Arhivă

Arhivă pentru octombrie, 2010

Acreditare

octombrie 31st, 2010 Fără comentarii

Vineri, 29 octombrie, colegii nostri, Alice Roman şi Robert Rancz, au susţinut examenul de acreditare pentru traineri la Fundaţia EOS din Timişoara şi au obţinut acreditarea CNFPA. Felicitări! Avem bibliotecari instructori acreditaţi pentru formarea profesională a adulţilor.

Categories: Cursuri Tags: ,

O afacere cu cărţi

octombrie 31st, 2010 3 comentarii

Aflată în vizită la o micuţă bibliotecă din apropierea Braşovului, am observat masa de lectură plină de exemplare din acelaşi titlu: Vasile Şelaru, Istoria literaturii din Ţara Bârsei. Număr, 18 exemplare. Sunt foarte uimită de numărul mare de exemplare. Aflu că sunt în total 20 de exemplare, cumpărate de autorităţi la insistenţele autorului şi trecute în gestiunea bibliotecii cu ceva vreme în urmă, în vară. Cum  donaţia de computere din programul Biblionet stătea să sosească în dimineaţa aceea, împreună cu bibliotecara,  strângem volumele, ştergem praful de pe copertele lor şi masă, le aşezăm pe rafturi  şi facem loc liber pentru echipamentele IT care urmau să vină. GRATUIT (NOTA BENE) de la miliardarul Bill Gates. Deocamdată, am aşezat calculatoarele pe masa de lectură, urmând ca birourile speciale pentru ele să vină mai târziu (Şi au venit, aşa cum a promis primăria şi s-a ţinut de cuvânt!) Dar să ne intoarcem la cărţi! Văzând praful de pe masivele tomuri, mi-am dat seama că, în ciuda expunerii lor vizibile la loc de cinste pentru a atrage atenţia şi a numărului mare, nu au stârnit curiozitatea cititorilor.  Şi din păcate, rămâne doar o afacere cu cărţi.

Categories: Diverse Tags: ,

Cărţi şi haine

octombrie 31st, 2010 Fără comentarii

Bântuind eu săptămâna aceasta prin oraş, m-am oprit la un magazin preferat de confectii. Deja apunea, nu se aprinsese iluminatul public si priveam vitrina in obscuritate. Când mi-am dat seama că în vitrină, alături de bluze şi alte confecţii, erau expuse cartoane de publicitate, care reproduceau cotoare de cărţi cu numele autorilor şi titluri, am rămas surprinsă. Am mai observat, tot aici pe blog, cu diferite ocazii, tematizarea cărţii şi a bibliotecii în diferite bănci şi companii de telefonie mobilă. Şi acolo, pe panourile publicitare din incintă se folosea imaginea unei biblioteci tixite de volume. Iată că am prilejul să constat cu uimire, din nou, că lumea afacerilor consideră imaginea cărţilor şi a bibliotecii foarte atractivă pentru comerţ. Deci, foarte probabil, biblioteca şi cartea le spun ceva, sunt simboluri care sunt percepute foarte familiar în mediul acesta, interesat evident să atragă clientelă.

Categories: Diverse Tags:

BIBLIOTECA VIE la Braşov

octombrie 28th, 2010 Fără comentarii

În perioada 29-31 octombrie 2010, Asociaţia de Servicii Sociale SCUT Braşov şi Biblioteca Judeţeană “George Bariţiu”, în colaborare cu Reţeaua de Sprijn Comunitar, organizează evenimentul BIBLIOTECA VIE.

Proiectul îşi propune să promoveze respectul pentru drepturile omului şi demnitatea umană, să atragă atenţia asupra diversităţii în toate formele ei, să stimuleze dialogul între oameni.

Biblioteca Vie funcţionează ca o bibliotecă obişnuită – cititorii vin şi împrumută cărţi pentru o perioadă limitată de timp, pe care apoi le returnează. Singura diferenţă este aceea că în Biblioteca Vie cărţile sunt ‘vii’!

O CARTE VIE nu este un actor care joacă un rol! O Carte Vie este o persoană care a ales să reprezinte public un anumit grup, este un exemplu de cum pot fi oamenii dintr-un anumit grup, cine sunt ei de fapt. „Cărţile vii” sunt oameni curajoşi, care-şi asumă convingerile şi sunt dispuse să discute şi să-şi împărtăşească valorile cu ceilalţi.

Tipuri de cărţi vii pe care le puteţi citi în sala de lectură a bibliotecii judeţene, în zilele de 29-30-31 octombrie, între orele 10-16: Psihoterapeut, Astrolog, Vegetarian, Rrom, Tânăr instituţionalizat, Persoană cu dizabilităţi, Sportiv, Voluntar, Jurnalist, etc.

Oricine poate fi cititor în Biblioteca Vie! Intrarea este liberă! Vă aşteptăm!

Categories: Evenimente Tags:

Câte ceva despre conferinţa ANBPR, Braşov

octombrie 27th, 2010 Fără comentarii

Aş vrea să punctez ce lucrări mi-au atras atenţia la conferinţa ANBPR pe care biblioteca nostră a organizat-o în parteneriat cu asociaţia. Comunicarea Tabitei Chiriţă de la Biblioteca Naţională a României a repertoriat instrumentele de informare metodică, elaborate pentru îmbunătăţirea muncii bibliotecilor publice. Secţiunea dedicată strategiilor de bibliotecă s-a bucurat de participarea a trei experţi americani, invitaţi IREX, de a căror experienţă am putut beneficia. Lucrările colegilor nemţeni (programe de informare pe teme de sănătate, delincvenţă juvenilă, consum de droguri, trafic de persoane, ghidul cetăţeanului în situaţii de urgenţă, în colaborare cu diferite organizaţii), precum şi a celor hunedoreni (exemplul secţiei Pinocchio amenajată în Spitalul de copii prin efortul bibliotecii, care oferă terapie prin lectură, biblioteca de vară funcţională în cadrul ştrandului din Deva, programul Fermier european) le-am apreciat drept modele de bune practici. În sfârşit, demonstraţia practică a colegului Claudiu-Eduard Brăileanu de la Biblioteca Judeţeană Brăila, atelierul de lectură-teatru pus în scenă de pensionari, a fost una dintre cele mai convingătoare activităţi. Per ansamblu, lucrările conferinţei au fost interesante. În anul 2011, conferinţa din luna aprilie va avea loc la Baia Mare, Biblioteca Judeţeană Maramureş asumându-şi misiunea de gazdă.

Categories: ANBPR Tags:

Cum se măsoară setea de lectură?

octombrie 26th, 2010 Fără comentarii

Recent, am fost la o bibliotecă micuţă din judeţ, foarte aproape de Braşov. Îmi spusese bibliotecara că primise bani pentru cărţi noi şi când am sosit mi-a arătat cărţile pe care le-a cumpărat: enciclopedii pentru copii, romane cu vampiri pentru adolescenţi care le caută înfriguraţi şi romane pentru adulţi. Din când în când preciza că anumite volume dintr-o serie de autori nu sunt pe raft fiindcă deja le-a împrumutat. La un moment dat, îmi spune că romanele scriitoarei Stephenie Meyer au stârnit interesul unui cititor din comună încât acesta nu numai că le-a comandat bibliotecarei pentru achiziţie, dar când a aflat de cumpărarea lor, a venit îndată la bibliotecă să le împrumute. A picat în momentul când bibliotecara abia le preluase şi vroia să le inventarieze. A ales ce dorea să împrumute, a rugat bibliotecara să le inventarieze pe acelea primele şi i-a dat timp să facă inventarierea până dădea o fugă la magazinul Hornbach, unde avea un pic de treabă. La întoarcere s-a oprit şi a luat cărţile împrumut. Braşovenii ştiu că magazinul Hornbach este aproape de oraş şi de localităţile din jur – de exemplu Cristian, căci de el e vorba, aşadar interesul de lectură se măsoară în distanţa dintre biblioteca publică şi magazin. Povestea mi-a plăcut fiindcă spune ceva despre delectarea oferită de cărţile bibliotecii celor care îi calcă pragul. Lectură plăcută tuturor!

Categories: Cultura Tags: ,

Şcoala de Vară pentru Tinerii Bibliotecari – „Spre biblioteca de mâine…”

octombrie 16th, 2010 Fără comentarii

În urma absolvirii acestei şcoli:), a luat naştere TIBRO (Tineri Bibliotecari din România), care este un forum de discuţii destinat subiectelor din domeniul biblioteconomiei. Scopul reţelei TIBRO este acela de a valorifica potenţialul invovator al tinerilor bibliotecari din ţara noastră. Fiecare absolventă va avea periodic posibilitatea să împărtăşească colegilor din branşă, dar şi utilizatorilor, noutăţile, exemple de bune practici, idei, gânduri, colaborarea în dezvoltarea de proiecte etc.
„Poftiţi pe blog, vă rog!:)”

http://blogtibro.wordpress.com/

Categories: Diverse Tags:

„Şi eu sunt bibliotecar(ă)!” în plină desfăşurare

octombrie 11th, 2010 Fără comentarii

Dacă nu ai depus o lucrare pentru cea de a IIa ediţie a concursului „Şi eu sunt bibliotecar(ă)!”,  ai posibilitatea să dovedeşti că „şi tu eşti bibliotecar(ă)” votând lucrările înscrise în concurs la adresa http://blog.biblionet.ro/category/concursuri/si-eu-sunt-bibliotecara/

Iată sumarul lucrărilor:

ESEURI

  1. Boabe de chihlimbar, Biblioteca Municipală Făgăraş
  2. Flori de Măr, Biblioteca Publică Poiana Mărului
  3. Biblioteca mea, Biblioteca Judeţeană Bacău
  4. Pasărea Phoenix, Biblioteca Publică Zanesti
  5. Semnătură indescifrabilă, Biblioteca Judeţeană Cluj
  6. Poveşti din bibliotecă, Biblioteca Municipală Roman
  7. D-ale bibliotecii, Biblioteca Municipală Roman
  8. Poveştile Cetăţii, Biblioteca Municipală Făgăraş
  9. Utilizatori donatori,  Biblioteca Publică Grădiştea
  10. Poftiţi la teatru!, Biblioteca Şcolară „Iorgu Toma” Vama

FOTOREPORTAJ

  1. Biblionet: provocare, responsabilitate, satisfacţie profesională, Biblioteca Municipală Roman
  2. Pizza pentru cititorii fideli sau un mic PR de bibliotecă şcolară, Biblioteca Liceului Teoretic Sfântu Gheorghe
  3. Ciupercuţa cu poveşti, Biblioteca Şcolară „Gh.  Şincai” Floreşti
  4. Poezia bibliotecii din geamantan, Biblioteca  Publică Păuşeşti-Maglaşi
  5. Pe uliţa Zlataustului de ieri şi de azi, Biblioteca Şcolară „I. Teodoreanu” Iaşi
  6. Joaca de-a actorii, CDI cls I-VIII, Cuza Vodă
  7. După datina străbună, Biblioteca Publică Poiana Mărului
  8. Savurând un sandwich…literar, Biblioteca Şcolară „C. Brâncuşi” Iaşi
  9. Voluntarii decorează noul sediu al bibliotecii Năvodari, Biblioteca Publică Năvodari
  10. Hoinari în lumea cărţilor…în templul cărţilor, Biblioteca Şcolară ” D. A. Sturdza” Iaşi
  11. Ziua Liceului Grădiştea, Biblioteca Publică Grădiştea
  12. Clubul de vacanţă, Biblioteca Publică Zanesti
  13. Clubul poveştilor – atelier de lectură publică, Biblioteca Judeţeană Braşov
  14. Poftiţi la castelul medieval al Domnului Mihai!, Biblioteca Municipală Făgăraş
  15. Proiectul Haiku ma ville, Biblioteca Judeţeană Braşov
  16. 2010 – an centenar pentru bibliotecă, Biblioteca Publică Popeşti
  17. Mesagerii Biblionet, Biblioteca Publică Hangu
  18. Micii bucătari, Biblioteca Publică Mastacani

VIDEO

  1. Biblioteca Roman se mândreşte cu cel mai mic utilizator, Biblioteca Municipală Roman
Categories: Diverse Tags: ,