Arhivă

Arhivă pentru august, 2010

RDA – un nou sistem de catalogare

Lansat în iunie 2010, RDA (Resource Description and Access) este succesorul Regulamentului de Catalogare Anglo-American (AACR2) şi se află încă în faza de testare. Mai multe informaţii aici

Categories: Diverse Tags:

Concursul EcoBiblioteca are un câştigător

august 29th, 2010 1 comentariu

Fundaţia IREX şi Consiliul Român pentru Clădiri Verzi (ROGBC) au anunţat câştigătorul Concursului EcoBiblioteca: Biblioteca din localitatea Cacica, judeţul Suceava.

In cadrul iniţiativei EcoBiblioteca, biblioteca din Cacica va fi renovată prin efortul RoGBC şi va fi dotată cu echipamente şi software destinate accesului gratuit al publicului la informaţie prin programul Biblionet implementat de IREX. Biblioteca va beneficia de donaţie de materiale de construcţie şi de forţă de muncă din partea RoGBC şi a partenerilor săi, şi de echipamente şi pregătire profesională prin programul Biblionet.

Lucrările de renovare a bibliotecii din Cacica vor începe la data de 30 august 2010.

Categories: Diverse Tags: , ,

Editia CPC iulie – august 2010

Desfăşurată sub tematica “Voluntarii şi bibliotecile, împreună pentru comunitate”,  ediţia CPC iulie – august 2010, a primit 7 propuneri de proiecte:

  • Biblioteca, tezaur de memorie culturală locală, Biblioteca Publică Locală Grădiştea, judeţul Vâlcea
  • Cartea – o vacanţă pentru orice vârstă, Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila
  • eLGEC – Topliţa : Centrul Geografia-Etnografia-Cultura locală, Biblioteca Municipală „George Sbarcea” Topliţa
  • Fotografia – o mie de cuvinte. Album cu fotografii vechi din Gavojdia realizat prin intermediul bibliotecii comunale, propus de Primăria Gavojdia în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă Timiş, Biblioteca Gavojdia, judeţul Timiş
  • Să invăţăm să preţuim ceea ce ne aparţine ca şi comunitate, Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” Jibou
  • TEATRUL – LECTURA, modalitate de atragere a publicului către Bibliotecă, Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila
  • Voluntarii în slujba bibliotecii şi a comunităţii, Biblioteca „Capitan Andreescu” Ulmi, judeţul Dâmboviţa

Proiectele sunt disponibile pentru vizualizare în secţiunea E-library, a website-ului biblionet.ro (http://www.biblionet.ro/show/index/k/73).

Procesul de preselecţie se va încheia în data de 31 august 2010, când proiectele finaliste vor fi anunţate pe forumul biblionet.ro, în secţiunea dedicată ediţiei. În perioada 2 – 15 septembrie 2010, va avea loc o discuţie online între membrii juriului şi finaliştii ediţiei, iar în data de 20 septembrie 2010 va fi anunţat câştigătorului ediţiei.

Categories: Diverse Tags: , ,

Cel mai nou manual de biblioteconomie aplicată

ANBPR lansează cel mai nou manual de biblioteconomie aplicată: „Dezvoltarea Serviciilor de Bibliotecă”

Manualul va fi prezentat în premieră în cadrul cursului-pilot cu aceeași temă (23-27 August 2010, Bușteni)

Prin convocarea unei echipe de experți în biblioteconomie, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România – ANBPR s-a implicat, recent, în realizarea celui mai nou instrument didactic pentru bibliotecari – Manualul pentru Dezvoltarea Serviciilor de Bibliotecă.

În vederea validării practice a acestui manual, ANBPR organizează, în intervalul 23-27 august 2010, la Centrul de Pregătire a Personalului din Industrie (CPPI) din  Bușteni, un curs-pilot pe această temă. La acest prim curs participă un eșantion reprezentativ de bibliotecari, recrutați în special din bibliotecile rurale și urbane mici.

Informaţii http://librarianscorner.wordpress.com/2010/08/26/training-anbpr/

Categories: ANBPR, Cursuri Tags:

Şcoala de vară în SUA pentru tineri

Un cititor fidel ne-a vândut un pont despre o şcoală de vară pentru liceeni. Aceasta încurajează lecturile şi dezbaterile în limba engleză, interacţiunea între tineri şi răsplăteşte pe împătimiţii cititului. Mai multe detalii la http://www.tellurideassociation.org/programs/high_school_students/tasp/tasp_general_info.html.

Categories: Cursuri Tags: , ,

Câştigătorul concursului „Instruieşte-ţi comunitatea”

Prima ediţie a concursului „Instruieşte-ţi comunitatea” a fost câştigată de proiectul BuniNet, propus de Biblioteca Municipală „St. L.Roth” Mediaş. Felicitări câştigătorului dar şi celorlalte două proiecte intrate în finală eFOTOgrafi@mea propus de Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea – Secţia pentru Copii şi Tineret şi Curs de initiere in utilizarea calculatorului a persoanelor cu deficiente de vedere, propus de Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iaşi, Filiala „Mihai Codreanu”.

În perioada 20 august – 18 septembrie  se primesc  înscrieri pentru cea de a doua ediţie a acestui concurs. Noua ediţie va avea ca temă „Cursuri organizate de biblioteci pentru comunitateşi se adresează bibliotecilor care servesc o comunitate din zona rurală sau mic-urbană cu maxim de 25.000 de locuitori.

Pot participa în această ediţie biblioteci sau alte instituţii documentare care au organizat sau au fost parteneri activi în organizarea unui program de instruire / curs bazat pe nevoile comunităţii în anii 2009 şi 2010.  Durata organizării şi implementării programului de formare propus trebuie să fie cuprinsă între o lună şi şase luni. Durata propriu-zisă a cursului trebuie sa fie de minim 10 ore. Numărul minim de persoane instruite prin cursul / programul propus pentru finanţare este 5.

Pentru formularul  aplicaţiei şi informaţii suplimentare, accesaţi http://www.biblionet.ro/show/index/k/745/a/845

Categories: Diverse Tags: ,

Biblioteca Municipală Făgăraş la „Turnirul Cetăţilor”

Cavaleri, domniţe, piaţă şi muzică medievală, turniruri, distracţie pentru copii, meşteşugari şi mâncare specific medievală sunt ingredientele festivalului  „Turnirul Cetăţilor”.

Organizat de Clubul Economic German în parteneriat cu autorităţile locale din Bran, Braşov, Făgăraş şi Râşnov, „Turnirul Cetăţilor” a poposit în perioada 19-22 august 2010 la Făgăraş. Biblioteca muicipală Făgăraş nu a fost doar prezentă la acest festival, ci  a avut propriul rol în cadrul activităţilor organizate în Cetatea Făgăraşului. Mai multe informaţii la http://librarianscorner.wordpress.com/turnirul-cetatilor/

Şcoala de Vară pentru tinerii bibliotecari

Pentru prima serie de cursuri la Şcoala de Vară pentru tinerii bibliotecari au aplicat 17 bibliotecari din 9 judeţe. Toti cei înscrişi au propus proiecte cu potenţial şi au demonstrat dorinţa de a se implica în exerciţiul interactiv de dezvoltare profesională şi personală propus de membrii echipei Biblionet. Cursurile se vor desfăşura la Bran, în judeţul Braşov, în perioada 6 – 11 septembrie 2010.

Participanţii sunt:

Adriana Gafita, Biblioteca Bucovinei “I.G. Sbierea”, judetul Suceava
Alina-Veronica Sahlean, Biblioteca Bucovinei “I.G. Sbierea”, judetul Suceava
Anca – Elena Chelaru, Biblioteca Judeteana ”Nicolae Milescu Spatarul”, judetul Vaslui
Dana – Monica Rau, Biblioteca Judeteana ”Nicolae Milescu Spatarul”, judetul Vaslui
Denisa Daniela Adam, Biblioteca Judeteana „ Alexandru si Aristia Aman”, judetul Dolj
Diana Ghiorghies, Biblioteca Judeteana „Gh. Asachi”, judetul Iasi
Erzsebet Verdes, Biblioteca Judeteana Satu Mare
Eva-Claudia Damian, Biblioteca Judeteana „Gh. Asachi”, judetul Iasi
Georgeta Lenuta Poenaru, Biblioteca Judeteana „ Alexandru si Aristia Aman”, judetul Dolj
Ioana – Gabriela Chiru, Biblioteca Judeteana „George Baritiu”, judetul Brasov
Irina-Carmen Panescu, Biblioteca Judeteana „ Alexandru si Aristia Aman”, judetul Dolj
Iulia Irimia, Biblioteca Judeteana Buzau
Madalina Loredana Bailesteanu, Biblioteca Judeteana „ Alexandru si Aristia Aman”, judetul Dolj
Mihaela-Cornelia Armaselu, Biblioteca Judeteana „ Alexandru si Aristia Aman”, judetul Dolj
Mihaela-Elena Trifan, Biblioteca Judeteana ”Nicolae Milescu Spatarul”, judetul Vaslui
Raluca – Ramona Nutiu, Biblioteca Judeteana Mures
Viorica Macrina Lazar, Biblioteca Municipala George Sbarcea Toplita, judetul Harghita

Felicitări tuturor şi în mod deosebit colegei noastre Ioana Chiru.

Categories: ANBPR Tags:

IFLA 2010 la final

Desfăşurată în perioada 10-15 august 2010, la Göteborg, în Suedia, cea mai importantă reuniune profesională a bibliotecarilor şi specialiştilor în ştiinţa informării din întreaga lume, Conferinţa Internaţională IFLA 2010 (a 76a ediţie) a ajuns la final.

Tema conferinţei (Open access to knowledge – promoting sustainable progress – Acces liber spre cunoaştere – promovarea progresului durabil), a avut la bază filosofia conform căreia:  „accesul la cunoştinţe deschide lumea imaginaţiei şi creativităţii, astfel progresul fiecărui individ devine progres pentru societate” şi a urmărit promovarea unui set de valori specifice:

  • Accesul liber la cunoaştere la fel de important ca libertatea de exprimare
  • Accesul nediscriminatoriu, inclusiv a persoanelor cu deficienţe de vedere şi cu dificultăţi de citire
  • Accesul deschis şi incluziv, nu contează cine eşti sau de unde vii
  • Domeniul public, un loc în reţea sau într-un spaţiu fizic, unde oamenii pot contribui şi împărtăşi conţinut produs şi deţinut de un serviciu public
  • Deschiderea pentru idei, utilizatorul este cel care determină procesul inovativ sau este producătorul inovaţiei
  • Publicarea cu acces liber, pentru construirea cunoştinţelor şi a unui echilibru mai bun între legile copyright-ului şi libertatea de informare

Sesiunilor plenare şi celor pe secţiuni derulate pe parcursul celor 6 zile după programul din imaginea de mai jos

li s-au adăugat 13 întîlniri satelit (desfăşurate în perioada 7-10 august la Gotheborg, Malmo, Uppsala, Boras, Stockholm, Copenhaga- Danemarca, Oslo-Norvegia).

La întâlnirea de la Malmo, Building strong communities: unleashing the potential of public libraries to build community capacity, engagement and identity, a fost prezentă o delegaţie a IREX, care a prezentat proiectul „Şcoala de vară pentru tinerii bibliotecari” (informatii despre prima ediţie  http://www.biblionet.ro/show/index/k/768/a/842)

În imagine Meaghan K O’Connor, Anca Râpeanu, Scott Andersen

Alte prezenţe româneşti la IFLA 2010:

Poster Session – Sesiunea de postere:
OLD HABITS DIE HARD, Claudia Şerbănuţă, Delia Pantea şi Valentin Smedescu

ANBPR CAFE, Echipa  IREX

În imagine Monica Grecu, Anca Râpeanu, Cristina Văileanu

Science and Technology Libraries Section
Measuring the visibility of the University’s scientific production using GoogleScholar, „Publish or Perish” software and Scientometrics, Angela Repanovici  (Universitatea Transilvania  Brasov)

Felicitări tuturor participanţilor !!!

Categories: Diverse Tags: ,

Bibliotecile publice în spaţiul virtual

Antonia Ioan propune pe prolibro „un periplu de vară (nocturn şi virtual) prin bibliotecile publice româneşti”, în fapt o analiză a prezenţei, vizibilităţii, ofertei, modului de comunicare a bibliotecilor în spaţiul virtual.

Un studiu deosebit de interesant, ale cărei concluzii sunt disponibile aici.

Categories: Diverse Tags: