Arhivă

Arhivă pentru aprilie, 2010

Workshopuri pentru bibliotecari

aprilie 27th, 2010 1 comentariu

La conferinţă, pe lângă târgul de promovare a bibliotecilor şi şcoala de vară pentru tinerii bibliotecari – până în 30 de ani, ce s-a lansat ca idee şi va fi o surpriză estivală, s-au organizat mai multe ateliere de discuţii: de spontaneitate si creativitate, comunicare, relaţia cu mass media, proiecte pentru Concursul de participare comunitara. Eu m-am înscris la atelierul de gândire flexibilă cu titlul  Ce, pălăria mea?!, de la teoria celor 6 pălării gânditoare a lui Edward de Bono. Am fost mulţi, diverşi, astfel că am fost împărţiţi pe 6 grupuri de lucru. Tema aleasă de noi: atragerea persoanelor de vârsta a treia la bibliotecă. Jocul ne-a prins, ne-a stimulat şi am conceput fiecare câte o strategie.  Ideile au fost interesante: cineva a propus să lucreze cu veteranii de război fiindcă îi cunoştea şi putea să îi atragă, altcineva s-a gândit la cercuri tematice şi de abilităţi, unii au propus şezători literare, iar alţii au proiectat invitarea unor consilieri financiari, bancari, studenţi la economie să le explice chestiunea pensiilor. A fost excelent ca tehnică de lucru şi de cooperare!

Categories: Cursuri Tags:

Sondaje privind bibliotecile

aprilie 27th, 2010 Fără comentarii

La Conferinţa ANBPR de la Gura Humorului, Monica Grecu (IREX) a prezentat date despre analiza nevoilor utilizatorilor reali şi potenţiali ai bibliotecilor publice. Este vorba de două studii, adică un sondaj CURS efectuat în perioada decembrie 2009-ianuarie 2010 şi un chestionar conceput de IREX pentru a culege informaţii de la utilizatorii computerelor donate bibliotecilor prin programul Biblionet, chestionar instalat pe PC-urile respective. Conform primului material, apelează la biblioteci persoanele cu studii medii şi superioare, cu vârste între 15-44 ani, în timp ce numai 14% din vârstnici folosesc aceste servicii. 71% din cei chestionaţi sunt interesaţi de servicii IT, doar 3% de oferte culturale, iar 6% din locuitori nu ştiu că există bibliotecă publică în localitatea lor. Preferinţa pentru internet este manifestă între tineri ce provin din oraşele mijlocii şi care au venituri cele mai mari. Ce ar schimba utilizatorii la biblioteca publică? În primul rând, cer sediu nou şi servicii moderne, cărţi şi informaţii actuale, acces online. Cei de la IREX pot asista pe bibliotecari în aplicarea chestionarului, adaptarea lui la diferite nivele de analiză şi elaborarea de materiale pentru a susţine cauza bibliotecilor în faţa autorităţilor locale.

Categories: ANBPR Tags:

Promolib – târg de promovare a bibliotecilor

aprilie 23rd, 2010 3 comentarii

La Conferinţa Naţională ANBPR de la Gura Humorului s-a organizat un târg de promovare a bibliotecilor. Idee provocatoare, iniţiativa a determinat mobilizarea mai multor biblioteci care au avut stand la acest târg. Toţi au expus publicaţiile scoase sub egida bibliotecii, afişe, materiale promoţionale, chiar piese din colecţii. Am remarcat standul bibliotecii V. A. Urechia din Galaţi şi cel al bibliotecii gazde, Suceava. Ambele aveau roll-up şi bannere uriaşe. Brăila s-a remarcat prin ingeniozitatea ideii de prezentare. Au instalat un năvod, mingioc, undiţe, echipament şi mobilier de pescuit, în care au pus cărţi, afişe şi peştişori, adică utilizatori. Bistriţa a creat din materialele puse la dispoziţie de IREX un pom al cunoaşterii. Am remarcat prezenţa a trei biblioteci comunale din judeţul Teleorman, judeţ din care nu a putut veni biblioteca judeţeană din cauza restricţiilor bugetare. Toţi cei prezenţi au votat şi după prezentarea fiecărui stand, pe primele trei locuri s-au clasat următoarele biblioteci, după numărul voturilor: Biblioteca judeţeană „Petre Dulfu” Maramureş, Biblioteca judeţeană „V. Voiculescu” Buzău, Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu” Botoşani. Premii speciale au fost date de IREX:

Brăila – pentru modul cel mai eficient şi de impact de promovare a bibliotecii

Bistriţa Năsăud – bibliotecă cu ştaif

Bibliotecile comunale din Teleorman – premiu de suflet.

Biblioteca noastră se situează la mijlocul scalei, cu cele 77 voturi obţinute. Au fost foarte apreciate produsele noastre, steguleţele, insignele, fluturaşii şi semnele de carte. Lumea a plecat cu materiale de la noi, preţuite pentru inventivitate.  Am facut impresie bună.

Iniţiativa unui târg de promovare a bibliotecilor este foarte bună, ajungem să ne cunoaştem şi să comunicăm mai bine, să învăţăm unii de la alţii, să ne inspirăm din modelele şi poveştile de succes ale altora.

Categories: Evenimente Tags:

aprilie 23rd, 2010 Fără comentarii

Cărţi mai ieftine astăzi

Data de 23 aprilie este, la iniţiativa UNESCO, „Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor”.  De 15 ani, data de 23 aprilie este, la iniţiativa UNESCO, „Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor“, pentru a marca simbolic naşterea şi moartea unor scriitori importanţi şi totodată pentru a încuraja lectura. Această zi comemorează moartea, la aceeaşi dată (23 aprilie 1616), a trei mari scriitori ai lumii: William Shakespeare, Miguel de Cervantes şi Inca Garcilaso de la Vega. De aceea, astăzi, de „Ziua Mondială a Cărţii“, orice titlu de carte cumpărat din Librăria „Şt.O.Iosif“ sau de pe site-ul libris.ro (până la ora 24.00) costă cu 20% mai puţin decât în celelalte zile. Sursa – Transilvania Expres

//
//

Adina – Comp. Legis

Categories: Diverse Tags:

Premiu ANBPR

aprilie 23rd, 2010 2 comentarii

La conferinta de la Gura Humorului, filiala ANBPR Brasov a castigat premiul pentru cea mai buna publicatie seriala de specialitate. Felicitari Claudiei pentru initiativa, ambitia, munca si perseverenta cu care a ingrijit aparitia Buletinului informativ al filialei! Alte premii: Braila pentru studiu de biblioteconomie si Vrancea pentru proiectul E-fotografia.

Categories: ANBPR Tags:

SĂPTĂMÂNA NAŢIONALĂ A BIBLIOTECILOR

aprilie 21st, 2010 Fără comentarii

Cu prilejul Săptămânii Naţionale a Bibliotecilor, în perioada 19 – 23 aprilie 2010, în bibliotecile publice din toată ţară, se desfăşoară o serie de evenimente care celebrează instituţia şi profesia.

Cel mai important dintre acestea este Conferinţa Naţională de primăvară a ANBPR, de la Gura Humorului, jud. Suceava. Programul conferinţei este disponibil aici.

La Braşov, biblioteca vă invită să participaţi la următoarele evenimente:

Luni, 19.04.2010, Mediateca, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,00 – Portretul unui mare actor: Gh. Dinică. Evocare urmată de proiecţia filmului Prin cenuşa imperiului. Vor vorbi actorul Dan Săndulescu, critici de teatru şi de film – Steluţa Pestrea Suciu, Mara Oprişiu.

Marţi, 20.04.2010, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,00 – Cenaclul de literatură al Facultăţii de Litere Universitatea Braşov

Miercuri, 21.04.2010, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,00 – Seară de teatru cu trupa liceului Grigore Antipa, organizată în cadrul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului. Eveniment sub egida Centrului Pilot de Voluntariat Braşov

Joi, 22.04.2010, Mediateca Francofonă, Mansarda Casei Baiulescu, orele 13,00 – Lansare de carte volum trilingv Haiku pentru oraşul meu (în franceză, română şi bulgară). Vor vorbi prof. dr. Virgil Borcan, iar din partea bibliotecii Elena Dimitriu şi Diana Armanu

Vineri, 23.04.2010, Mediateca francofonă, orele 10,00 – Atelier de legătorie şi ateliere de creativitate organizate în colaborare cu Asociaţia Păpuşa de porţelan Braşov

Toată săptămâna, Biblioteca Judeţeană Braşov organizează proiecţii speciale cu Codex Atlanticus.

DVD-ul cuprinde versiunea digitală a unui manuscris al lui Leonardo Da Vinci, păstrat azi în prestigioasa bibliotecă Ambrosiana din Milano. Scris între 1478 şi 1519 şi însumând 1119 pagini, Codexul cuprinde desene şi proiecte ale lui Leonardo acoperind cele mai diverse subiecte şi discipline, de la matematică la botanică, de la studiul zborului la arme de asalt şi asediu.

Categories: ANBPR, Evenimente Tags:

LECTURI URBANE cu bibliotecari voluntari şi utilizatori generoşi

aprilie 21st, 2010 Fără comentarii

Duminică, 18 aprilie 2010, proiectul „LECTURI URBANE” a ajuns la Braşov. 

Iniţiat de civika.ro, proiectul are scopul de-a promova lectura în locurile publice şi în mijloacele de transport în comun – în particular şi actul cititului în general.

Celor 45 de voluntari bucureşteni li s-au alăturat : Librăria Cărtureşti, Librăria St. O. Iosif, LIBRIS şi Libris Blog, Anticariatul Aldus, Libraria online de limba engleza: www.okian.ro, Revista Zile şi Nopti, Braşov, Fundaţia România PROCULTURE şi  Biblioteca Judeţeană « George Bariţiu » Braşov.

Activităţile derulate de voluntari, printre care s-au numărat şi colegii noştri: Viorica Roşu, Crina Buştenaru, Melania Butnaru, Ioana Chiru, Nicoleta Grămadă şi Ruxandra Nazare, au constat în promovarea evenimentului, amenajarea locurilor de colectare a cărţilor, lectură alături de braşovenii prezenţi în Piaţa Sfatului şi oferirea de cărţi, cu îndemnul: „Citeste şi dă mai departe!”

Ediţii Lecturi Urbane:
BUCUREŞTI

Editia I: mai-iunie 2009 – Ce face lumea la metrou? (în colaborare cu bookblog.ro)
Ediţia II: 3 noiembrie 2009 – 60 de participanţi şi 200 de cărţi oferite călătorilor
Ediţia III: 24 noimebrie 2009 – 150 de participanţi şi 350 de cărţi oferite călătorilor
Ediţia IV: 15 decembrie 2009 – 120 de participanţi şi 350 de cărţi oferite călătorilor
Ediţia V: 2 februarie 2010 – 130 de participanţi şi 400 de cărţi oferite călătorilor
Ediţia VI: 2 martie 2010 – 160 de participanţi.
Ediţia VII: 30 martie 2010 – 120 de participanţi şi 250 de cărţi oferite călătorilor

BRAŞOV

Ediţia I – 18 aprilie 2010 – 80 voluntari şi 500 de cărţi oferite braşovenilor 

Imagini de la eveniment aici

Categories: Cultura, Evenimente Tags:

Finanţare culturală

aprilie 20th, 2010 Fără comentarii

Ca urmare a deciziei Ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional de retragere a ordinul privind modificarea normelor metodologice ale Fondului Cultural Naţional anunţată printr-un comunicat de presă, ieri, 19 aprilie, Administaţia Fondului Cultural Naţional anunţă lansarea sesiunii de finanţare A.F.C.N. 1 /2010 pentru proiecte culturale. A.F.C.N. acordă finanţări nerambursabile pentru proiecte culturale cu derulare în perioada cuprinsă între data semnarii contractului de finanţare şi data de 15 noiembrie 2010. Suma disponibilă pentru finanţare nerambursabilă oferită de A.F.C.N. este de 1 900 000 lei. Această sumă este distribuită, dupa cum urmează:

  • activităţi muzeale – 133 000 lei;
  • arte vizuale şi arhitectura – 256 500 lei;
  • dans – 76 000lei;
  • diversitate culturală – 152 000 lei;
  • educaţie culturală – 190 000 lei;
  • intervenţie culturală – 76 000 lei;
  • management cultural şi formare profesională – 152 000 lei;
  • muzică – 190 000 lei;
  • patrimoniu cultural naţional – 266 000 lei;
  • patrimoniu imaterial – 171 000 lei;
  • teatru – 190 000 lei
  • contestaţii – 47 500

Perioada de înscriere a proiectelor culturale este cuprinsă în intervalul 21 aprilie – 20 mai  a.c.

Termenul limita de înscriere a proiectelor culturale este 20 mai a.c., ora 16.00.

Solicitările se înscriu online accesand adresa:  http://www.afcn. ro/programe/ sign_up/ şi respectând instrucţiunile afişate şi ghidul solicitantului disponibil la adresa http://www.afcn. ro/finantari- proiecte- culturale. html.

La concurs pot participa: persoane fizice autorizate, asociatii, fundatii, instituţii publice de cultură, societăţi comerciale care derulează activităţi culturale.

A.F.C.N. va acorda o atenţie deosebită proiectelor culturale de anvengură, transversale şi integratoare şi va urmări:

  • · întărirea capacităţii organizaţionale a artiştilor şi a entităţilor culturale (O.N.G.-uri, instituţii publice);
  • · încurajarea şi sprijinirea artiştilor aflaţi la început de carieră;
  • · sprijinirea creaţiei contemporane în ariile tematice ale artelor vizuale şi arhitecturii, ale muzicii, teatrului şi dansului;
  • · încurajarea iniţiativelor care pun în valoare patrimoniul cultural naţional mobil şi imobil, activităţile muzeale (inclusiv prin digitizare), patrimoniul imaterial;
  • · încurajarea diverselor practici artistice participative şi dezvoltarea de noi forme de expresie artistică;
  • · încurajarea formării profesionale continue a artiştilor şi a organizatiilor, a administratorilor culturali;
  • · sprijinirea formelor de dialog intercultural: educaţia şi dezvoltarea audienţei, intervenţie culturală pentru schimbarea mentalităţilor, diversitate culturală. Mai multe detalii despre sesiunea de finantare puteti obtine accesaând www.afcn.ro, scriind la adresa contact@afcn. ro şi sunand la numarul de telefon 021 230 00 94.

Adina  – Comp. Legis

Categories: Diverse Tags:

George Washington, dator 222.000 de euro la o bibliotecă

aprilie 20th, 2010 2 comentarii

Primul preşedinte al Statelor Unite, George Washington, a luat o amendă de 195.000 de lire (aproximativ 222.000 de euro) pentru că a întârziat să aducă cărţile la bibliotecă. El este primul în topul întârziaţilor şi datornicilor în acelaşi timp.

Angajaţii bibliotecii New York Society Library spun că George Washington a împrumutat două cărţi în anul 1789, dar nu le-a mai adus înapoi. Amenda calculată pentru întârzierea preşedintelui ar fi de 195.000 de lire sterline, totuşi biblioteca nu cere banii, ci doar vrea restituirea cărţilor.

George Washington a împrumutat cărţile “Legea Naţiunilor”, o dizertaţie despre relaţiile internaţionale şi un volum de dezbateri de la Camera Comunelor din Marea Britanie, pe data de 5 octombrie 1789.

Mark Bartlett, directorul bibliotecii din New York, a explicat presei că e conştient că nu are şanse să recupereze cărţile de la urmaşii fostului preşedinte, dar a menţionat  că prin lege este obligat să anunţe toate cărţile care au întârzieri mai mari de un an.

Ce ziceti de această întârziere cu cărţile la bibliotecă?

Categories: Diverse Tags:

Web 2.0 pentru cultură şi educaţie

aprilie 15th, 2010 Fără comentarii

Afis curs Web 2.0

Categories: Cursuri Tags: