Arhivă

Arhivă pentru ianuarie, 2010

Ziua Nationala a Culturii Romane

ianuarie 26th, 2010 1 comentariu

Azi am citit comunicatul ministrului culturii din Romania, domnul Kelemen Hunor, postat pe situl ministerului pe care il conduce, in data de 25 ianuarie 2010. Mi s-a parut semnificativ si de aceea il rezum aici. Cu prilejul zilei de 15 ianuarie, cand aniversam nasterea lui Mihai Eminescu, aleasa ca Zi nationala a culturii romane, ministrul se angajeaza sa faca toate demersurile pentru ca aceasta zi sa aiba un caracter institutional. Isi reafirma sprijinul pentru finalizarea sediului Bibliotecii Nationale a Romaniei, pentru Fundatia Panteonul Romaniei constituita in cadrul Academiei Romaniei, in care spera sa isi gaseasca locul si valorile minoritatilor nationale, si pledeaza pentru respect pentru mostenirea trecutului si identitate culturala. Dar cel mai bine cititi mesajul fiindca ministrul a gasit cuvinte mai potrivite decat am reusit eu. Lectura recomandata!

Categories: Diverse Tags:

Activitatea Filialei Braşov a ANBPR

ianuarie 19th, 2010 Fără comentarii

 

Incepând cu anul 2010, toate materialele referitoate la activitatea Filialei Braşov a ANBPR vor fi disponibile pe acest blog. Pentru început pot fi consultate procesele verbale  ale şedinţelor Filialei şi planul de activităţi propus pentru anul 2009. În curând pot fi consultate: planul de activităţi pe 2010 şi raportul pe 2009.

Categories: ANBPR, Evenimente Tags: ,

EMINESCU LA Biblioteca Municipală Făgăraş

ianuarie 19th, 2010 1 comentariu

Despre ZILELE MIHAI EMINESCU LA BIBLIOTECA MUNICIPALĂ FĂGĂRAŞ ne anunţă dna bibliotecar Viorica Bica în acest material.

Categories: Evenimente Tags:

Bursa Milvius pentru liceeni si studenti

ianuarie 17th, 2010 Fără comentarii

Postez mai jos un anunt care mi se pare interesant:
„Asociatia pentru Protectia Pasarilor si a Naturii „Grupul Milvus” anunta
Bursa Milvus pentru tineri (liceu, colegiu si universitate) interesati
in zoologie, ecologie si/sau protectia naturii. Scopul bursei este de a
ajuta tinerii cercetatori in derularea unor proiecte individuale de
evaluare/cercetare. Aceste proiecte trebuie sa coincida cu scopurile
generale ale Grupului Milvus (specii de animale si plante periclitate si
protejate, arii protejate si situri Natura 2000, monitoring) si sa aiba un
caracter individual si inovativ.

Suma maxima acordata unui proiect individual este de 850 lei, iar pentru
unul in grup este de 2000 lei.

Data limita pentru predarea proiectelor este: 22 februarie 2010

Formular de candidatura poate fi descarcat de la adresa de mai jos:
http://www.milvus. ro/images/ PDF/Bursa_ Milvus_formular. doc

Pentru alte detalii:
http://milvus. ro/RO/
e-mail: office@milvus. ro

[sursa: www.granturi. ro]

Categories: Diverse Tags:

Calatorie in Bretania

ianuarie 17th, 2010 Fără comentarii

De curand am vizitat expozitia Calatorie in Bretania de la Muzeul National de Arta a Romaniei. Sunt expuse opere de artisti romani si francezi, reflectand aspecte din aceasta regiune a Frantei. Alaturi de N. Grigorescu si Th. Pallady, ale caror tablouri cu tematica franceza sunt mai cunoscute, am vazut panze reusite de Gh. Petrascu si Stefan Popescu si desigur si de multi altii. Dar ce m-a impresionat a fost maniera inovatoare de a concepe aceasta expozitie. Organizatorii nu s-au rezumat doar la expunerea tablourilor pe epoci, curente, teme etc, ci au dublat imaginile cu obiecte reprezentate in picturi – mobilier, patul dulap traditional, costume, ceramica uluitoare, pana si pipe specifice zonei. Efectul asupra vizitatorului este fenomenal.

Categories: Diverse Tags:

Multumiri

ianuarie 17th, 2010 Fără comentarii

Adresez calde multumiri tuturor colegilor care m-au ajutat la organizarea conferintei pe teme ecologice de marti, 12.01. M-au bucurat participarea, interesul aratat si comentariile colegilor bibliotecari din judet, pentru care raman recunoscatoare. Tin sa remarc faptul ca este primul an cand nu am mers din birou in birou sa ma asigur de public. Totusi, sala a fost mult mai plina decat altadata. Lumea a venit din proprie initiativa, interesata de subiect. Multumesc si pentru reactiile participantilor, inclusiv pentru critici, fiindca ma ajuta sa am o evaluare corecta a evenimentului, cu bune si rele.

Categories: Diverse Tags:

Din nou despre sediul BNR

ianuarie 17th, 2010 Fără comentarii

Sunt revoltata de propunerea lui Silviu Prigoana de a se muta Parlamentul in cladirea viitorului sediu al Bibliotecii Nationale a Romaniei. M-am saturat de nesatietatea politicienilor si oamenilor de afaceri pentru spatiu si pentru orice fel de avantaje, iar totul de regula se obtine prin sacrificarea culturii si educatiei. Ma exaspereaza marota aceasta, revine mereu in discutie sediul BNR, care starneste intotdeauna pofta politicienilor (dar nu si setea culturala sau macar interesul pentru sustinerea efortului de incheiere a lucrarilor).

Categories: Diverse Tags:

Google Goggles

ianuarie 12th, 2010 1 comentariu

Pentru ca tot a iniţiat Robert o „rubrică”  destinată noilor servicii Google, iată unul nou nouţ: Google Goggles (Google ochelari de soare) este o aplicaţie vizuală de căutare pentru telefoane Android. Acest serviciu permite realizarea unei căutări plecând direct de la o imagine surprinsă cu telefonul mobil şi afişează instantaneu informaţii privitoare la obiectul din imaginea respectivă (fie el monument, carte, pictură, comerţ, etc.) Un filmuleţ despre cum funcţionează serviciul:

Categories: Diverse Tags:

Cursuri de formare

ianuarie 11th, 2010 Fără comentarii

 

ANPCDEFP,  prin Programul Tineret în acţiune, organizează cursurile de formare : Scrierea de proiecte în context Tineret în Acţiune

Modulul 1
1.1  Schimburi de tineri
Modulul 2
1.3 Proiecte pentru democraţie participativă şi 5.1.  Intîlniri ale tinerilor cu responsabilii politicilor de tineret
Modulul 3
Serviciul European de Voluntariat

Organizator: ANPCDEFP prin Programul Tineret în acţiune
Perioada: 03 – 07 februarie 2010
Locaţia: va fi anunţată ulterior
Număr de locuri: 45 (15 locuri pe fiecare modul)

Pot candida:
– Persoane din organizaţii nonguvernamentale (coordonatori de proiecte, membri în echipa de proiect, persoane resurse, etc.) implicate în lucrul cu tinerii
– Reprezentanţi ai instituţiilor publice implicate nemijlocit în lucrul cu tinerii
– Reprezentanţi ai şcolilor speciale pentru tineri cu dizabilităţi
– Persoane implicate în activităţi de tineret

Scopul acestor module de formare este creşterea numărului de candidaturi care să întrunească criteriile standard de calitate impuse de Comisia Europeana în cadrul acţiunilor 1.1, 1.3, şi 5.1.

Obiectivele cursului dedicat acţiunilor 1.1:

  1. participanţii vor identifica şi defini conceptele specifice acţiunii (în funcţie de modulul la care participă);
  2. participanţii se vor familiariza cu structura şi formatul cererii de finanţare specifice acţiunii pentru care au optat;
  3. participanţii vor genera idei de proiecte în tematica acţiunii pentru care au optat
  4. participanţii vor fi capabili să redacteze o cerere de finanţare în cadrul acţiunii pentru care au optat.

Obiectivele cursului dedicat acţiunilor 1.3 şi 5.1:

  1. participanţii vor identifica şi defini conceptele specifice acţiunilor 1.3 şi 5.1;
  2. participanţii vor identifica importanţa participării active a tinerilor în procesul decizional;
  3. participanţii vor genera idei de proiecte în tematica acţiunilor 1.3 şi 5.1;
  4. participanţii vor fi capabili să redacteze o cerere de finanţare pe una din acţiunile 1.3 şi 5.1 (la alegere, în funcţie de interesul manifestat).

In atingerea acestor obiective se vor utiliza metode participative specifice educaţiei non-fomale care pun accent pe implicarea practică şi activp a participanţilor pe toată perioada desfăşurării modulului de formare (simulari, exerciţii individuale şi de grup, prezentări interactive, etc), respectând valorile promovate de programul Tineret în acţiune al Comisiei Europene.

Condiţii de participare şi procedura de selecţie:
Formularul de candidatură completat integral va fi trimis până la data de 22 ianuarie (ora 24.00) la adresa de email: roxana.cristea@anpcdefp.ro
 

Formularele de candidatură le puteţi descărca de la:
http://www.anpcdefp.ro/programe/tineret … b_2010.doc pentru Actiunea 1.1
http://www.anpcdefp.ro/programe/tineret … b_2010.doc pentru Acţiunea 1.3 şi 5.1

Inscrierea la unul dintre aceste module de formare reprezintă asumarea prezenţei pe toată durata modulului. Agenţia Naţională îşi rezervă dreptul de a nu rambursa cheltuielile de transport pentru acei participanţi selectaţi care nu participă integral la toate activităţile.

Criteriile de selecţie:
– capacitatea de valorificare a cunoştinţelor dobândite la curs
– motivaţie şi aşteptări
– distibuţie geografică
– distribuţie uniformă pe criterii de gen (în măsura în care acest lucru este posibil)
– accesul unui număr cât mai mare de organizaţii de tineret sau instituţii care lucrează cu tinerii.

Selecţia participanţilor se va realiza în două etape:

– etapa de preselecţie în urma căreia vor fi preselectaţi participanţii care se încadrează în profilul stabilit rezultat din formularul de candidatură transmis în termen şi completat integral;
– etapa de selecţie care se va realiza printr-un interviu telefonic (în zilele de 25 şi 26 ianuarie 2010, între orele 10.00-18.00) în baza unui ghid de interviu standard prestabilit utilizat pentru toţi participanţii preselectaţi în funcţie de modulul pentru care a optat.
– Rezulatatele finale cu cei 45 de participanţi (15 pe fiecare modul) se vor anunţa în data de 26 ianuarie, după ora 18.00. Pentru acoperirea tuturor locurilor disponibile se va realiza şi o listă de rezervă pentru fiecare modul la care se va apela în cazul în care vor exista participanţi selectaţi care din motive obiective nu mai pot participa.

In cazul in care participantii preselectati nu vor raspunde la telefon in zilele de 25 sau 26 (intre orele 10.00-18.00) in vederea sustinerii interviului telefonic nu vor fi selectati pentru participarea la aceste cursuri indiferent de calitatea formularului de candidatura.

Programul Tineret în Acţiune este gestionat în România de către Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP) http://www.anpcdefp.ro .

Categories: Diverse Tags:

Dans, cultura, Balcani

ianuarie 8th, 2010 Fără comentarii

Pe situl Fundatiei Culturale Grecesti din Bucuresti (http://www.hfc-bucharest.com) am gasit un anunt despre Proiectul Harta, care mi se pare interesanta pentru modul inovator si unic de a reinvia o idee din secolul al XVIII-lea si a uni tarile si popoarele din aria culturala balcanica prin mijlocirea dansului.

Wrong Movement Dance Co. (Atena, Grecia) va prezenta spectacolul de dans-teatru Harta în zilele de 9 și10 ianuarie, la Sala Ronda a Centrului Național al Dansului.
Harta este numele proiectului inițiat de coregraful grec Konstantinos Mihos. Proiectul a debutat la Atena, în decembrie 2008, și la el au luat parte dansatori din Grecia, Albania, Bulgaria, România și Serbia.
Din septembrie 2009, păstrând planul originar, proiectul călătorește prin ţările din Balcani, prilejuind întâlniri creatoare şi schimburi de idei în cadrul comunităţilor artistice locale. Bucureştiul este unul dintre aceste popasuri, după Sofia (septembrie 2009). Următoarea întâlnire va avea loc la Belgrad, în iarna lui 2010. La încheierea acestui turneu, va fi organizată o reprezentație la Atena, care îi va reuni pe dansatorii din țările în care au avut loc seminariile-spectacole.
Timp de 10 zile, Konstantinos Mihos lucrează la Centrul Național al Dansului cu un grup de dansatori-actori-studenți români care, alături de dansatorii greci, vor participa la spectacolul din zilele de 9 și 10 ianuarie.
Harta este principala lucrare publicată de Rigas Velestinlis-Fereos (sec. XVIII). Harta reprezenta detaliat Peninsula Balcanică, punând în lumină viziunea de pioner a lui Rigas cu privire la o confederație balcanică pașnică, liberă și democratică, în care toate religiile și națiunile își pot afla un loc.
Harta nu este o spectacol a cărui figură centrală este Rigas Velestinlis. Proiectul se raportează la el ca la un pivot pentru un proces deconstructivist care are drept teme principale istoria, identitatea, cultura comună, opresiunea, așa cum este ea percepută pe trupul cetățenilor din Balcani.
Proiectul este finanțat de Ministerul Culturii din Grecia și este susținut de Fundația Culturală Greacă și de Centrul Național al Dansului.

Sala Ronda a Centrului Național al Dansului, 9 și10 ianuarie, 2010

www.harta-rigasfereos.blogspot.com

Categories: Diverse Tags: