Luna decembrie a adus in dar brasovenilor doua noi librarii. Libraria Cartea romaneasca s-a redeschis intr-un sediu de pe strada Lunga, in locul unei mai vechi papetarii si librarii pentru copii, care isi inchisese portile. Libraria Carturesti a inaugurat spatiul brasovean in locul magazinului Indica de pe strada Muresenilor, un spatiu generos ca dimensiuni. In timp de criza cartea are inca sustinatori ceea ce ma bucura. Iar de sarbatori ce dar mai frumos si pe masura sufletului poti face decat o carte, daramite o librarie?! Succes, sa aiba carti bune, sa citim volume reusite si sa ne bucuram de evenimente deosebite. Acestea sunt asteptarile mele de la noile librarii in anul 2010!
Am urmarit azi online emisiunea 100% din data de 19 decembrie pentru simplul fapt ca invitat a fost domnul Cristian Tudor Popescu.
La intrebarea care este diferenta dintre Romania pre- si postdecembrista, CTP raspunde senzational, sintetizand 20 de ani intr-o fraza [minutul 40]:
„Dupa 20 de ani in Romania sunt mai multe masini si mai putini oameni.”
Profund! Superb! Tare de tot!
Va propun in continuare interviul integral:
Vineri, in 4 decembrie, a avut loc o prezentare a conceptului de geoparc facuta de lector Alexandru Andrasanu de la Facultatea de Geologie si Geofizica Bucuresti. Evenimentul a fost o initiativa a asociatiei nonguvernamentala Geopark Persani. Am asistat la prima parte a prezentarii si am fost placut surprinsa de consistenta dezbaterii. Invitatul lucreaza de 15 ani in domeniu si are experienta in proiecte de acest gen si obtinerea de granturi. Ce este geoparcul? Un concept nou si inovator, cuprinzand o arie definita de o bogatie geologica, asadar un patrimoniu geologic deosebit. In plus, ea include o diversitate biologica, faunistica, monumente istorice si situri arheologice, traditii (patrimoniu imaterial). Este bine sa aiba limite administrative precise, precum si o traditie si unitate istorica bine definite in constiinta locuitorilor, ceea ce poate duce in final la crearea unui brand corespunzator geoparcului. Exemplul Geoparcului Dinozaurilor din Tara Hategului este revelator: acolo s-a pornit de la o certa zona istorica, definita clar in constiinta locuitorilor, de traditii, de un patrimoniu natural si geologic si s-au exploatat fosilele de dinozaur pentru a infiinta un geoparc, sansa reala de dezvoltare durabila si de turism ecologic pentru zona defavorizata, de exploatare miniera. Au lucrat cu echipe interdisciplinare de specialisti si studenti – geologi, biologi, arhitecti, sociologi, jurnalisti si comunicatori – pt. a strange informatii complete si a intocmi o fisa descriptiva a localitatii, inclusiv demografica. Au reusit sa obtina aprobarea primariilor, fonduri, sa elaboreze materiale de promovare si sa introduca geoparcul in reteaua internationala, ajungand sa fie cunoscut printre potentialii vizitatori. Singurul defect: lipsa infrastructurii, a drumurilor, a personalului, punctelor de informare, pensiunilor si restaurantelor. I-am intrebat daca au apelat la bibliotecile publice locale. Au incercat, dar bibliotecara, pe care au avut-o implicata in proiect, era angajata cu jumatate de norma si de regula nu era la post. Din acest motiv, nu prea aveau ce sa ii reproseze. De ce este important exemplul geoparcului pentru noi, bibliotecarii? Intai, pentru ca geoparcul este generator de dezvoltare si exista persoane interesate in judetul nostru care vor sa faca asa ceva in zona Persani-Racos. Biblioteca ar putea ajuta si contribui la coerenta proiectului prin serviciile de informare pe care le-ar putea oferi si, de ce nu, prin reteaua de biblioteci publice din judet. Al doilea, mi se pare ca exemplul geoparcului evoca perfect ce misiune are o biblioteca publica si arata calea de colaborare interdisciplinara cu diferite asociatii si autoritati pentru a-si implini misiunea. Avem ce invata din experientele acestea.
Vreau sa impartasesc bucuria produsa de castigarea competitiei Restaurare, proiect propus de TVR, de catre unul dintre monumentele de pe lista de 10 si anume Vila Elisabeta din Baile Herculane, care este sediul casei de cultura si al bibliotecii. Am urmarit cu sufletul la gura emisiunea din aceasta seara care s-a finalizat cu alegerea prin vot. La randul meu, am sunat pentru vot si am ales evident biblioteca, desi recunosc ca de pe alte telefoane ale casei am dat un vot si cetatii Fagarasului si altul liniei ferate Oravita-Anina. Dar prima mea optiune a fost tot biblioteca si am tinut sa castige. A castigat. M-am bucurat enorm. Se vede ca exista multe persoane care tin cu biblioteca si sigur exista un Dumnezeu al cartilor si bibliotecilor. Vivat biblioteca!
Ultimele comentarii