Arhivă

Arhivă pentru ‘Cursuri’ Categoria

noiembrie 1st, 2022 Fără comentarii

Începând cu data de 1 noiembrie 2022, în calitate de membru al Rețelei de centre digitale din România, Biblioteca Județeană George Barițiu Brașov organizează cursuri și activități de incluziune digitală pentru persoanele adulte din comunitate care au nevoie de competențe digitale de bază, de tipul:

– navigare în siguranță pe internet,

– cunoștințe digitale minime pentru angajare în diverse job-uri,

– completarea de cereri online către instituții,

– plata utilităților și a impozitelor online,

– programări online la medic,

– cumpărături online etc.,

Cursurile se adresează adulților și seniorilor, sunt GRATUITE, și se desfășoară în zilele de marți și joi, între orele 10-14, la sediul bibliotecii, în perioada noiembrie 01.11.2022 – 23 decembrie 2022, urmând să fie continuate și în anul 2023.

Înscrieri la telefon: 0268 419338 int. 107 sau la adresa de email: cicbrasov@gmail.com

Biblioteca Județeană George Barițiu Brașov se află printre cele 20 de instituții din țară selectate de Fundația EOS România care se ocupă cu dezvoltarea programelor de incluziune digitală destinate comunității, în cadrul proiectului național ÎMPREUNĂ ÎN ROMANIA DIGITALĀ!

#ÎMPREUNĂÎNROMÂNIADIGITALĂ
#EOS
#competentedigitale

Categories: Cursuri Tags:

Ofertă de formare

aprilie 19th, 2022 Fără comentarii

Categories: Cursuri Tags:

Oferta de formare 2022

Serviciul de Informare şi Formare Continuă al Bibliotecii Judeţene Braşov pune la dispoziţia membrilor comunităţii braşovene următoarele programe de formare:

1. Asistenţă în autorecenzare 2022
2. Curs de alfabetizare financiară printr-o nouă abordare
3. Asistenţă în utilizarea de Servicii electronice din cadrul Sistemului Național Electronic de Plată (ghişeul.ro)
4. Sesiuni de iniţiere în modelare 3D
5. Curs de alfabetizare digitală pentru seniori (redactare documente în format digital, utilizare poştă electronică, navigare pe Internet)
6. Ştirile false şi dezinformarea

Doritorii se pot înscrie personal la sediul bibliotecii, mansarda Casei Baiulescu, din Livada Poştei, sau la numărul de telefon 0268419338, interior 107.

Anunt selectie mobilități de formare program Erasmus +

februarie 7th, 2022 Fără comentarii

În perioada 11 februarie – 3 martie 2022, Biblioteca Județeană George Barițiu Brașov anunță selecția bibliotecarilor pentru participarea la mobilități internaționale de formare în cadrul proiectului ”STePS – SUSTAINABLE  TRAINING PROGRAM IN ADULT EDUCATION”, număr grant 2021 – 1 – RO01 – KA 121-ADU-000006359  – Mobilități, finanțat prin Programul Erasmus + Acțiunea-cheie 1 (KA1) – Mobilitatea persoanelor în scopul învățări, desfășurat în perioada 01.09.2021 –  30.11.2022.

Toate informațiile necesare depunerii dosarelor, etapele procesului de selecție, documentele aferente, criteriile de evaluare sunt disponibile la adresa https://bibliotopiabv.wordpress.com/mobilitati/

Categories: Cursuri Tags:

Concluziile Code Kids Brașov

decembrie 5th, 2021 Fără comentarii

În 20 noiembrie 2021 a avut loc a doua ediție a Code Kids Fest Brașov. Precum la prima ediție, la Brașov în secțiunea concurs și în expoziție au participat cluburi Code Kids din biblioteci publice din județ, dar și cluburi invitate, din afara acestui program, mai ales din Brașov, însă și din comune, precum Sânpetru și Crizbav.

Analizând programul ediției din 2021 și trăgând linie, eu am ajuns la concluzia că acest eveniment poate fi o lecție de solidaritate pentru adulți înainte de toate și pentru copii. Evenimentul mi-a arătat pe de o parte diferența dintre oraș și sat, dintre posibilitățile și oportunitățile mediului urban incomparabil mai mari decât în mediul rural. Pe de altă parte, am constatat creativitatea, talentul și imaginația copiilor din cluburile Code Kids, care merită încurajați să continue pe acest drum.

Cu acest gând am organizat de fiecare dată târgurile județean și regional Code Kids, aducând și invitând în competiție și alte cluburi. Am sperat să arăt capacitățile copiilor din cluburile Code Kids, să le arăt alte experiențe, să învețe, să creez legături. Cea mai mare speranță a mea a fost să atrag atenția asupra lor și să determin să fie ajutați, încurajați, să atrag resurse de tip voluntariat în favoarea lor. Practic, mi-am dorit și îmi doresc să stabilesc conexiuni între profesorii de la oraș, copiii și bibliotecarii de la sat și între copiii din cele două medii. Pentru mine, Code Kids a fost o lecție de solidaritate, căci socotesc că trebuie să învățăm să fim solidari, să acordăm sprijin oriunde merită. Pandemia actuală ne-a arătat cu acuitate că în România societatea este lipsită de solidaritate. Doar o societate solidară răzbate și reușește în timp de criză și izbutește să păstreze energia, talentul tinerilor și inteligența în favoarea unei dezvoltări sustenabile. Este lecția pe care trebuie să o învățăm și ceea ce merită să continuăm. Pentru care orice efort, cât de mare și de greu ar fi, merită să fie făcut.

Code Kids Fest Brașov 2021 – Proiectele din concurs

noiembrie 15th, 2021 Fără comentarii

Târgul regional de știință și tehnologie pentru copii Code Kids Fest Brașov va avea loc sâmbătă, 20 noiembrie 2021, de la orele 11,00, online, pe platforma zoom. Doritorii sunt invitați să ceară linkul de conectare, precum și agenda târgului la adresa ruxi1971atgmail.com

Proiectele înscrise în concurs sunt următoarele:

1.

Nume echipă: Brawl Stars, Racoș, județul Brașov
Categoria de vârstă: gimnaziu
Proiect: Peștișorul deștept
Descriere proiect:

În această perioadă, când copiii învață online, este mai dificil atât pentru copii, cât și pentru profesori, mai ales când este vorba de preșcolari. Ne-am gândit la cei mici, care acum învață să citească și, pentru ei, am realizat un mic joculeț în Scratch. Este vorba despre un Peștișor Deștept, care știe să citească și să silabisească. Motivul pentru care am ales să creăm acest joc este ca cei mici să poată deprinde cititul mai ușor și într-un mod mai plăcut, prin joacă. Sunt copii pentru care acest proces este mai dificil, așa că sperăm ca acest joculeț să le fie de folos.

Organizația coordonatoare: Biblioteca publică din comuna Racoș, județul Brașov
Persoană de contact: bibliotecar Gaspar Ana Maria

2.

Nume echipă: Brawl Stars, Racoș, județul Brașov
Categoria de vârstă: gimnaziu
Proiect: Casa viitorului – o viață nouă
Descriere proiect:

Viața s-a schimbat foarte mult în ultima vreme – cu ajutorul tehnologiei, putem rezolva mai ușor multe lucruri. De aceea, ne rămâne mai mult timp liber, pe care îl putem petrece cu familia și cu prietenii. Trăim mai sănătos, fără stres sau griji. Doar apăsăm un buton, descărcăm un program și totul este rezolvat. Dacă locuința noastră este dotată cu roboți de uz casnic, ce folosesc senzori de mișcare și de recunoaștere vocală, putem spune că am câștigat mult. Trăim mai sănătos folosind panouri solare și tehnici de reciclare. Am descoperit mașina inteligentă care merge cu apă de la robinet și nu poluează mediul. Mașina este dotată cu senzori și nu pornește dacă detectează că am consumat băuturi alcoolice, dacă suntem bolnavi sau obosiți. În aceste cazuri, putem alege modul de pilot automat. Au apărut roboții umanoizi, dotați cu programe super-inteligente. Omul doar programează robotul, iar el îndeplinește toate comenzile. Acest proiect este creat în Scratch, de copii care visează la o viață mai bună, mai sănătoasă, mai liniștită.

Organizația coordonatoare: Biblioteca publică din comuna Racoș, județul Brașov
Persoană de contact: bibliotecar Gaspar Ana Maria

3.

Nume echipă: Clubul Code Kids Buburuze, Râșnov, județul Brașov
Categoria de vârstă: gimnaziu
Proiect: Dispozitiv acces RFID
Descriere proiect:

Este un dispozitiv care permite unui număr presetat de oameni să intre într-o încăpere. Acest dispozitiv numără câți oameni intră în cameră când aceștia scanează un card RFID și afișează un mesaj pe ecran în funcție de numărul de persoane care au scanat deja cardul. Dacă o persoană scanează din nou cardul personal, se consideră că persoana a ieșit din încăpere și se eliberează un loc.

Organizația coordonatoare: Biblioteca orășenească Râșnov, județul Brașov
Persoană de contact: bibliotecar Pavel Teodora

4.

Nume echipă: Clubul Code Kids Buburuze, Râșnov, județul Brașov
Categoria de vârstă: gimnaziu
Proiect: Dispozitiv măsurare temperatură/umiditate
Descriere proiect:

Dispozitivul măsoară temperatura/umiditatea din încăpere, cu ajutorul unor senzori de măsurare, și afișează valorile pe un display. Corpul aparatului este executat la imprimanta 3D, având un buton on/off.

Organizația coordonatoare: Biblioteca orășenească Râșnov, județul Brașov
Persoană de contact: bibliotecar Pavel Teodora

5.

Nume echipă: RoboGeții din Brașov, Inventronica din Brașov
Categoria de vârstă: gimnaziu
Proiect: OverLoop
Descriere proiect:
Overloop este un sistem de transport modern, inteligent.
Problema identificată
Transporturile de astăzi poluează foarte mult, iar natura este afectată din această cauză. Modalitățile noastre de transport ar trebui să folosească motoare neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon. Pentru moment, cele mai multe vehicule ecologice au motoare electrice.
Dar există și vehicule care utilizează alte tipuri de propulsie, cum ar fi cea cu levitatie magnetică folosită la trenurile Maglev sau cea cu tuburi vidate utilizate în proiectul lui Elon Musk, Hyperloop.
Soluția
Hyperloop ne-a inspirat să găsim o soluție pentru un sistem de transport curat și modern. În cele din urmă, am numit proiectul nostru OVERLOOP.

OVERLOOP funcționează astfel:
• Un piston magnetic este propulsat într-un mod controlat printr-un tub, cu ajutorul aerului comprimat.
• Deasupra acestui tub există un vehicul echipat cu magneți puternici în partea inferioară.
• Când pistonul magnetic se deplasează în tub, acesta propulsează vehiculul prin forța magnetică de respingere.

Originalitate și avantaje
Soluția noastră are multe beneficii:
Vehiculul:
1. Nu are nevoie de motor;
2. Nu are nevoie de baterii;
3. Nu are nevoie de șofer, deoarece functionarea poate fi complet automatizată;
4. Folosește energie neconvențională stocată sub formă de aer comprimat pentru propulsie;
5. Comparativ cu trenul Hyperloop, infrastructura este mult mai ieftină, deoarece tuburile au un diametru mult mai mic, stațiile sunt mult mai simple, iar pasagerii au un confort mai bun, deoarece nu trebuie să intre în interiorul tuburilor.

Organizația coordonatoare: Academia de Informatică Brașov
Persoană de contact: Ardelean Răzvan

6.

Nume echipă: SES – Steam Earth Scratch – Brașov
Categoria de vârstă: învățământ primar și gimnazial.
Proiect: Save the Energy with micro:bit
Descriere proiect:
Proiectul Echipa SES Steam Earth Scratch – Fondul Științescu Brașov își propune transformarea elevilor din utilizatori de jocuri, în creatori ai propriilor jocuri cu tematică eco și incluziune socială, în vederea dezvoltării potențialului lor creativ și formării lor viitoare, prin provocări care să-i motiveze, să le solicite și dezvolte gândirea creativă computațională, spiritul antreprenorial și munca în echipă.
Evenimentul online Meet and Code ne-a oferit posibilitatea de a achiziționa un set de tip Lego și câțiva micro:biți și de a realiza o lampă smart pentru care am creat, încă din august, un tutorial pe baza indicațiilor echipei de ingineri de la ROBOTescu București și pe care am programat-o, folosind platforma makecode.microbit.org în așa fel încât, în funcție de nivelul luminii ambientale, să se aprindă la întuneric și să se stingă la lumină. Am descoperit că acest lucru este foarte important pentru iluminarea străzilor în orașele smart în vederea economisirii energiei. De asemenea, am realizat la cererea prietenilor din Mexic, o animație despre România –un caleidoscop cultural și tradițional cu imagini sugestive despre mâncarea, portul și muzica de la noi din țară. Am căutat să creăm jocuri în care să folosească tastele cu săgeți pentru a-l plimba pe Scratch prin oraș și a descoperi farmecul tradiției românești, intrând în diferite magazine și instituții culturale.

Organizația coordonatoare: Școala Gimnazială nr. 2 “Diaconu Coresi” Brașov
Persoană de contact: profesor învățământ primar Mariana Mihaela Lazăr

7.

Nume echipă: BiblioCoders din Conțești, județul Dâmbovița
Categoria de vârstă: gimnaziu
Proiect: Mini-jucărie cu energie solară
Descriere proiect:

Energia solară este energia emisă de Soare, fiind o sursă de energie regenerabilă. Cu ajutorul energiei solare, echipa clubului Code Kids Conțești a asamblat o masinuță-robot ce generează electricitate prin celule solare (fotovoltaice). Copiii au asamblat fiecare componentă, după care, cu ajutorul luminii soarelui, au putut observa cum mașinuța prinde viață. Acest robot este extrem de util în activitățile ȘTIM organizate în aer liber cu copii între 3-14 ani. Îi ajuta să înțeleagă principiile și beneficiile energiei solare. In timp ce se joacă, copiii află despre fenomenul alimentării acționării electrice cu energie solară. Robotul solar le trezește creativitatea și curiozitatea despre lume.

Organizația coordonatoare: Biblioteca publică din comuna Conțești, județul Dâmbovița
Persoană de contact: bibliotecar Ana Antohi

8.

Nume echipă: BiblioCoders din Conțești, județul Dâmbovița
Categoria de vârstă: gimnaziu
Proiect: We are BiblioCoders!
Descriere proiect:

Membrii Clubului Code Kids Conțești realizează o animație Scratch prin intermediul căreia își vor prezenta clubul. Această animație poate reprezenta un material de promovare a proiectului Code Kids în mediul online. Atunci când copiii realizează proiecte în Scratch, ei învață elemente importante de calcul, în același timp gândesc creativ, sistematic și lucrează colaborativ. Cu ajutorul acestui limbaj de programare copiii își pot crea propriile povești interactive, animații, jocuri și muzică și să le împărtășească cu alții.

Organizația coordonatoare: Biblioteca publică din comuna Conțești, județul Dâmbovița
Persoană de contact: bibliotecar Ana Antohi

9.

Nume echipă: BiblioCoders din Conțești, județul Dâmbovița
Categoria de vârstă: gimnaziu
Proiect: Eco Car
Descriere proiect:

Pentru conștientizarea protecției planetei prin ecologizare (prin faptul că reutilizăm plasticul și alte materiale), membrii Clubului Code Kids Conțești au realizat o mașina electrică din materiale reciclabile.

Organizația coordonatoare: Biblioteca publică din comuna Conțești, județul Dâmbovița
Persoană de contact: bibliotecar Ana Antohi

Dorim succes tuturor!

Cartea săptămânii – Bibliotecarul recomandă

Cartea acestei săptămâni (23-29 august 2021) este „Simplissime: cele mai simple experimente ştiinţifice din lume” de Nathalie Barde, ilustraţii Colonel Moutarde, în traducerea Geaninei Tivdă (2018), disponibilă la filialele 2, 4 şi 6.

Iată prezentarea cărţii:

O carte pentru copiii curioși sau pentru cei atrași de știință.
Experimentele sunt deosebit de simple și ușor de realizat. 20 de experimente științifice simple și ușor de înțeles, pe care le vei deprinde într-o clipă! Fiecare experiment este explicat în detaliu, pas cu pas, și ilustrat într-o manieră clară și modernă. Nu e nevoie să cumperi nimic: toate materialele necesare se găsesc în casă.

Experimentele științifice sunt propuse de Nathalie Barde, profesoară pasionată de științe, care organizează de mulți ani ateliere științifice în grădinițe și în școlile primare.

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/opac/search.do?mode=BASIC&action=search&queryTerm=uuid+%3D+04ff225fc0a8011471f48cd60343f28f&operator=OR&_open=1

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Categories: Cursuri Tags: , ,

Instruire gratuită IT, Inovaţie, Antreprenoriat – Apel selecţie 70 de beneficiari

Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) anunță selecția unui grup de minimum 70 de adulți, la nivel național, în vederea implicării ca beneficiari ai sesiunilor de instruire gratuite în domeniul IT (56 de ore), Managementul inovației & Colaborare în rețea (35 de ore) și Antreprenoriat & Leadership (35 de ore), organizate în format online sau în format hibrid (online și față-în-față), în acord cu condițiile și restricțiile existente la momentul desfășurării activităților, pe fondul situației pandemice COVID-19.

Această activitate face parte din demersurile de formare a adulților din cadrul proiectului PREDĂ PENTRU VIITOR – transformarea educațională a adulților prin inovație, tehnologie și antreprenoriat (TEACH FOR FUTURE), finanțat în cadrul programului Erasmus+, Acțiunea Cheie 2, Parteneriate strategice, având cod de identificare proiect: 2019-1-RO01-KA204-063888.
Grupul ţintă vizat este reprezentat de minimum 70 de adulți din România, adică persoane cu vârsta minimă de 18 ani. Baza de selecție va cuprinde membrii rețelei de angajați, colaboratori și voluntari ai Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, dar și persoane adulte recrutate din rândul utilizatorilor serviciilor de bibliotecă, la nivel național.
Grupul-țintă va fi selectat de o comisie desemnată prin decizie a managerului de proiect, în baza evaluării dosarelor de înscriere.
Criterii de selecţie:
Se vor avea în vedere completarea completă, corectă și conformă a documentelor de înscriere, precum și respectarea termenului de depunere a dosarului.
Criterii de eligibilitate:
Adulți, cetăţeni cu domiciliul sau reşedinţa legală în România, care aparțin grupului țintă al proiectului și corespund criteriilor specifice ale prezentului apel (adulți cu competențe reduse, din care minimum 15% vulnerabili).
Criterii de relevanţă:

Încadrarea în grupul ţintă; disponibilitatea de participare; intenție şi motivaţie; apartenenţa la categoria grupului ţintă al proiectului. În cazul în care mai multe aplicaţii îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru selecţie, se va aplica principiul “primul venit, primul servit”, în funcţie de data şi ora primirii dosarului de înscriere.

Conținut dosar candidatură participanți adulți:

 Formular înscriere; Copie CI; Declarație pe proprie răspundere privind apartenența la grupul țintă; Declarație angajament participare; Declaraţie privind prelucrarea datelor personale.

Cei 70 de beneficiari adulți vor avea oportunitatea de a susține, din bugetul proiectului, examenele de certificare ECDL pe cele 4 competenţe IT abordate în cadrul sesiunilor de instruire (câte un examen/competență/participant), și anume: modelare şi imprimare 3D, editare de imagini, marketing digital și respectiv instrumente de colaborare online.

La finalul sesiunilor de instruire pe cele 3 domenii de expertiză (IT, Managementul inovației & Colaborare în rețea și Antreprenoriat & Leadership), cei 70 de participanți adulți vor avea ocazia să propună, în cadrul unei competiții de idei, câte o idee creativă privind aplicabilitatea cunoștințelor dobândite în mediul real de muncă aferentă unui domeniu de interes dintre cele menționate.

Ideile finaliste vor fi selectate pe bază de vot. Primii 10 cei mai bine plasați participanți adulți pe fiecare domeniu, în urma evaluării și a votului, vor avea oportunitatea să acceadă într-o nouă etapă de implementare a activităților, și anume organizarea de mobilități mixte de tip campusuri de mentorat.

În urma selecției bazate pe rezultatele evaluării și ale votului, cei mai buni 10 participanți pe componenta IT vor participa la un campus de mentorat subvenționat din proiect în domeniul IT, cu durata de 7 zile (5 zile de activități + 2 zile transport), desfășurat la București, în cadrul Centrului de Excelență în domeniul IT din Biblioteca Națională a României.

Cei mai buni 10 participanți pe componenta Managementul inovației & Colaborare în rețea vor participa la un campus de mentorat subvenționat din proiect în acest domeniu, cu durata de 7 zile (5 zile de activități + 2 zile transport), desfășurat la Centrul de Excelență din Salonic, Grecia.

Cei mai buni 10 participanți pe componenta Antreprenoriat & Leadership vor participa la un campus de mentorat subvenționat din proiect în acest domeniu, cu durata de 7 zile (5 zile de activități + 2 zile transport), desfășurat la Centrul de Excelență din Vidin, Bulgaria.

Aplicând o serie de principii pedagogice moderne, centrate pe nevoile specifice ale cursanților adulți, inclusiv persoane aparținând grupurilor vulnerabile, sesiunile de training găzduite în România vor beneficia de implicarea consistentă a celor 4 facilitatori TEACH FOR FUTURE români, instruiți în cadrul proiectului. Sesiunile de formare vor include metode interactive de predare/evaluare, simulări și jocuri pentru a capta atenția și pentru a motiva cursanții adulți să participe la instruire.

În vederea depunerii candidaturii pentru recrutarea ca beneficari în proiect, adulții interesați vor transmite un email cu subiectul Candidatură Beneficiar Adult ANBPR – TEACH FOR FUTURE, până cel târziu marți, 15 iunie 2021 (inclusiv), la adresa: anbpr_ro@yahoo.com

Formularele sunt disponibile şi se află online spre descărcare la
https://anbpr.org.ro/index.php/selectie-70-beneficiari-adulti-pentru-sesiuni-teach-for-future-gratuite-in-domeniul-it-managementul-inovatiei-colaborare-in-retea-si-antreprenoriat-leadership/

Categories: Cursuri Tags: ,

Starea de bine a bibliotecarului

aprilie 19th, 2021 Fără comentarii

De „Ziua bibliotecarului” şi de „Ziua mondială a cărţii”, Secţia de copii a Bibliotecii Judeţene Braşov şi Biblioteca Judeţeană Prahova vă invită la o întâlnire online pe tema Starea de bine a bibliotecarului, pe platforma Google Meet, 23 aprilie 2021, orele 11,00.

“Când ne simțim bine, putem să producem schimbare.”
Simona Baciu

Ce este un bibliotecar?
Ce face un bibliotecar?
Ce se ştie despre ce face un bibliotecar?

Cine cunoaşte un bibliotecar, ştie oare că acesta (ma refer cu precădere la bibliotecarii ce lucrează în cadrul secţiilor cu public) este adeseori, stresat, obosit şi că lucrează de multe ori la „cota de avarie” până la sosirea concediului? Doar rapoartele îi reflectă volumul de lucru, din ce în ce mai mare. Acum el are sarcina nu doar să organizeze activități, ci și să le monitorizeze. Este o responsabilitate uriașă pe care trebuie să și-o asume zi de zi. Dacă luăm în calcul și faptul că trebuie să țină piept şi comportamentului utilizatorilor, tot mai diferit, vom înțelege dificultăţile emoţionale ale acestora, toate într-o perioadă atât de atipică. Acest amalgam al provocărilor reprezintă doar câțiva dintre factorii care contribuie la scăderea stării de bine a bibliotecarilor de orice fel.
O problemă de care, iata, nu s-a vorbit pâna acum. Să le fi scăpat oare din vedere acest aspect? Este o problemă stringentă care poate schimba cu totul comportamentul bibliotecarului, mentalitatea şi creativitatea sa.

“STAREA DE BINE” A BIBLIOTECARULUI!

Starea de bine ar trebui privită cu seriozitate. Sunt sigură că cifrele, procentajul, în urma unui studiu, ar scoate la iveală situaţii în care bibliotecarii raportează stări emoţionale precare, ca rezultat al muncii lor şi, desigur, acest lucru are un impact direct asupra rezultatelor. Sau poate nu?
Mai mult, starea de bine a bibliotecarului se reflectă profund şi are un impact major asupra relaţiei UTILIZATOR – BIBLIOTECAR.

De foarte multe ori investirea de timp în acest aspect al EMOŢIILOR face ca indicatorii de performanţă să crească considerabil. De ce în profesia noastră acestea nu ar putea fi un aspect de care trebuie să ţinem cont, de care să avem grijă?

DE BUNĂSTAREA BIBLIOTECARULUI DEPINDE BUNĂSTAREA UTILIZATORULUI. Suntem oare conştienţi de aceste aspect? Sunt sigură că DA, dar de ce nu se discută, de ce nu se găsesc soluţii de gestionare a emoţiilor acestora (furie, frică, regret, teamă, conflict etc.). Poate că ele există, dar nu au fost încă împartăşite.
Bibliotecarul este conştient de faptul că, de bunăstarea lui depinde bunăstarea utilizatorului. Aş da aici exemplul procedurilor de utilizare a măștii de oxigen în avion. La urcare în orice avion, însoţitorul te sfătuieşte să-ţi pui prima data propria mască de oxigen, după aceea să îi ajuţi pe ceilalţi, fie ei copilaşii tăi, părinţii etc.
Suntem de acord şi cu ideea că doar eu am putere asupra găndurilor mele, dar asupra emoţiilor, asupra stării mele de bine sunt singurul răspunzător?
Se cunoaşte oare faptul că sunt bibliotecari care lucrează pănă la epuizare pentru a duce la bun sfârşit un plan, un proiect, o idee, o sarcină…sau mai multe? …sau pentru o nedreptate, un conflict?
Oare acestea nu se răsfrâng asupra “lucrului cu publicul”?
Oare biblioteca este pentru bibliotecar doar un loc de compromis şi… satisfacţie profesională?
Iată, multe întrebări care, cu siguranţă au un răspuns.

Inspirata fiind de conferinţele SUPERTEACH (“SuperTeach a fost creat pentru a stimula descoperirea și dezvoltarea măreției, a talentului și potențialului în fiecare copil și a plecat de la ideea de transformare a mediului educațional astfel încât acest scop să fie atins plecând chiar de la motorul care dă viață acestui sistem: profesorii.
Proiectul SuperTeach stimulează dorința profesorilor de a fi cei care inițiază și construiesc această schimbare …”)

la care am participat şi „face to face” și online, inspirată fiind de Simona Baciu, de Claudia Badiu, de Adriana Ioana Bârcean, de Violeta Daniela Nedelcu, de Vasile Braşovanu şi mulţi alţi participanți la “starea de bine a profesorului”, în data de 23 aprilie 2021, ora 11.00, bibliotecarii din întreaga ţară, din biblioteci publice şi şcolare, preţ de o ora şi jumătate vor povesti despre ei… de fapt, depre noi, şi doar despre noi, bibliotecarii, cu doi invitaţi speciali – VIOLETA DANIELA NEDELCU şi VASILE BRAŞOVANU, cărora le mulţumim că şi-au facut timp să fie în mijlocul nostru de ziua noastră, a bibliotecarilor.

Violeta Daniela Nedelcu
Profesor de limba și literatura română, Brașov.

Formator. Speaker motivațional.
Absolvent AspireTeachers – 2016. Căștigător „Creator de educație” 2020. Expert RED Limba și literatura română.
Practică învățarea vizibilă în mediul online din 2016, cu scopul declarat de a schimba mentalități și percepții.
Crede în puterea comunității: a fondat clubul „Inspirație pentru școală” – învățare nonformală în bibliotecă (2017) și grupul de pe Facebook„ Inspirație pentru școală”, facilitând, în mediul online, schimbul de exemple de bune practici, creând un spațiu al colaborării apreciat.
Susține workshopuri pentru cadre didactice, pentru părinți și pentru tineri.
Expresie-cheie: ,,Educația mă însoțește pe drumul devenirii mele personale, care se împletește cu devenirea elevilor mei, uimindu-ne, întrebând, gândind, luminând lumea împreună. ”
https://www.academiaheidi.ro/cum-a-fost-la-conferinta-motivationala-mama/
https://www.superteach.ro/vorbitori/violeta-daniela-nedelcu/
https://www.facebook.com/didi.metea/posts/852348461850728
https://iteach.ro/experientedidactice/magie-finlandeza-in-sala-de-clasa?fbclid=IwAR0FYqNlw3fcBD5RDXpl-gaopsYyY2e9EgR1gss3q5iSOd1AiiOiCZIedOM

VASILE BRAŞOVANU
Absolvent de liceu pedagogic iar mai apoi al Facultății de Filosofie și Științe Social-politice a Universității Alexandru Ioan Cuza Iași, masterand în cadrul programului Învățare, inovație și coaching în educație din cadrul Universității București. Am o experiență de 9 ani în lucrul cu tinerii, copiii, profesorii și părinții, colaborând atât cu ONG-uri (Teach for Romania, Salvați Copiii România, Asociația Techsoup, Agenția OvidiuRo, Roma Education Fund România) cât și cu instituții de învățământ (școli publice, Universitatea București).
Timp de 2 ani am fost învățător cu sprijinul programului Teach for Romania, iar alți 2 ani m-am ocupat de pregătirea academică a unui grup de copii în cadrul Fundației Seeding Knowledge.
Activez în educație pentru că am convingerea că doar așa putem să ne dezvoltăm întregul potențial și să creștem în mod durabil comunitățile în care trăim. O zonă aparte în munca mea o reprezintă implicarea în reducerea inechităților în sistemul public de învățământ și creșterea accesului la educație de calitate pentru toți copiii.
În prezent dezvolt programe de training atât pentru cadre didactice cât și pentru părinți în întreaga țară și ofer mentorat directorilor de școli implicați în programul Edu Networks.

https://vasilebrasovanu.wordpress.com/

Bibliografie:
https://www.superteach.ro/de-ce-conferinta-superteach/
https://simonabaciu.ro/despre/
https://sipcs.ro/cui-ii-pasa-de-starea-de-bine-a-profesorilor/
www.scoalaromaneasca.ro
https://vasilebrasovanu.wordpress.com/

MELANIA LUANA BUTNARIU – bibliotecar LOREDANA STANCIU – bibliotecar
BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ „George Bariţiu” BRAŞOV – CENTRUL DE EXCELENŢĂ PENTRU COPII ŞI TINERET
BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ „Nicolae Iorga” PLOIEŞTI

O nouă bibliografie tematică – Colecția de filme românești

decembrie 2nd, 2020 Fără comentarii

De data aceasta, colegele noastre de la Catalogare vă oferă lista filmelor românești ale bibliotecii. Puteți explora cele 305 titluri de peliculele realizate în diferite genuri, purtând semnătura regizorilor din epoci și stiluri diverse. Ca în fiecare lună, vă invităm să parcurgeți bibliografie dedicată, decembrie fiind consacrată artei filmului. Dați click pe legătura de mai jos și începeți călătoria în lumea filmelor românești:

http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/opac/search.do?mode=BASIC&action=search&queryTerm=subject%3D+%22Filme+%28cinematografie%29+%C3%AEn+Rom%C3%A2nia%22&operator=OR&_open=1

Categories: Cursuri Tags: ,