaţiul alb este tot mai redus, s-au înmulţit căsuţele; lumea este cu gândul la Crăciun, îşi doreşte cadouri şi zăpadă!

Categories: Diverse, Evenimente Tags: ,

DESEN COLECTIV LA F3

noiembrie 24th, 2010 2 comentarii

Am iniţiat proiectul în data de 18 noiembrie 2010 şi se află în plină desfăşurare. Poate participa oricine doreşte să se manifeste artistic, să elimine anumite tensiuni sufleteşti prin desen; nu este necesar un talent special. Activitatea are deci rol terapeutic.

Planşa finalizată va fi expusă pe peretele albastru. Mulţumiri participanţilor care mai ştiu să fie copii.

Categories: Evenimente Tags: ,

FILOZOFIA PERETELUI ALBASTRU

noiembrie 24th, 2010 2 comentarii

 

 

 

 

 

 

MAXIMA ZILEI / MAXIMELE SĂPTĂMÂNII

-Expoziţie de vorbe înţelepte rostite de personalităţi-

DATA ŞI LOCUL: 22-26 noiembrie 2010 (cu prelungiri 🙂 deoarece avem mereu nevoie de o vorbă bună), Filiala 3

ORGANIZATORI: Biblioteca Judeţeană Braşov, Filiala 3, la iniţiativa cititoarei Bianca Cobuleanu

DESFĂŞURARE ŞI PARTICIPANŢI: Expoziţia curentă reprezintă prima parte a activităţii dedicate frazelor cu caracter filozofic extrase din scrierile unor personalităţi. Maximele selectate de Bianca Cobuleanu au fost imprimate pe coli A4, câte una pentru fiecare zi a săptămânii şi expuse pe Peretele Albastru al Filialei 3. Partea a doua a evenimentului presupune realizarea de către cititori a unor „cărţi” având ca subiect una dintre maximele afişate.