Arhivă

Arhivă pentru februarie, 2010

Codul Patrimoniului

februarie 28th, 2010 Fără comentarii

Prioritatea legislativa a Ministerului Culturii si Patrimoniului in anul 2010 va fi realizarea Codului Patrimoniului. Prin aceasta se urmareste unificarea legislatiei privind patrimoniul la nivel central si local si eliminarea suprapunerilor de competente si a lacunelor din legi. Codul vizeaza intarirea capacitatii de interventie a statului in privinta patrimoniului construit, in momentul cand se constata ca proprietarul de drept nu isi indeplineste obligatiile legale. In luna martie se va constitui un grup de specialisti care va lucra la proiectul codului pentru a putea fi inaintat legislativului in sesiunea de toamna. Mai multe amanunte la urmatoarea adresa http://www.cultura.ro/News.aspx?ID=1538. O initiativa binevenita si care speram ca se va materializa.

Categories: Diverse Tags:

S-a stins Constantin Malinas

februarie 27th, 2010 1 comentariu

Era cunoscut in lumea bibliotecilor ca un pasionat om de carte, autor la randul lui, colectionar, preocupat de problemele biblioteconomiei, ex-librisului, eminescologiei. Generos si delicat, a fost un spirit critic si implicat in profesie si a sustinut pe romanii de pretutindeni. Regret pierderea acestui fin intelectual de catre breasla bibliotecarilor.

Categories: Diverse Tags:

Preţurile actualizate la cărţile pierdute

februarie 26th, 2010 Fără comentarii

 

În vederea calculării corecte a preţurile actualizate la cărţile pierdute,  d-na Ştefania Mazilu şi dl. Leonard Zamfir de la Biblioteca Centrală Universitară au realizat un tabel cu indici de calcul pe 2010.

Categories: Diverse Tags:

Manual de restaurare

februarie 25th, 2010 5 comentarii

 

Muzeul Naţional al Literaturii Române anunţă pentru ziua de 25 februarie 2010 lansarea volumului: „Manual de restaurare a cărţii vechi şi a documentelor grafice”.

Autorul este profesorul universitar Florea Oprea, un binecunoscut specialist în conservare şi restaurare, care a publicat de curând încă două cărţi în domeniu.

Problematica restaurării cărţii de patrimoniu cultural este abordată
în acest volum din unghiuri specifice unei ştiinţe de contact în care informaţia culturală, ştiinţifică şi tehnică interferă într-un mod original şi adesea surprinzător de util atât pentru restauratori cât şi pentru alte categorii de specialişti.
Categories: Evenimente Tags:

Despre salarizare

februarie 24th, 2010 Fără comentarii

Ministerul Muncii a dat publicităţii luni  un material intitulat “Soluţii posibile la întrebarile formulate în legătura cu aplicarea Legii – cadru 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice”. Pentru cine este interesat am postat mai jos materialul, în format pdf.

Interpretari legea salarizarii

Adina –  Comp. Legis

Categories: Diverse Tags:

HAI PE NET!

februarie 24th, 2010 Fără comentarii

 

Filiala Braşov participă la campania naţională HAI PE NET! Campania se desfăşoară la nivel european sub coordonarea reţelei Telecentre-Europe, iar în România sub coordonarea Fundaţiei EOS România şi ANBPR

Iniţiativa are ca scop atragerea  unui număr cât mai mare de persoane în mediul online şi creşterea numărului de utilizatori ai Internet-ului. 

La finalul campaniei, organizatorii vor acorda 10 premii în valoare de 500 USD fiecare pentru cele mai apreciate poveşti de succes care vor releva influenţa favorabilă a calculatorului şi  a mediului online asupra vieţii unei persoane.

Categories: ANBPR Tags:

Zilele Miron Cristea

februarie 24th, 2010 Fără comentarii

 

Biblioteca Municipală „George Sbarcea” Topliţa, în parteneriat cu ANBPR, organizează  în perioada 18-20 iulie 2010 sesiunea de comunicări ştiinţifice dedicată Patriarhului Miron Cristea.
 
Sesiunea se adresează tuturor celor implicaţi în fenomenul cultural, religios şi care apreciază şi omagiază  personalitatea şi meritele Primului Patriarh al României reîntregite. 
 
Cei care doresc să participe sunt rugaţi să comunice intenţia organizatorilor si să transmită, până cel târziu 08 martie 2010, titlul comunicării pe care doresc să o susţină.

Comunicările trebuie să abordeze în principal viaţa, opera şi activitatea Patriarhului, reflectate în documente de epoca pe care  le deţin bibliotecile.
Lucrările celor prezenţi vor fi publicate în Sandgidava, publicaţie locală de referinţă.

Categories: ANBPR, Evenimente Tags:

CD PRESS şi ANBPR

februarie 23rd, 2010 Fără comentarii

 

Iata care sunt noutăţile pe care ni le anunţă preşedintele ANBPR, dna Doina Popa :

„…ca urmare a semnării unui parteneriat de colaborare între ANBPR și CD PRESS, membrii Asociației au posibilitatea de a cumpăra oricare dintre titlurile listate în oferta anexată, cu un discount de 30% față de prețul de distribuție din rețelele comerciale…Editura CD PRESS deține o colecție bogată de titluri, în special din zona educațională.”

Apreciem preocuparea conducerii şi a Departamentului Operaţional al ANBPR pentru acordarea unui sprijin cât mai concret bibliotecilor şi filialelor sale şi alături de felicitările noastre adresăm rugămintea de a fi ţinuţi la curent cu rezultatele tuturor iniţiativelor Asociaţiei (de exemplu cum s-a finalizat campania „Plăcerea lecturii”?). 

Pentru informaţii legate de ofertă şi modalitatea de comandă, click aici

Categories: ANBPR Tags:

Parfum de carte

februarie 18th, 2010 4 comentarii

Mirosul unei cărţi vechi este suficient pentru a spune dacă este deteriorată

 

Cărţile vechi, prăfuite au un miros tipic… Plecând de această constatare, cercetătorii de la University College din Londra au pus la punct un dispozitiv cu ajutorul căruia pot evalua starea de conservare a unui document doar “mirosindu-l”. Metodele de analiză clasică care se aplicau pe nişte eşantioane sunt, în realitate, dificil de aplicat pentru lucrările mai preţioase şi vechi. Noul dispozitiv a fost propus de Matija Strlic şi echipa sa. Ei au analizat cromatografic şi spectometric sutele de compuşi volatili eliberaţi de cele 72 de lucărări, datând din ultimile două secole. Ulterior au selecţionat cinsprezece elemente care le-au permis să evalueze rapid compoziţia şi starea hârtiei, aciditatea, degradarea celulozei. Evident au putut propune apoi un anume tip de tratament pentru fiecare document în parte.

Categories: Diverse Tags:

Simpozion naţional la Brăila

februarie 18th, 2010 2 comentarii

 

Consiliul Judeţean Brăila şi Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati”  organizează, în zilele de 15-16 aprilie 2009, simpozionul naţional MIJLOACE MODERNE DE ATRAGERE A PUBLICULUI IN BIBLIOTECILE PUBLICE.

Tematica propusă pentru cele două secţiuni (comunicări în plen – 15 aprilie şi ateliere de lucru- 16 aprilie) :

–         Atragerea la bibliotecă a preşcolarilor şi elevilor ;

–         Publicul activ pe piaţa muncii versus Utilizator inactiv al bibliotecii ;

–         Biblioteca şi categoriile defavorizate de public ;

–         Ghid de bune practici în atragerea şi fidelizarea publicului. Exemple.

Materialele prezentate în cadrul Simpozionului vor fi reunite pe un CD, ce va fi oferit tuturor participanţilor.

Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila nu percepe taxe de participare şi va suporta cheltuielile legate de masa participanţilor, dar nu poate asigura cazarea şi transportul acestora.

Pentru înscriere şi detalii suplimentare, click aici

Categories: Evenimente Tags: