Arhivă

Arhivă pentru ‘Diverse’ Categoria

Recenzie de carte – Istoria secretă de Donna Tartt

Teodora Nagy este o elevă de clasa a XI-a de la Colegiul Naţional Ioan Meşotă Braşov, pasionată de lectură şi interesată de o carieră în domeniul cărţilor şi publicaţiilor editoriale. Biblioteca noastră i-a propus să îşi încerce talentul şi să îşi perfecţioneze abilitatea de a rezuma, descrie, prezenta, critica cărţile citite. Vom prezenta pe blogul bibliotecii cărţile citite şi recenzate de voluntara secţiei engleze a bibliotecii noastre. Intenţia noastră este să încurajăm capacitatea de sinteză, discernământul şi spiritul critic al tinerei. Îi mulţumim pentru implicare şi publicăm prima ei prezentare.

The secret history, sau Istoria secretă, scrisă de Donna Tartt, este un roman clasic modern care a devenit popular în ultima perioadă datorită fenomenului literar dark academia. Am împrumutat această carte în luna aprilie a anului trecut, cu intenția de a afla de ce toată lumea iubea aceasta poveste atât de abitir. Și sunt foarte mândră să spun că acum fac parte din acest grup de fani! Auzisem bineînțeles despre autoare, aceasta a scris și cartea Sticletele, care a fost ecranizată, însă The secret histoy a fost prima carte pe care am citit-o (și de altfel singura, dar intenționez să le încerc și pe restul cât de curând).

Volumul descrie aventurile unor studenți la o facultate specială, care, sub influența carismaticului lor profesor de greacă veche, descoperă o noua modalitate de a trăi, complet diferită de monotonia vieților lor obișnuite. Personajul principal, Richard Papen, vine dintr-o familie săracă. Nemulțumit cu situația sa și cu studiile sale, acesta decide să aplice pentru o universitate extravagantă. Ajuns acolo, este atras de grupul de protejați ai profesorului de greacă veche, Julian.

Cartea debutează astfel: The snow in the mountains was melting and Bunny has been dead for several weeks before we came to understand the gravity of our situation./Pe munte se topea zăpada, iar Bunny era deja mort de câteva luni, şi abia atunci am început să înţelegem gravitatea situaţiei în care ne aflam. Aceste informații și prima propoziție a romanului consider că sunt îndeajuns pentru a stârni interesul cititorului.

Prefer să las cititorii să decopere singuri restul cărții, însă vreau să vă vorbesc despre câteva lucruri interesante pe care le-am descoperit. Fiind profund atrasă de esteticul dark academia, am început să îi studiez originile, efectele și chiar ideile transmise. Cartea Donnei Tartt a fost scrisă cu scopul de a critica clasicismul, puterea persoanelor albe privilegiate şi accesul liber al acestora la orice fel de educație, fără a ține cont însă de forme de educație care le-ar putea aduce un venit şi un loc de muncă. Precum mulți dintre noi știu, educația superioară era posibilă doar acestor persoane venite din familii înstărite. Hainele, casele, mașinile, chiar activitățile personajelor reprezintă semne ale statutului lor, pe care de-a lungul întregii cărţii, Richard încearcă să le imite. Interesantă de urmărit este, de asemenea, dezumanizarea personajelor pe măsură ce avansează acţiunea cărţii. Cu cât personajele sunt din ce în ce mai presate de cei din jur, de acțiunile lor și chiar de către propriile angoase, gândurile și deciziile lor devin din ce în ce mai întunecate și controversate.

The secret history este o carte care merită citită si recitiă, absorbită și analizată de la o pagină la alta. Recunosc, nu este o lectură potrivită pentru toată lumea. Însă, dacă cititorul este atras de o carte bazată mai degrabă pe personaje decât pe acțiune, cu capitole lungi și personaje care îsi pierd inocenţa morală odată cu înaintarea poveștii, recomand cu drag cartea scrisă de Donna Tartt.

Puteți împrumuta cartea de la Biblioteca engleză, Secția Împrumut în limba română din Sediul central, Filialele 2, 3, 5 şi 6.

Recenzie scrisă de Teodora Nagy

VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 2.0/5 (2 votes cast)
Categories: Diverse Tags: , ,

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii

ianuarie 25th, 2023 Fără comentarii

Cartea acestei săptămâni este volumul “Oamenii istoriei: personalităţi şi trecut” de Margaret Macmillan (Bucureşti, Editura Trei, 2020, traducere din engleză de Smaranda Câmpeanu), existentă la Sala de lectură, Secţia de împrumut la domiciliu şi filialele 1, 2, 3, 5 şi 6.

Cartea este un volum de istorie unde amănuntul biografic revelator se îmbină cu evenimentele istorice la scară mondială, arătând rolul oamenilor, elitelor şi factorilor de decizie politică şi militară în viaţa societăţii. Autoarea evită cronologia seacă şi aduce în faţă oamenii care modelează istoria, mânată de curiozitatea de a descoperi în ce fel au influenţat mecanismele de funcţionare ale societăţii.

Editura prezintă astfel alegerea acestui titlu: “Margaret MacMillan propune o selecţie inedită de personalităţi, unele faimoase, altele mai puţin cunoscute, care şi-au lăsat amprenta asupra trecutului. Unele au schimbat cursul istoriei şi chiar au dat tonul epocilor în care au trăit. MacMillan analizează conceptul de leadership, aşa cum este acesta reprezentat de personaje precum Otto von Bismarck, William Mackenzie King sau Franklin Delano Roosevelt. Observă, de asemenea, cum pot comite unii conducători greşeli enorme, cu consecinţe devastatoare, aşa cum s-a întâmplat cu Hitler, Stalin sau Thatcher. Richard Nixon şi Samuel de Champlain sunt infăţişaţi ca exponenţi ai caracterelor temerare, care şi-au asumat riscuri, urmându-şi cu încăpaţânare propriul drum şi sfidând adesea societăţile din care proveneau. Apoi sunt descrişi visătorii, exploratorii şi aventurierii, oameni ca Fanny Parkes şi Elizabeth Simcoe, care au înfruntat sau ignorat limitările impuse de societăţile lor. În cele din urmă, sunt trecuţi în revista observatorii, personaje asemeni lui Babur, fondatorul dinastiei indiene a mogulilor, sau Victor Klemperer, un supravieţuitor al Holocaustului, care a ţinut jurnale şi memorii ce readuc la viaţă trecutul. Oamenii istoriei prezintă relaţia complexă şi deosebit de importantă dintre biografie şi istorie, indivizi şi epocile în care au trăit.”

Despre autoare: De origine canadiană, Margaret MacMillan este un istoric de renume mondial, profesor emerit de istorie internaţională la Universitatea Oxford şi profesor la Universitatea din Toronto. Şi-a obţinut doctoratul la St Antony’s College, Oxford, unde mai târziu a ocupat poziţia de rector. Anterior a mai fost rector al Trinity College din cadrul Universităţii din Toronto, precum şi la Universitatea Ryerson. Eminent expert în istorie şi relaţii internaţionale, MacMillan este şi un frecvent comentator în mass-media. Este autoarea unor lucrări de mare succes, traduse în mai multe limbi şi incununate cu premii prestigioase, precum Războiul care a pus capăt păcii: Drumul spre 1914 şi Făuritorii păcii: Şase luni care au schimbat lumea.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesează cu încredere şi rapid catalogul nostru online la un clic distanţă: http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Câștigătorii concursului de videoclipuri “Ghid pentru o zi în localitatea mea”

decembrie 13th, 2022 Fără comentarii

Cu bucurie vă anunțăm câștigătorii concursului de videoclipuri “Ghid pentru o zi în localitatea mea”.
Vă mulţumim pentru interesul manifestat faţă de concursul de videoclipuri. Din videoclipurile pe care le-am primit, am observat dorința voastră de a vă promova localitatea în care locuiți.
În competiţie au concurat 5 videoclipuri și 6 candidați. Am apreciat strădania voastră, însă, desigur, noi a trebuit să evaluăm.
După ce am verificat respectarea specificaţiilor tehnice (full HD), am evaluat documentarea, creativitatea, originalitatea, atractivitatea, dar și calitatea tehnică, exact cum a fost specificat în regulamentul concursului.

În urma notării juriului, premiile au revenit următorilor câştigători:

Premiul I – Neagoe George Alexandru – “Ghid pentru o zi în Vama Buzăului”
Premiul II – Bordaș Timeea – “Ghid pentru o zi în Vama Buzăului”
Premiul III – Bodean Tudor – “Ghid pentru o zi în Dumbrăvița”

Videoclipurile pot fi vizualizate pe canalul youtube al bibliotecii.

Felicitări, încă odată, câștigătorilor!

VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Categories: Diverse Tags:

Bibliotecarul recomandă cartea săptămânii

decembrie 12th, 2022 Fără comentarii

Crăciunul este una dintre cele mai vesele sărbători, care aduce bucuria întâlnirilor în familie, a colindelor şi darurilor şi a împodobirii bradului. Pregăîtirile încep din timp: ieri s-a cumpărat bradul, azi apar luminiţele, mâine se va face ghirlanda, poimâine se confecţionează decoraţiunile festive pentru masă etc.

Continuăm seria recomandărilor de cărţi pentru Crăciun: este rândul unei cărţi tot de la editura orădeană Casa, “Un Crăciun auriu” de Susanne Hoffmann, ediţie a anului 2009, disponibilă la filiala 6. Cartea conţine recomandări, soluţii, modele şi planşe de ilustraţii cu ceea ce se poate confecţiona în familie pentru Sărbătoarea Naşterii Domnului. Iată cum prezintă editorii volumaşul:

Crăciunul se lasă aşteptat an de an, iar pregătirile sunt întotdeauna în toi pentru cea mai frumoasă sărbătoare a anului. În perioada dinaintea Crăciunului toată lumea încearcă să creeze în cămine o atmosferă festivă. În această încercare vă va veni în ajutor prezenta carte din care radiază strălucirea şi căldura aurie a decoraţiunilor: globuri, mese festive, tăvi cu arome de sărbătoare. Se poate lucra cot la cot cu copiii, chiar şi ei pot realiza uşor anumite modele. Amintirea momentelor petrecute în familie lucrând la decoraţiunile de Crăciun vă vor fura un zâmbet chiar şi peste ani.

Spor la lucru şi distracţie plăcută!

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Categories: Diverse Tags: , ,

BiblioBradul de Crăciun – concurs de creativitate cu premii surpriză

noiembrie 16th, 2022 Fără comentarii

Pentru că anul acesta biblioteca judeţeană braşoveană s-a implicat în reciclarea dopurilor din plastic, în acest sens achiziţionându-se 2 cutii din carton pentru colectarea acestora, ne-am gândit ca ediția a doua a concursului nostru de iarnă să fie în aceeaşi notă şi, în plus, să facem o faptă bună!

Vă invităm la un concurs de confecţionat brazi de Crăciun speciali! Tema din acest an este: BIBLIOBRADUL DE CRĂCIUN REALIZAT DIN DOPURI DE PLASTIC. Avem şi DOUĂ REGULI: 1. trebuie folosite DOAR dopuri de plastic de la recipiente tip pet şi 2. dopurile NU POT FI LIPITE cu nicio soluţie. În rest, culoarea dopurilor, dimensiunea lor şi confecţionarea bradului de Crăciun vă aparţin în totalitate! Vă dăm un pont, pot fi găurite.

Şi acum despre fapta bună: dorim ca toate dopurile folosite la realizarea brazilor de Crăciun să fie ulterior colectate și donate Asociaţiei Capace cu suflet, pentru a le revalorifica şi a ajuta diverse cauze umanitare. De aceea, este important ca dopurile de plastic să nu fie modificate, vopsite sau cu urme de adeziv pe ele. Aşadar, dopuri curate!

Concursul este adresat publicului braşovean, iar cei care vor participa vor trebui să facă dovada folosirii dopurilor de plastic prin prezentarea acestora, după terminarea concursului, la punctul de colectare din holul bibliotecii noastre.

Vă invităm să ne trimiteţi o fotografie cu Bibliobradul de Crăciun din dopuri de plastic realizat de voi, până la data de 14 decembrie, inclusiv. Odată cu fotografia trimisă, vă rugăm să specificați numele participantului şi numărul de telefon. Toate fotografiile vor fi strânse într-un album, pe care-l vom posta în 15 decembrie, pe Facebook, pe pagina Bibliotecii Judeţene Braşov. Vom alege brazii câştigători prin vot / like-uri acordate de noi bibliotecarii şi de publicul nostru. Concursul va fi deschis şi bibliotecarilor braşoveni, iar voturile vor fi contorizate separat: secţiunea cititori şi secţiunea bibliotecari.

Primele 3 poze cu cele mai multe like-uri vor primi admiraţia noastră şi premii surpriză.

Aşteptăm cu drag şi interes imaginile brazilor de Crăciun, pe email : marketingatbjbv.ro sau în mesaj privat pe pagina de Facebook a Bibliotecii Judeţene Braşov.

Spor şi inspiraţie vă dorim!

Parteneri media: Jurnal FM, Litera 9, Monitorul expres, NewsBV, Radio România Braşov Fm, RTT Brasov, Transilvania 365.

VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

Concurs de fotografie BiblioBicicleta 2022

septembrie 13th, 2022 Fără comentarii

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov vă invită să participaţi la concursul de fotografii BiblioBicicleta, concurs cu premii, ce se va desfăşura între 12 septembrie – 14 noiembrie 2022.

Tema

Concursul BiblioBicicleta are drept scop promovarea bibliotecii, lecturii şi ciclismului şi doreşte să stimuleze participanţii să descopere relaţiile dintre bibliotecă şi natură, dintre cultură şi ciclism, din unghiuri inedite. Imaginile trebuie să surprindă în acelaşi cadru atât cărţi ori aspecte dintr-o bibliotecă, precum şi biciclete.

Cine poate participa

Concursul se adresează tinerilor, de nivel liceal şi adulţilor pasionaţi de lectură şi ciclism, din judeţul Braşov.
La concurs nu pot participa membrii organizatorului şi rude de gradul I al acestora (soş/soţie, frate/soră, fiu/fiică, mamă/tată).

Premii

Premiul I – 400 lei sumă net
Premiul II – 300 lei sumă net
Premiul III – 200 lei sumă net

Reguli şi condiţii de participare

Participarea înseamnă acceptarea regulamentului.

Fotografiile vor fi trimise online la biblgb@rdsmail.ro, subiect Concurs BiblioBicicleta până la data de 14 noiembrie, orele 16,00, inclusiv.

Fotografiile trebuie să fie clare, de bună calitate, să respecte tema concursului (incluzând cele două elemente, cartea şi Bicicleta, în aceeaşi imagine) şi condiţiile tehnice.

Fiecare participant poate trimite maxim 2 fotografii.

Participanţii vor comunica numele complet, adresa de e-mail şi un număr de telefon şi vor insera formularele completate.

Este interzisă trimiterea de imagini pentru care participanţii la concurs nu au drept de autor şi proprietate, neaparţinându-le.

Specificaţii tehnice

Dimensiunea minimă a imaginii 3,5 MB

Rezoluţie: minim 3000 px pe latura mare, latura mică să fie proporţională.

Fotografiile trebuie să fie la rezoluţie de print, calitate 300 dpi

Formatul de fişier: jpg. Fotografiile pot fi color sau alb-negru
Prelucrarea pozelor se acceptă la nivel de corecţii de bază (contrast, levels, unsharp, wb. etc.) cu condiţia să nu se îndepărteze mult de aspectul de bază.

Intervenţiile creative asupra fotografiilor, de tip colaje, se acceptă atâta timp cât se respectă tematica concursului.

Pe fotografii nu se vor aplica însemne ce indică proprietatea (©, watermark), nici rame sau alte efecte vizuale/filtre care modifică aspectul natural al imaginii.

Fotografiile vor fi însoțite de:

Formularul de înscriere completat – Anexa 1
Declarația pe proprie răspundere – Anexa 2
Declarația de consimțământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal semnate de titular/părinte/tutore legal (pentru cei sub 18 ani), scanate şi atașate e-mail-ului de înscriere.

Validitate

Pentru ca participarea să fie considerată validă, fotografiile trimise trebuie să respecte tema concursului, respectiv cerinţa să conţină ambele elemente – cartea ori biblioteca şi bicicleta – în aceeaşi imagine, să întrunească criteriile tehnice și să se încadreze în termenul limită de trimitere, respectiv 14 noiembrie 2022, orele 16.00.
Nu vor fi acceptate fotografiile care:
• Au caracter violent, obscen, ofensator sau calomniator
• Promovează orice fel de discriminare, consum de substanțe interzise, tutun și alcool
• Includ persoane identificabile (au fața vizibilă) care nu și-au oferit consimțământul pentru a apărea în imagini
• Nu aparţin concurentului
• Conțin publicitate

Drepturile și obligațiile organizatorului:

- Organizatorul își rezervă dreptul de a nu aproba în concurs fotografiile care nu se încadrează în tema impusă sau care nu respectă regulile și condițiile de înscriere;
- Organizatorul îşi rezervă dreptul de a realiza un album cu fotografiile din concurs pe contul său de facebook, făcându-le cunoscute într-o expoziţie online;
- Organizatorul se obligă să păstreze fotografiile în arhiva sa pentru scopuri educaţionale şi necomerciale;
- Organizatorii nu îşi asumă nicio responsabilitate cu privire la eventuale încălcări ale dreptului de autor. Responsabilitatea revine exclusiv celui care a trimis fotografia.

Drepturile și obligațiile participanților:

- Să se înscrie în concurs folosind date de contact valide și complete (nume persoană, e-mail și mobil), astfel încât să poată fi contactați de organizator în cazul câștigării concursului;
- Să fie de acord să primească mesaje informative legate de concurs din partea organizatorului;
- Să fie de acord să cedeze exclusiv în favoarea organizatorului toate drepturile de autor asupra fiecărei fotografii trimise, pe o perioadă de 9 luni, conform Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, cu modificările și completările ulterioare, cesiunea fiind nelimitată teritorial, înțelegând prin aceasta că își produce efecte în orice teritoriu de pe mapamond;
- Să fie de acord ca, după expirarea acestei perioade de 9 luni, să cedeze în favoarea organizatorului drepturile de difuzare, neexclusiv, pentru scopuri educaţionale şi necomerciale.

Calendar concurs:

- Lansare concurs: 12 septembrie 2022
Perioada de realizare și înscriere a fotografiilor în concurs: 12 octombrie – 14 noiembrie 2022, orele 16,00
Jurizare: 15-17 noiembrie 2022
- Anunțarea câștigătorilor: 18 noiembrie 2022
- Confirmarea acceptării premiului: 23 noiembrie 2022
- Anunțarea oficială a câștigătorilor pe site-ul bibliotecii: 24 noiembrie 2022
- Difuzarea fotografiilor: 25 noiembrie 2022

Jurizare:

Juriul va fi compus din membrii organizatorului.
Juriul va evalua fotografiile înscrise în concurs pe baza următoarelor criterii:
- respectarea tematicii şi cerințelor impuse de regulamentul concursului (50%);
- originalitate şi creativitate (30%);
- elementele tehnice ale fotografiilor (20%)

Acordarea și anunțarea premiilor

Premiile concursului se vor acorda în urma jurizării din perioada 15-17 noiembrie 2022.
Rezultatele vor fi anunțate la data de 18 noiembrie 2022 și vor fi comunicate tuturor participanților.
Câștigătorii vor trebui să confirme acceptarea premiului până la data de 23 noiembrie 2022 inclusiv.
Pe site-ul bibliotecii se vor anunța câștigătorii pe data de 24 noiembrie 2022. Câștigătorul care nu poate fi contactat telefonic va pierde premiul. În acest caz, premiul va fi acordat participantului care urmează în clasament.
După confirmarea acceptării premiului, câștigătorul va trebui să trimită organizatorului o copie a buletinului/cărții de identitate. Câștigătorul va intra în posesia premiului în cel mult 30 de zile calendaristice de la data când i-a fost adus la cunoștință că este câștigător, în baza actului de identitate și în urma semnării în original a unui proces verbal de predare-primire. Predarea premiului poate fi un eveniment public. Prin participarea la acest concurs, participanții sunt de acord ca, în cazul în care vor câștiga, numele și prenumele, localitatea în care domiciliază și fotografia lor să poată fi făcute publice și folosite în scopuri publicitare de către organizator în diverse materiale de presă, audio, video, fără nici un fel de plată aferentă. Câștigătorul premiului va semna o declarație în acest sens, conform celor solicitate de către organizator.

Prelucrarea datelor cu caracter personal

1. Prin participarea la prezentul concurs, participanţii sunt de acord ca datele lor cu caracter personal să fie prelucrate de către organizator şi/sau partenerii acestuia cu respectarea prevederilor Regulamentului 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date şi a abrogării Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor – denumit în continuare „GDPR”).
2. Categoriile de date personale ce vor fi prelucrate de către organizator sunt: nume, prenume, adresă, data naşterii, telefon, e-mail, CNP, naţionalitate, semnătură olografă, cont bancar, iar datele vor fi procesate în legătură cu organizarea prezentului concurs şi acordarea premiilor.
3. Destinatarii datelor personale ale participanţilor la campanie pot fi:
• autorităţile statului (inclusiv autorităţi fiscale, autorităţi de protecţie a consumatorilor, organele abilitate prin lege, ca urmare a unei obligaţii legale a organizatorului, bănci)
• departamentul de contabilitate
4. Datele cu caracter personal vor fi păstrate cel puţin pe durata de valabilitate a concursului, precum şi ulterior, pe durata necesară executării obligaţiilor de către oricare dintre părţi. Datele personale vor fi stocate atât timp cât este necesar pentru scopurile menţionate mai sus sau pe perioada de timp prevăzuta de dispoziţiile legale.
5. De asemenea, vă informăm că:
1) aveţi dreptul de a vă retrage, în orice moment, consimţământul privind prelucrarea datelor cu caracter personal cu privire la datele prelucrate, fără a afecta legalitatea prelucrării bazate pe consimţământ înainte de retragerea lui;
2) aveţi dreptul de acces la datele personale (articolul 15 din GDPR), la rectificarea datelor personale (articolul 16 din GDPR), la ştergerea datelor personale (articolul 17 din GDPR), dreptul la restricţionarea prelucrării datelor personale (art. 18 din GDPR), dreptul la portabilitatea datelor personale (articolul 20 din GDPR) şi dreptul de a vă opune prelucrării datelor personale (articolul 21 din GDPR);
3) în situaţia în care consideraţi că datele dvs. personale sunt prelucrate în mod ilegal, aveţi dreptul de a depune o plângere la: Autoritatea Naţionala de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal Web site http://www.dataprotection.ro/ E-mail: anspdcp[at]ataprotection.ro
Adresa: B-dul General Gheorghe Magheru nr. 28-30, Sector 1, cod poştal 010336, Bucuresti, România
Telefon fix: +40.318.059.211, +40.318.059.212

Taxe şi impozite

Premiile sunt scutite de taxe si impozite, întrucât sunt sub 600 lei.
Încetarea/Întreruperea concursului
Concursul poate înceta înainte de data de 14 noiembrie 2022 în cazul producerii unui eveniment ce constituie forţă majoră ori în cazul intervenirii oricărei situaţii ce poate periclita desfăşurarea lui, inclusiv în cazul apariţiei oricărei imposibilităţi a organizatorului (independent de voinţa lui) de a asigura continuarea în cele mai bune condiţii a concursului. Concursul mai poate înceta înainte de data de 14 noiembrie 2022 ori poate fi suspendat oricând în baza deciziei organizatorului, cu condiţia ca acesta să anunţe în prealabil o astfel de situaţie. Înscrierea în concurs înseamnă înţelegerea şi acceptarea regulamentului concursului, nefiind admise contestaţii cu privire la desemnarea câştigătorului din partea participanţilor. Organizatorul îşi rezervă dreptul de a modifica sau schimba prezentul Regulament Oficial, urmând ca astfel de modificări să intre în vigoare în termen de 24 (douăzecişipatru) ore de la anunţul prealabil de prezentare a acestor modificări pe site-ul oficial al bibliotecii.

Organizator: Biblioteca Județeană “George Barițiu” Brașov

Finanțator: Consiliul Județean Brașov

Daniel Nazare
Director

Pentru informații suplimentare și detalii, pentru lămuriri vă rugăm să vă adresaţi la biblgb[at]rdsmail.ro, cu un mesaj cu titlul Concurs BiblioBicicletă

MULT SUCCES!

VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 5.0/5 (4 votes cast)

Marin Preda – 100 de ani de la naştere

Pe 5 august se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui Marin Preda, cel pentru care timpul n-a mai avut răbdare, dar care a lăsat moştenire literaturii române adevărate capodopere literare, pe care le-a publicat în scurta lui viață.

Scriitorul s-a născut la Siliştea Gumeşti, în Teleorman. Părinții lui Marin Călăraşu, cum era trecut la școală, nu acordau foarte multă importanță studiului, motiv pentru care acesta a terminat cu greu clasele primare. Micul Marin lipsea frecvent de la şcoală din pricina muncilor gospodărești la care trebuia să ia parte. Chiar și așa, era cel mai bun din clasă. Ulterior, familia, satul unde a copilărit, frații și surorile, învățătorul său devin, la un moment dat, personaje în cărțile sale. În jurul lor se vor clădi schițe, nuvele, romane de succes.

În anul 1941, Marin Preda şi-a găsit un post de corector la ziarul “Timpul”, unde a debutat un an mai târziu cu schiţa “Pârlitu”. Frecventează des și cenaclul “Sburătorul” condus de criticul Eugen Lovinescu, acolo unde nuvela sa, “Calul”, face o bună impresie celor prezenți.

Marin Preda trece prin redacțiile mai multor ziare și abia în 1955 publică “Moromeții”, la insistențele primei soții, Aurora Cornu, care a găsit manuscrisul din întâmplare, într-un sertar.

După o viaţă care ar fi putut fi subiect de roman, cu iubiri, decepţii, neîmpliniri, temeri şi premoniţii despre sfârşit, Preda a avut parte de o moarte învăluită în mister, la numai câteva săptămâni de la apariția romanului “Cel mai iubit dintre pământeni”, în ale cărui pagini prezintă ororile comunismului din perioada anilor ’50. Romanul a fost retras imediat de pe piață; nici nu ar fi văzut lumina tiparului dacă nu ar fi apărut chiar la editura Cartea Românească, condusă de Marin Preda.

În centrul destinului lui Preda s-a aflat mereu literatura, considerată ”Singura soţie şi iubită a lui Marin, care nu l-a trădat niciodată – nedezminţită, fidelă şi după moarte, veşnic răsplătitoare“ , așa cum recunoaşte Aurora Cornu în cartea „Scrisori pentru Aurora”, publicație postumă prezentă și în expoziția Sălii de Lectură, alături de “Albastra zare a morții” și “Scrieri de tinerețe”, apărute tot după dispariția scriitorului.

În expoziție se regăsesc și: “Moromeții”, “Delirul”, “Cel mai iubit dintre pământeni”, “Risipitorii”, “Marele singuratic”, “Intrusul”, “Viața ca o pradă”, “Imposibila întoarcere”, romane scrise de Marin Preda în timpul vieții, dar și nuvele, ca: “Întâlnirea din pământuri”, “Ana Roșculeț”, “Desfășurarea”, “Ferestre întunecate”, “Îndrăzneala”, “Friguri”. Nu lipsesc nici publicațiile dedicate vieții și operei lui Preda, ale criticilor literari: Mihaela Bumbac, M. Ungheanu, Stan Cristea, Ion Bălu, Marin Iancu. De asemenea este şi un colaj de imagini.

Documentare şi realizare bibliotecar Cristina Baciu, Sala de lectură

VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Categories: Diverse Tags:

Seminţe cu suflet – piaţa de donaţii şi schimb de seminţe

Biblioteca Judeţeană Braşov găzduieşte Piaţa Seminţe cu suflet care constă în donaţii şi schimb de seminţe de flori şi legume tradiţionale, cu gustul cunoscut din copilărie, asigurate de această reţea de experţi pasionaţi de agronomie şi agricultură ecologică.
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 9 aprilie 2022, între orele 10,00-12,00, la sediul central (Bd. Eroilor nr. 33-35, Livada Poştei, la etaj, hol şi sala de lectură).
Seminţe cu suflet este un spaţiu al prieteniei, destinat asigurării existenţei şi distribuirii gratuite a seminţelor reproductibile şi a plantelor. Acesta este un proiect al unor voluntari, agricultori, decişi să păstreze şi să perpetueze soiurile româneşti de fructe şi legume. Iniţiatorul şi sufletul acestui grup este doamna Rodica Meiroşu, fermier din Buzău pasionat. Vor participa agronomi din judeţele Alba, Braşov, Buzău (inclusiv din Râmnicul Sărat), Călăraşi, Prahova (Ploieşti), Sibiu şi din zona Bucureştilor, care vor expune şi vor da la schimb seminţe, precum şi plante şi răsaduri.
Organizată după același model ca până acum, piaţa ”Semințe cu suflet” permite celor care doresc să cultive legume sau fructe din soiuri vechi să primească gratuit semințe, material săditor, în limita stocului disponibil.
Subliniem că în cadrul pieţei ”Semințe cu suflet” nu se pot cumpăra semințele, iar semințele disponibile sunt limitate, astfel încât ele se distribuie în așa fel încât soiurile vechi să poată ajunge la un număr cât mai mare de persoane. Evenimentul se încheie în momentul în care se epuizează semințele, astfel încât este recomandat să fiți prezenți la ora deschiderii.
Accesul este liber.

VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

Colecţia lunii – Reţete culinare vegetariene şi de post

Pentru că ne aflăm încă în perioada postului de dinaintea Sărbătorilor Pascale și pentru că piețele au început să etaleze prospețimea primelor vegetale pe care primăvara ni le dăruiește, colecția pe care Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov v-o propune în luna Aprilie vă oferă o selecție de cărți cu rețete culinare bazate pe alimente de origine vegetală, mâncăruri nu doar gustoase, ci și sănătoase (pentru trup și pentru suflet).

“Rețete vegetariene și de post” este colecția pe care vă invităm să o consultați și apoi să împrumutați titlurile dorite, accesând catalogul nostru online, la link-ul: http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do.

Lista de titluri a fost alcătuită de colega noastră Nicoleta Tudor de la Serviciul de catalogare şi dezvoltarea colecţiilor.

#colecţialunii
#bibliotecajudeţeanăbraşov
#reţetevegetarienepost

VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Categories: Diverse Tags: , ,

9 februarie – Ziua internațională a pizzei

februarie 4th, 2022 Fără comentarii

Originile a ceea ce numim astăzi pizza se găsesc cu sute de ani înainte de Hristos. Scrieri istorice menţionează faptul că soldaţii lui Darius cel Mare (521 – 486 î.H.) îşi coceau, pe scuturile de luptă, un fel de pâine plată, acoperită cu brânză. A doua atestare scrisă datează din secolul al III-lea î.H., când istoricul roman Marcus Porcius Cato aminteşte în scrierile sale de un aluat întins în formă rotundă, asezonat cu ulei de măsline, ierburi aromatice şi miere, copt pe piatră. Şi poetul roman Virgiliu descrie în poemul Eneida o pâine în formă de cerc, care pare să semene cu ceea ce astăzi numim pizza.
Anul 1522 este unul decisiv în istoria pizzei. După ce roşiile au ajuns pentru prima oară în Europa, locuitorii oraşului Napoli au început să le combine cu produsele de panificaţie şi astfel putem spune că a apărut prima variantă a pizzei moderne. Secolul al XVII-lea aduce pizzei din Napoli o mare popularitate printre localnici şi printre turiştii care vizitau acea parte a Italiei.
Cel mai cunoscut şi apreciat tip de pizza din Italia este clasica Margherita. Aceasta ar fi fost creată în 1889 de către napoletanul Raffaele Esposito. Cu ocazia vizitei cuplului regal la Napoli, el ar fi creat o pizza inspirată de culorile steagului italian: roşu (roşii), alb (mozzarella) şi verde (busuioc). Reginei Margherita i-a plăcut atât de mult mâncarea încât pizza a primit numele ei.
La început de secol XX, pizza italiană ajunge în America, fiind vândută sub formă de felii, de vânzători ambulanţi, pe străzile din Chicago. Le păstrau calde într-un recipient ingenios, de formă cilindrică, prevăzut cu un compartiment umplut cu cărbuni încinşi.
Astăzi pizza se găseşte aproape oriunde şi se serveşte în nenumărate variante, cu tot felul de topping-uri, inclusiv unele pe care italienii nu le-ar pune niciodată pe un blat de pizza. Dar pentru o pizza adevărată, tot în Italia trebuie să mergem, şi nu oriunde, ci la Napoli!

Cu acest prilej, colega noastră Valentina Mihăilă de la Secția de împrumut la domiciliu a organizat o microexpoziție de carte, alegând volume de rețete pentru acest fel de mâncare cunoscut pe toate meridianele lumii.

VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Categories: Diverse Tags: ,