Arhivă

Arhivă pentru ‘Diverse’ Categoria

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii 18-24.09-2023

septembrie 18th, 2023 Fără comentarii

Dacă este luni, este Cartea săptămânii. În această săptămână alegerea s-a oprit la romanul „Septembrie în Shiraz” de Dalia Sofer, apărut la editura Corint, pe care îl avem la Secţia de împrumut, precum şi la Secţia de copii şi filiala nr. 4.

După revoluția iraniană din 1979, negustorul de bijuterii Isaac Amin este arestat și acuzat pe nedrept de spionaj în favoarea Mossad-ului, din cauza averii și a originii evreiești. Îngrozită de dispariția lui, familia sa trebuie să supraviețuiască în această nouă lume a cruzimii și a haosului, asistând neputincioasă la prăbușirea a tot ceea ce cunoscuse și iubise până atunci. În vreme ce Isaac îndură terorile închisorii, iar soția sa îl caută cu disperare, copiii lui se confruntă cu înțelegerea noilor valori și perspectiva unei călătorii extrem de periculoase.

Debutul literar al Daliei Sofer, „Septembrie în Shīrāz” are toate calitățile unui roman pasionant. În acest univers captivant, personajele, de care te atașezi ușor, pun în discuție chestiuni esențiale: identitatea, alienarea, exilul și dragostea. Autoarea evocă emoţionant povestea suferinţelor familiei şi proza ei elegantă oferă o viziune complexă asupra impactului politicului, surprinzând tranziţia Iranului spre o republică teocratică. Dalia Sofer este şi autoarea unei alte cărţi, „Omul timpului meu”, recent tradus în română.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Diverse Tags: , ,

Gernot Nussbächer – biografie

septembrie 14th, 2023 Fără comentarii

Nussbächer, Gernot Kurt (22.08.1939, Braşov – 23.06.2018, Braşov), arhivist şi istoric.  Este primul fiu al licențiatului în comerț Kurt Erwin Otto Nussbächer și al profesoarei Era Herta, născută Dieners. A frecventat grădinița din strada Poarta Schei, apoi  Școala Populară Evanghelică situată în curtea Bisericii Negre. Deja din clasa a doua, profesorul Carl Lang i-a trezit dragostea pentru istoria locală și istorie în general, care mai târziu a fost cultivată de profesorii săi de specialitate, dr. Maja Philippi, Franz Killyen și Rudolf David. Începând cu anul 1953, Gernot a ajuns la Liceul German, școală succesoare a Gimnaziului Honterus, care pe atunci funcționa în clădirea Liceului Șaguna. Dintre profesorii săi amintea în mod special pe Victor Bickerich, Spiru Hoidas și Walter Schlandt, fără însă să îi uite pe ceilalți.

Un eveniment decisiv din acea perioadă a fost la data de 10 octombrie 1954 când a făcut primele descoperiri cu privire la Biserica Neagră, care a devenit prima și cea mai mare iubire a sa. Pe lângă contribuții și colecții-sursă pentru monografia Bisericii Negre, Gernot a scris în anul 1955 și prima versiune a unui „Ghid al Bisericii Negre“, care a putut apărea abia după patru decenii. Tot atunci Gernot a fost și unul din întemeietorii „Brigăzii care trăgea clopotul mare a Bisericii Negre din Brașov “ și omul de bază la tragerea manuală a clopotului mare a Bisericii Negre.

În august 1956 a promovat examenul de admitere la Facultatea de Istorie a Universității Victor Babeș din Cluj. În această perioadă, au fost importante colaborarea la renovarea Bisericii Sf. Mihail, accesul la arhiva Academiei cu o minunată bibliotecă deschisă publicului și faptul că a putut face parte și cânta într-un cor ”Bach”. Gernot a fost activ și în cadrul unui cerc german cultural pentru studenți. La Cluj a început să învețe și limba maghiară, utilă pentru studiul istoriei Transilvaniei. În Cluj, Gernot a scris primele două cărți despre istoria localităților Cisnădie și Cisnădioara, redactate doar la mașina de scris. Aici a început și activitatea sa în presă, mai exact la ziarul german „Volkszeitung” , unde în anul 1957 a apărut primul său articol despre  istoria locală: „Ce povestește Marele Clopot“ (al Bisericii Negre). În timpul studenției, a cunoscut-o pe  asistenta medicală Ada Schiel, de care s-a îndrăgostit și cu care s-a căsătorit înainte de susținerea  examenului de licență.

Începând cu toamna anului 1961, Gernot s-a angajat mai întâi în Cluj-Napoca și apoi din aprilie 1962 în Brașov, la Arhivele Statului. Începând cu anul 1964, Gernot a devenit colaborator extern al ziarului german din Brașov „Volkszeitung“ pentru eseurile legate de istoria locală, mai târziu și la cotidianul „Neuer Weg” din București.  În aceste ziare și la cele care au succedat lor, a publicat în decursul unei jumătăți de secol peste o mie de articole legate de istorie locală, peste 200 de articole despre localitățile din Transilvania – mai ales despre Brașov –  și mai mult de o sută legate de personalități – în special despre Johannes Honterus.

În anii 1966-1968 trebuie menționate colaborarea cu Gebhard Blücher pentru cercetarea modernă a filigranelor și prietenia cu Jürgen Haffner și cu familia acestora. În anii ‘70 au început cercetările lui Gernot cu privire la Honterus, în contextul sărbătoririi a 475 de ani de la nașterea lui Johannes Honterus, care a devenit a doua, cea mai mare iubire a sa.

Din cauza rudelor sale din străinătate – care nu erau tolerate de Ministerul de Interne, căruia îi aparțineau și arhivele statului – Gernot a fost transferat  în anul 1986 la Biblioteca Județeană și de acolo s-a mutat în anul 1989 la Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice din Brașov. După Revoluția din decembrie 1989, a putut să se întoarcă la vechiul său loc de muncă la arhivele statului, începând cu data de 1 martie 1990.

Între timp, Gernot a asistat la cununia fiicei sale Brigitte cu Harald Bottesch, la data de 14 octombrie 1989, care l-a impresionat profund. După 1989, Gernot s-a putut bucura atât de libertatea religioasă cât și de libertatea de a călători. Primele călătorii în interes de serviciu au avut loc în anul 1968 în Iugoslavia și în 1973 în Republica Democrată Germană. Începând cu anul 1990 putea să călătorească aproape în fiecare an în Germania, unde întreținea contacte cu oameni de specialitate din arhivele de acolo. O călătorie în interes de serviciu în anul 1992 l-a condus în America, unde a putut să cunoască pentru prima dată dimensiunea internațională a lui Honterus în New York. Acolo, l-a cunoscut și pe președintele Arhivei Naționale din Koblenz, Prof. Dr. Friedrich Kahlenberg, care i-a înlesnit în anul 1994 realizarea unei călătorii, în Germania, cu participanții grupei pentru paleografie germană la Școala de perfecționare din București, unde Gernot a activat ca lector. Gundelsheim, Koblenz, Köln, Marburg, Weißenburg și München au fost destinațiile frumoase ale acestei călătorii. În anul 1995 Gernot a primit cu bunăvoința Prof. Dr. Harald Zimmernann din Tübingen, prima sa bursă pentru cercetare. Acolo Gernot a putut cerceta temele favorite de interes, fără să aibă legătură cu serviciul. Tema sa principală a fost Johannes Honterus. Entuziasmat de posibilitățile de cercetare din Viena, Gernot a însoțit  în următorul an, în 1996, grupa specială pentru paleografie germană în bibliotecile și arhivele din Viena.

În această perioadă, a activat și în alt domeniu și anume în perioada 1994-1999 a fost încadrat consilier la Editura „Nehemia“, condusă de fiica sa, Brigitte. Sarcina sa în calitate de consilier al editurii era de a se ocupa de calitatea imprimărilor, mai precis cu verificarea și îmbunătățirea traducerilor din engleză în română; de asemenea efectua și traduceri proprii din limba germană în limba română.

Din anul 1998 Gernot a plecat în Ungaria de șapte ori pentru cercetare. Temele principale, pe care le-a abordat în Budapesta, au fost bineînțeles Johannes Honterus, apoi istoria orașului Brașov precum și contribuțiile la „Cartea documentară despre istoria germanilor în Transilvania“. Din Budapesta, Gernot a făcut o călătorie și la Szeged, ultima ședere din anul 2005 fiind organizată foarte frumos de către Cziraki Zsuzsanna.

În anul  1999 a ieșit la pensie, dar a lucrat până în anul 2003 în continuare la Arhivele Statului Brașov. Deoarece nu a mai fost posibil să continue, a fost angajat de Muzeul Casa Mureșenilor pe o perioadă de cinci ani cu jumătate de normă. Începând cu anul 2008, Gernot a fost angajat la Arhiva Comunității Honterus cu jumătate de normă, după ce anterior fusese colaborator extern. Atunci a început colaborarea și prietenia cu domnul Peter Simon, pe vremea aceea șef de birou al Parohiei Evanghelice, ale cărei roade au fost mai multe broșuri ilustrate cu privire la Biserica Neagră: un ghid al bisericii în trei limbi precum și caiete referitoare la diferite teme din Biserica Neagră: obiectele din bronz, imaginile cu virtuțile și altele.

Gernot Nussbächer a fost privit în timpul vieții sale ca și un intermediar: între trecut și prezent, precum și între cele trei naționalități principale: sașii, românii și ungurii. De altfel, publicațiile sale au fost scrise şi au apărut în trei limbi. De aceea el se poate numi și „Pontifex minimus“, așadar un mic constructor de poduri, ce au legat comunităţile istorice ale Braşovului.

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii (11-17.09.2023)

septembrie 11th, 2023 Fără comentarii

Dacă este luni, este Cartea săptămânii. În plus, azi este o zi specială, fiind prima zi de şcoală. De aceea am ales cartea săptămânii potrivită pentru începerea sezonului şcolar. Aceasta este volumul „Cine a inventat, totuşi, şcoala? şi alte întrebări pe care nu ai îndrăznit să le pui până acum” de Shoham Smith, ilustraţii de Einat Tsarfatis (editura Paralela 45), disponibil la filialele 1 (Craiter), 2 (Noua), 4 (str. Berzei) şi 6 (str. Iuliu Maniu nr. 6).

Shoham Smith şi Einat Tsarfati îi invită pe toţi aceia care au fost odată la şcoală, pe cei care merg acum sau care vor merge în curând să exploreze cel mai (sau aproape) important loc din viaţa lor. De-a lungul acestei călătorii, veţi învăţa alături de copiii din Preistorie, veţi vizita Grecia Antică şi veţi descoperi cum Revoluţia Industrială şi cea Informaţională au schimbat educaţia din ziua de azi. De asemenea, aici veţi găsi răspunsuri la întrebări fundamentale, cum ar fi : Cine a inventat sendvişurile?, De ce se supără profii? şi De ce este de preferat să mergi la şcoală (chiar dacă uneori te cam plictiseşti)?

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Diverse Tags: , ,

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii 4-10.09.2023

septembrie 4th, 2023 Fără comentarii

Cartea acestei săptămâni vine de la editura Publica şi face parte din dieta obligatorie de informare şi lectură privind sănătatea noastră: „Revoluţia glucozei: echilibrarea glicemiei poate să-ţi schimbe viaţa” de Jessie Inchauspé, disponibilă la Secţia de Împrumut, Sala de lectură şi filialele 2, 3 şi 5.

Glucoza, adică zahărul din sânge, este o moleculă minusculă din corp, dar care are un impact enorm asupra sănătății. Aceasta pătrunde în sânge prin amidonul și glucidele pe care le consumăm. Nouăzeci la sută dintre noi suferim din cauza excesului de glucoză din corp și cei mai mulți nu știm acest lucru. Simptomele? Pofte de mâncare imperioase, oboseală, infertilitate, probleme hormonale, riduri… Și, în timp, apariția unor afecțiuni precum diabetul de tip II, sindromul ovarelor polichistice, cancerul, demența și bolile de inimă.

Plecând de la informații științifice de ultimă oră și de la propriile cercetări de pionierat în biochimie, Jessie Inchauspé propune zece metode surprinzător de simple prin care ne putem echilibra nivelurile glucozei din organism, eliminând simptomele negative. Și asta fără a ține dietă și fără a renunța să mâncăm ce ne place. Ne spune, de exemplu:

  • Cum să slăbim fără efort, consumând pur și simplu alimentele în ordinea corectă.
  • Ce ingredient secret ne permite să mâncăm și desert, în același timp în care corpul nostru intră în mod de ardere a grăsimilor.
  • Ce mică schimbare adusă în micul dejun ne sporește energia și pune stop poftei de dulce.

Antrenantă și informativă deopotrivă și având la bază cele mai recente concluzii științifice, această carte prezintă un nou mod de a gândi starea bună de sănătate. Revoluția glucozei este plină cu sfaturi care ne pot îmbunătăți spectaculos și imediat viața, indiferent de preferințele culinare.

Mi-a plăcut la nebunie această carte; Jessie explică detaliat o problemă cu care ne confruntăm atât de mulți dintre noi – modul în care ne echilibrăm glicemia – și oferă metode simple și accesibile, dar cu fundament științific, care ne pot ajuta să ne îmbunătățim sănătatea. — Michael Mosley, medic, autorul bestsellerului The Fast Diet

Nu există cale mai ușoară să slăbești sau să-ți reduci glicemia și tensiunea arterială decât prin a face un singur lucru: aplatizându-ți curba glucozei, după cum spune biochimista Inchauspé. În această carte deșteaptă și bazată pe studii de avangardă, autoarea explică noua tehnologie care ne ajută să nu mai mergem pe ghicite în încercarea de a afla ce alimente țin pe loc pierderea în greutate și ne explică ce anume se petrece mai exact înăuntrul corpului nostru. Este ghidul complet al călătoriei către o greutate corporală ideală și o sănătate mai bună. — Nina Teicholz, jurnalistă de știință, autoarea bestsellerului The Big Fat Surprise

Revoluția glucozei te va ajuta să te simți mai bine, să nu mai ai pofte imperioase, să-ți asculți corpul, să-ți echilibrezi hormonii și să trăiești mai mult, iar pe parcurs te va învăța principii științifice și îți va aduce un zâmbet pe față. Această carte este una dintre lucrările mele de referință – nu aștepta prea mult până s-o citești! — Davinia Taylor, actriță britanică și autoarea bestsellerului It’s not a Diet

Jessie (cunoscută și ca Glucose Goddess) ne ia cu ea într-o călătorie antrenantă și informativă, spre a înțelege cum vârfurile de glucoză provocate de ceea ce mâncăm ne afectează sănătatea. Acest ghid practic este plin cu sfaturi și informații utile despre cum și ce să mâncăm; un ajutor indispensabil pentru oricine vrea să-și înțeleagă organismul și să aibă o sănătate mai bună. — Tim Spector, OBE, profesor de epidemiologie genetică la King’s College, Londra, autorul cărților Spoon Fed și The Diet Myth și cofondator al companiei ZOE

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesează cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Diverse Tags: , ,

Concurs de fotografie BiblioBicicleta 2023

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov vă invită să participaţi la concursul de fotografii BiblioBicicleta, concurs cu premii, ce se va desfăşura între 16 august – 13 noiembrie 2023.

Tema

Concursul BiblioBicicleta are drept scop promovarea bibliotecii și lecturii, a culturii, în general, precum și a mersului pe bicicletă, şi doreşte să stimuleze participanţii să descopere relaţiile dintre bibliotecă, ciclism şi cultură, din unghiuri inedite. Imaginile trebuie să surprindă în acelaşi cadru o instituţie culturală (bibliotecă, librărie, muzeu, sală de concerte/spectacole, galerie), precum şi bicicletă(e), şi trebuie să fie însoţite de un text de maxim 100 cuvinte în care fotograful detaliază ce înseamnă respectiva instituţie şi bicicleta pentru el.

Cine poate participa

Concursul se adresează tinerilor, de nivel liceal şi adulţilor consumatori de artă şi cultură şi iubitori de ciclism, din judeţul Braşov.

La concurs nu pot participa membrii organizatorului şi rude de gradul I al acestora (soţ/soţie, frate/soră, fiu/fiică, mamă/tată).

Premii

Premiul I – 600 lei sumă net

Premiul II – 500 lei sumă net

Premiul III – 400 lei sumă net

Trei menţiuni speciale în valoare de câte 100 lei fiecare.

Reguli şi condiţii de participare

Participarea înseamnă acceptarea regulamentului.

Fotografiile vor fi trimise online la biblgb@rdsmail.ro, subiect Concurs BiblioBicicleta până la data de 13 noiembrie 2023 inclusiv, orele 16,00.

Fotografiile trebuie să fie clare, de bună calitate, să respecte tema concursului (incluzând cele două elemente, instituţia culturală şi bicicleta, în aceeaşi imagine) şi condiţiile tehnice.

Fiecare participant poate trimite maxim 2 fotografii.

Participanţii vor comunica numele complet, adresa de e-mail şi un număr de telefon şi vor completa anexele 1, 2, 3 (care se află în continuarea regulamentului).

Este interzisă trimiterea de imagini pentru care participanţii la concurs nu au drept de autor şi proprietate, neaparţinându-le.

Specificaţii tehnice

Dimensiunea minimă a imaginii 3,5 MB

Rezoluţie: minim 3000 px pe latura mare, latura mică să fie proporţională

Fotografiile trebuie să fie la rezoluţie de print, calitate 300 dpi

Formatul de fişier: jpg. Fotografiile pot fi color sau alb-negru

Prelucrarea pozelor se acceptă la nivel de corecţii de bază (contrast, levels, unsharp, wb. etc.) cu condiţia să nu se îndepărteze mult de aspectul de bază

Intervenţiile creative asupra fotografiilor, de tip colaje, se acceptă atâta timp cât se respectă tematica concursului

Pe fotografii nu se vor aplica însemne ce indică proprietatea (©, watermark), nici rame sau alte efecte vizuale/filtre care modifică aspectul natural al imaginii.

Fotografiile vor fi însoțite de:

Formularul de înscriere completat – Anexa 1

Declarația pe proprie răspundere – Anexa 2

Declarația de consimțământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal semnate de titular/părinte/tutore legal (pentru cei sub 18 ani), scanate şi atașate e-mail-ului de înscriere – Anexa 3.

Validitate

Pentru ca participarea să fie considerată validă, fotografiile trimise trebuie să respecte tema concursului, respectiv cerinţa să conţină ambele elemente – instituţia culturală şi bicicleta – în aceeaşi imagine, să întrunească criteriile tehnice și să se încadreze în termenul limită de trimitere, respectiv 13 noiembrie 2023, orele 16.00.

Nu vor fi acceptate fotografiile care:
· Au caracter violent, obscen, ofensator sau calomniator
· Promovează orice fel de discriminare, consum de substanțe interzise, tutun și alcool

· Includ persoane identificabile (au fața vizibilă) care nu și-au oferit consimțământul pentru a apărea în imagini
·  Nu aparţin concurentului
· Conțin publicitate

Drepturile și obligațiile organizatorului:

– Organizatorul își rezervă dreptul de a nu aproba în concurs fotografiile care nu se încadrează în tema impusă sau care nu respectă regulile și condițiile de înscriere;

– Organizatorul îşi rezervă dreptul de a realiza un album cu fotografiile din concurs pe contul său de facebook, făcându-le cunoscute într-o expoziţie online;

– Organizatorul se obligă să păstreze fotografiile în arhiva sa pentru scopuri educaţionale şi necomerciale;

– Organizatorii nu îşi asumă nicio responsabilitate cu privire la eventuale încălcări ale dreptului de autor. Responsabilitatea revine exclusiv celui care a trimis fotografia.

Drepturile și obligațiile participanților:

– Să se înscrie în concurs folosind date de contact valide și complete (nume persoană, e-mail și mobil), astfel încât să poată fi contactați de organizator în cazul câștigării concursului;

– Să fie de acord să primească mesaje informative legate de concurs din partea organizatorului;

– Să fie de acord să cedeze exclusiv în favoarea organizatorului toate drepturile de autor asupra fiecărei fotografii trimise, pe o perioadă de 9 luni, conform Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, cu modificările și completările ulterioare, cesiunea fiind nelimitată teritorial, înțelegând prin aceasta că își produce efecte în orice teritoriu de pe mapamond;

– Să fie de acord ca, după expirarea acestei perioade de 9 luni, să cedeze în favoarea organizatorului drepturile de difuzare, neexclusiv, pentru scopuri educaţionale şi necomerciale.

Calendar concurs:

– Lansare concurs: 16 august 2023

Perioada de realizare și înscriere a fotografiilor în concurs: 16 august – 13 noiembrie 2023, orele 16,00

 Jurizare: 14-16 noiembrie 2023

– Anunțarea câștigătorilor: 17 noiembrie 2023

– Confirmarea acceptării premiului: 20 noiembrie 2023

– Anunțarea oficială a câștigătorilor pe site-ul bibliotecii: 21 noiembrie 2023

– Difuzarea fotografiilor: 22 noiembrie 2023

Jurizare:

Juriul va fi compus din membrii organizatorului.

Juriul va evalua fotografiile înscrise în concurs pe baza următoarelor criterii:

– respectarea tematicii şi cerințelor impuse de regulamentul concursului (50%);

– originalitate şi creativitate (30%);

– elementele tehnice ale fotografiilor (20%)

Acordarea și anunțarea premiilor

Premiile concursului se vor acorda în urma jurizării din perioada 14-16 noiembrie 2023.

Rezultatele vor fi anunțate la data de 17 noiembrie 2023 și vor fi comunicate tuturor participanților.

Câștigătorii vor trebui să confirme acceptarea premiului până la data de 20 noiembrie 2023 inclusiv.

Pe site-ul bibliotecii se vor anunța câștigătorii pe data de 21 noiembrie 2023. Câștigătorul care nu poate fi contactat telefonic va pierde premiul. În acest caz, premiul va fi acordat participantului care urmează în clasament.

După confirmarea acceptării premiului, câștigătorul va trebui să trimită organizatorului o copie a buletinului/cărții de identitate. Câștigătorul va intra în posesia premiului în cel mult 30 de zile calendaristice de la data când i-a fost adus la cunoștință că este câștigător, în baza actului de identitate. Predarea premiului poate fi un eveniment public. Prin participarea la acest concurs, participanții sunt de acord ca, în cazul în care vor câștiga, numele și prenumele, localitatea în care domiciliază și fotografia lor să poată fi făcute publice și folosite în scopuri publicitare de către organizator în diverse materiale de presă, audio, video, fără nici un fel de plată aferentă. Câștigătorul premiului va semna o declarație în acest sens, conform celor solicitate de către organizator.

Prelucrarea datelor cu caracter personal

1. Prin participarea la prezentul concurs, participanţii sunt de acord ca datele lor cu caracter personal să fie prelucrate de către organizator şi/sau partenerii acestuia cu respectarea prevederilor Regulamentului 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date şi a abrogării Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor – denumit în continuare „GDPR”).

2. Categoriile de date personale ce vor fi prelucrate de către organizator sunt: nume, prenume, adresă, data naşterii, telefon, e-mail, CNP, naţionalitate, semnătură olografă, cont bancar, iar datele vor fi procesate în legătură cu organizarea prezentului concurs şi acordarea premiilor.

3. Destinatarii datelor personale ale participanţilor la campanie pot fi:

• autorităţile statului (inclusiv autorităţi fiscale, autorităţi de protecţie a consumatorilor, organele abilitate prin lege, ca urmare a unei obligaţii legale a organizatorului, bănci)

• departamentul de contabilitate

4. Datele cu caracter personal vor fi păstrate cel puţin pe durata de valabilitate a concursului, precum şi ulterior, pe durata necesară executării obligaţiilor de către oricare dintre părţi. Datele personale vor fi stocate atât timp cât este necesar pentru scopurile menţionate mai sus sau pe perioada de timp prevăzuta de dispoziţiile legale.

5. De asemenea, vă informăm că:

1) aveţi dreptul de a vă retrage, în orice moment, consimţământul privind prelucrarea datelor cu caracter personal cu privire la datele prelucrate, fără a afecta legalitatea prelucrării bazate pe consimţământ înainte de retragerea lui;

2) aveţi dreptul de acces la datele personale (articolul 15 din GDPR), la rectificarea datelor personale (articolul 16 din GDPR), la ştergerea datelor personale (articolul 17 din GDPR), dreptul la restricţionarea prelucrării datelor personale (art. 18 din GDPR), dreptul la portabilitatea datelor personale (articolul 20 din GDPR) şi dreptul de a vă opune prelucrării datelor personale (articolul 21 din GDPR);

3) în situaţia în care consideraţi că datele dvs. personale sunt prelucrate în mod ilegal, aveţi dreptul de a depune o plângere la: Autoritatea Naţionala de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal Web site http://www.dataprotection.ro/ E-mail: anspdcp[at]ataprotection.ro

Adresa: B-dul General Gheorghe Magheru nr. 28-30, Sector 1, cod poştal 010336, Bucuresti, România

Telefon fix: +40.318.059.211, +40.318.059.212

Taxe şi impozite

Premiile sunt scutite de taxe si impozite, întrucât se încadrează în pragul neimpozabil de 600 lei.

Încetarea/Întreruperea concursului

Concursul poate înceta înainte de data de 13 noiembrie 2023 în cazul producerii unui eveniment ce constituie forţă majoră ori în cazul intervenirii oricărei situaţii ce poate periclita desfăşurarea lui, inclusiv în cazul apariţiei oricărei imposibilităţi a organizatorului (independent de voinţa lui) de a asigura continuarea în cele mai bune condiţii a concursului. Concursul mai poate înceta înainte de data de 13 noiembrie 2023 ori poate fi suspendat oricând în baza deciziei organizatorului, cu condiţia ca acesta să anunţe în prealabil o astfel de situaţie. Înscrierea în concurs înseamnă înţelegerea şi acceptarea regulamentului concursului, nefiind admise contestaţii cu privire la desemnarea câştigătorului din partea participanţilor. Organizatorul îşi rezervă dreptul de a modifica sau schimba prezentul Regulament Oficial, urmând ca astfel de modificări să intre în vigoare în termen de 24 (douăzecişipatru) ore de la anunţul prealabil de prezentare a acestor modificări pe site-ul oficial al bibliotecii.

Organizator: Biblioteca Județeană “George Barițiu” Brașov

Finanțator: Consiliul Județean Brașov

Daniel Nazare

Director

Pentru informații suplimentare și detalii, pentru lămuriri vă rugăm să vă adresaţi la biblgb[at]rdsmail.ro, cu un mesaj cu titlul Concurs BiblioBicicletă 2023

MULT SUCCES!

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii 14-20.08.2023

Luna august sărbătoreşte la mijlocul ei Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare marcantă a bisericii, praznic împărătesc cum se zice. Cu gândul la Maica Domnului, am ales o carte despre o altă Marie, care a încântat cu vocea ei specială şi a schimbat prin magia cântecului vieţile oamenilor contemporani cu ea: romanul „Maria Tănase: o fântână pe un drum secetos” de Simona Antonescu, disponibil la Sala de lectură, Secţia de împrumut şi filialele 2, 3 şi 5.

Făcând parte din colecţia Biografii romanţate a editurii Polirom, volumul povesteşte viaţa acelei privighetori măiastre care a fost Maria Tănase. Cea care era numai voce, care era recunoscută după cântec şi ton, care te cutremura cu patima pusă în note. Cu talent şi inspiraţie, Simona Antonescu reînvie figura celei care a lăsat amintirea unei interpretări pline de suflet şi patos în cântece, precum Cine iubeşte şi lasă, Bun e vinul ghiurghiuliu şi multe altele. Iar fragmentul redat mai jos dă măsura a ceea ce a fost Maria Tănase şi cât de mult a influenţat pe ascultători, cât şi inspiraţia scriitoarei Simona Antonescu ce o aduce aproape de cititori şi care a ales titlul atât de sugestiv, ce compară cântecul Mariei cu oaza din deşert:

”Trase smucit una dintre draperii într-o parte în aşa fel încît lumina să cadă pe ea, sfredeli cu privirea în ochii profesorului Brauner, apoi începu:
– Cine iubeşte şi lasă/ Dumnezău să-i dea pedeapsă!
Blestemul ieşea scrîşnit din pămînt, se aduna din cerul care răbda totul, traversa pieptul ei şi se revărsa cu putere în odaie, nu prin glasul ei, ci, frîngîndu-i-l, prin însuşi glasul părăsiţilor care-i dăduseră naştere. Maria lăsa durerea să o străbată şi să se strige singură. Cînd rosti ”Tîrîişul şarpelui”, prelungind dincolo de puterea de ascultare a celor doi barbaţi i-urile şi ş-urile, genuni întregi de deznădejde şi furie neputincioasă îi cuprinseră pe toţi trei, iar odaia păru să se desprindă de lumea cunoscută şi să plutească într-un univers de durere fără margini.
Cînd isprăvi, ducînd fără greş pînă la capăt întreg cîntecul auzit abia de două ori, Harry Brauner rămase lipit de spătarul fotoliului aşa cum rămîi într-un automobil care prinde brusc viteză. Maria aduse cea dintîi lucrurile la locurile lor, trăgînd la loc marginea draperiei şi netezind cu palma postavul care acoperea masa. Profesorul o mai urmări o vreme, fără să se obosească să-şi mascheze interesul sub politeţuri ce păreau acum nepotrivite în odaia în care Maria cîntase, pentru prima oară în viaţa ei, ”Cine iubeşte şi lasă”.
– Ăsta nu-i lucru curat, spuse într-un tîrziu, înţelegînd că nu va descoperi mai mult din fata aceasta dacă continuă să o privească.” (Simona Antonescu – Fragment)

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Diverse Tags: , ,

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii 07-13.08.2023

Liste, selecţii, top-uri, toate acestea ne ghidează de multe ori în alegerile noastre şi arată ce dorim, ce ne preocupă sau ce interese avem ori chiar ce lăsăm în urma noastră. Începem săptămâna cu Cartea săptămânii, aleasă dintre propunerile editurii Litera: „Istoria civilizaţiilor în 1000 de obiecte”, disponibilă la Secţia de copii (filiala 6 de pe Strada Iuliu Maniu nr. 6).

De ce această carte? Pentru că obiectele pe care le lăsăm în urmă vorbesc foarte mult despre trecutul şi prezentul nostru. Ele ne oferă o privire pătrunzătoare în viețile strămoșilor şi vieţile noastre, care este mai bogată și mai atrăgătoare decât orice listă de evenimente.

Cartea de față ne aduce în fața ochilor o adevărată comoară de artefacte fascinante – din preistorie în zilele noastre, de la lucruri cotidiene la unele excepționale -, dezvăluind istoria civilizațiilor umane de-a lungul vremurilor.

Călătorim adesea şi descoperim pe cont propriu civilizaţii şi culturi ale lumii. Dar nu avem timpul şi puterea să descoperim întreaga lume, nu ajungem să vizităm muzeele esenţiale ale lumii. Imaginaţi-vă cartea acestei săptămâni drept călătoria voastră în jurul lumii pe care nu ajungeţi să o faceţi. Însă cartea vă oferă această oportunitate. Călătorie/Lectură plăcută!

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Diverse Tags: , ,

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii 31.07. – 06.08.2023

Vara înseamnă vacanţă, mare, soare, plajă, călătorii, insule, vise… Cartea acestei săptămâni vă oferă lectura unei poveşti care se petrece într-o insulă. Originară din Chile, scriitoarea Isabel Allende ne farmecă cu fiecare carte a ei, prin talentul rar de povestitoare şi prin imaginaţia fabuloasă. Romanul „Insula de sub mare” este alegerea bibliotecarilor pentru această săptămână, disponibil la secţia de împrumut şi filialele 1, 4 şi 5.

Privită de pe puntea corabiei, în mijlocul apelor tropicale, insula Saint-Domingue oferă iluzia unui paradis. Munții ei înalți sunt acoperiți de verdeață, câmpiile ei fertile sunt pline de roade. Dar, odată ce pune piciorul pe uscat, călătorul descoperă că pentru unii colonia franceză este un infern. Zarité Sedella pare sortită unei vieți de supunere tăcută și nefericire. S-a născut sclavă și, pentru că este sclavă, copiii ei nu îi aparțin, ci sunt o marfă de care stăpânii dispun cum vor. Pentru că este sclavă, nu îi este îngăduit să simtă, să vorbească, să gândească. Și totuși, frumoasa mulatră va ști să-și croiască în Lumea Nouă un drum spre fericire și libertate, în pofida tuturor uraganelor istoriei care mătură la sfârșitul secolului al XVIII-lea Europa și Americile.

Poveştile sunt experienţe, adesea reale, din care înveţi mereu. Descoperă povestea din spatele aparenţelor, dintr-o insulă adesea destinaţie de vacanţă.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Categories: Diverse Tags: , ,

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii 24-30.07.2023

Alegerea pentru această săptămână s-a oprit asupra cărţii „52 de stiluri de mers pe jos” de Annabel Streets (Bucureşti, Editura Niculescu, 2022), disponibilă la Secţia de muzică şi artă (Mediatecă) şi la secţia de copii şi tineret (Filiala 6). Traducerea aparţine Mariei Tudose.

Credem că știm să mergem. La urma urmei, mersul pe jos este una dintre primele abilități pe care le învățăm. Dar mulți dintre noi suntem blocați în rutinele noastre de deplasare, mergând mereu în același loc, în același mod, cu aceiași oameni. Propunând o rutină de plimbare săptămânală care îți va da de gândit și fiind susținută de dovezi, cartea 52 de stiluri pentru mersul pe jos te ajută să-ți îmbunătățești stilul de deplasare, încurajându-te totodată să cauți noi locuri (multe în apropierea ta), noi tovarăși de drum (creierul nostru funcționează mai bine atunci când avem alături noi companioni), momente noi ale zilei și ale nopții și noi abilități de dobândit în timpul mersului.

Inspirațională, susținută de știință, presărată cu anecdote și sfaturi practice, această carte te va motiva, provoca, susține și încuraja să adopți un stil de deplasare cât mai bun. În paginile ei dezvăluie modul în care mersul pe jos poate fi cel mai bine păstrat… secret al oamenilor extrem de sănătoși și fericiți, creativi și care au un somn odihnitor – persoanele cu cea mai bună postură și cele mai vii amintiri. Aproape totul, se pare, poate fi îmbunătățit și dezvoltat printr-un stil de mers inteligent și corect. Astfel, se dovedește că de fapt poți obține mai mult din viață, pas cu pas.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesează cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii 17-23 iulie 2023

Vara este anotimpul îngheţatei. Iar dulciurile sunt pentru orice anotimp, asemeni cititului. Iubind cărţile şi dulciurile, Aurora Liiceanu scrie despre „Dinastii dulci”, volumul ales pentru această săptămână, disponibil la secţia de împrumut şi la filialele 1, 2, 3, 5 şi 6.

Despre ce şi mai ales despre cine este vorba? În rezumat, cartea cuprinde poveşti adevărate despre cofetari şi patiseri, maeştrii minunilor din ţara dulciurilor. Pe scurt, editura prezintă astfel cartea:

În urmă cu 140 de ani, gândindu-se cu nostalgie la vremea copilăriei, patiserul Louis Lefèvre-Utile și-a propus să creeze un produs care să semene cu șervetul de masă cusut de bunica sa. Așa a apărut biscuitul petit beurre, care prelua simbolurile timpului de pe acel șervet: cele patru „urechiușe” reprezentau anotimpurile, cei 52 de „dinți” – săptămânile dintr-un an, iar cele 24 de găurele – orele unei zile. Astăzi biscuitul arată exact ca atunci, dar probabil că foarte puțini îi cunosc istoria. După cum puțini știu istoria cunoscutei cofetării Escribà din Barcelona sau a rahatului turcesc… Aurora Liiceanu ne spune poveștile unor dulciuri celebre și ale dinastiilor de cofetari și patiseri care și-au legat numele de ele. Alături de bărbați pasionați de meseria lor ca Jean-Romain Lefèvre și Antoni Escribà, vom întâlni femei puternice precum Pauline Utile sau Jocelyne Tholoniat, care au contribuit la dezvoltarea afacerilor familiilor lor. Iar pentru că gustul e asociat cu mirosul, vom face o incursiune în lumea parfumurilor, după care vom reconstitui mirosurile de odinioară ale unor orașe ca Amsterdamul, Parisul sau Bucureștiul. 

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesează cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Diverse Tags: , ,