Arhivă

Arhivă pentru ‘Cultura’ Categoria

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii

aprilie 18th, 2023 Fără comentarii

Săptămâna care a început se încheie cu sărbătoarea Sfântului Gheorghe. În 23 aprilie este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. În acelaşi timp data de 23 aprilie este aniversarea naţională a Zilei Bibliotecarului şi Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de proprietate intelectuală. De aceea, alegerea bibliotecarilor s-a oprit la o carte foarte potrivită pentru perioada pe care o parcurgem: The world’s most beautiful libraries, fotografii de Massimo Listri, texte de Georg Ruppelt şi Elisabeth Sladek (Köln, Editura Taschen, 2020), disponibilă la secţia engleză a bibliotecii noastre.

Albumul ne invită la o călătorie în bibliotecile lumii, în colecţiile şi trecutul lor. Fotografiile dezvăluie arta şi arhitectura clădirilor edificate în cele mai variate stiluri (medieval, clasic, baroc, rococo, stilul 1900 etc.). Colecţiile valoroase se dovedesc a conferi marca specifică fiecărei biblioteci, individualizându-le, de la Biblioteca apostolică a Vaticanului la Biblioteca Colegiului Trinity, de la Biblioteca Laurentiana din Florenţa, biblioteca particulară a familiei De Medici proiectată de Michelangelo, la bibliotecile Abaţiei Altenburg din Austria şi Biblioteca Mănăstirii Franciscane din Lima, Peru, ce au trecut prin avatarurile războaielor şi Inchiziţiei. Textele detaliate surprind istoria zbuciumată a acestor biblioteci.

Odă culturii, cartea cu fotografiile bibliotecilor lui Listri este de fapt un pelerinaj spre inima acestor centre de studii, cu colecţiile lor uimitoare şi mai ales cu poveştile lor. Citiţi aceste mărturii ale bibliotecilor şi bibliotecarilor în perioada când lumea bibliotecilor are propriile sărbători dedicate.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Cultura Tags: , ,

Recenzie de carte – Carry on

aprilie 11th, 2023 Fără comentarii

Teodora Nagy este o elevă de clasa a XI-a de la Colegiul Naţional Ioan Meşotă Braşov, pasionată de lectură şi interesată de o carieră în domeniul cărţilor şi publicaţiilor editoriale. Biblioteca noastră i-a propus să îşi încerce talentul şi să îşi perfecţioneze abilitatea de a rezuma, descrie, prezenta, critica cărţile citite. Aceasta este a treia recenzie a voluntarei secţiei engleze a bibliotecii noastre, despre romanul fantasy Carry on de Rainow Rowell (Londra, Macmillan Children’s Books, 2019, 522 pagini)

Căutați o carte fantasy, care să vă ofere nostalgia cărților Harry Potter, dar with a little bit of spice? Dacă o serie de cărți enemies to lovers, plină de magie, monștrii si un romance LGBTQIA+ vă sună interesant, atunci Carry on este cartea potrivită, primul volum din trilogia Simon Snow.

Simon Snow este poate eroul cu cele mai multe eşecuri întâlnit vreodată, prototipul ratatului perfect. Sau, cel puțin aşa spune Baz, colegul său de cameră și inamicul lui numărul unu. Și, deși Baz este posibil nefast, un vampir și incredibil de enervant, se prea poate să aibă dreptate. Jumătate din timp, Simon nu poate face nici măcar o vrajă, iar cealaltă jumătate, ceva ajunge în flăcări. Mentorul său îl evită, iubita lui tocmai l-a lăsat baltă și un monstru mâncător de magie aleargă liber, purtând fața lui Simon. Baz s-ar distra de minune – asta dacă Baz ar fi ajuns la Watford. Este ultimul lor an la școala de magie Watford, iar adversarul enervant al lui Simon nici măcar nu s-a deranjat să apară. Iar pe deasupra, au trecut douăzeci de ani de la ultima ridicare a Vălului, ceea ce înseamnă că morților li se va permite din nou să treacă pragul dintre lumea lor și lumea celor vii.

Cartea asta este combinația perfectă între sentimente tipice adolescentine, magie, monștrii și romance. Povestea este spusă din mai multe perspective. Simon, Baz, Penelope și alte câteva personaje au fiecare momentele lor ”de glorie”. Nu vă lăsați intimidați de lungimea cărții, capitolele confuze sau lipsa inițială de acțiune. Toate vor apărea. Și nu veți regreta decizia de a împrumuta această carte.

Puteți împrumuta volumul de la Biblioteca engleză.

Recenzie scrisă de Teodora Nagy

Categories: Cultura Tags: , ,

Cartea săptămânii 10-16.04.2023

aprilie 10th, 2023 Fără comentarii

Alegerea din această săptămână este potrivită cu sfintele sărbători pe care le trăim. Recomandăm cartea Ouăle încondeiate din cele Şapte Sate săcelene, rodul muncii mai multor colaboratori (artist popular Barkó Etelka, etnograf Veres Emese-Gyöngyvér, responsabil istorie locală Kovács Lehel István, desene motive Tomos Tünde, fotografi Juhász Melinda, Csiki Edmond, Gyrás István), apărută în Săcele în 2019 şi disponibilă în limbile maghiară şi română la secţia de împrumut şi la secţia maghiară ale bibliotecii noastre.

Tipărit în cadrul Programului de promovare a regiunii Ţara Bârsei, numit Pro Terra Barcensis, albumul este dedicat memoriei artistei populare Barkó Etelka şi cuprinde informaţii despre încondeierea ouălelor de Paşti, simbolistica motivelor şi tehnica de decorare în cele Şapte Sate, artişti populari şi evenimente din zonă, reuşind să informeze şi să promoveze tradiţiile specifice acestei sărbători şi patrimoniul imaterial al zonei.

Publicaţia face parte din seria Caiete săcelene, cu care de altfel debutează această colecţie.

Carte recomandată de Bibliotecar!

Lectură plăcută!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Bibliotecarul recomandă Cartea Săptămânii

O reclamă a unui post naţional de radio afirmă că lectura, muzica, gastronomia, călătoriile, ştiinţa laolaltă formează cultura. Astăzi alegerea bibliotecarului este o carte de reţete. Recomandăm Mâncăruri delicioase pentru toţi de Martha Stewart (Grup Editorial Art, 2017), disponibilă la Secţia de împrumut, filialele 2 şi 5.

Editura prezintă volumul astfel: Pentru că schimbările de temperatură ne afectează atât felul în care gătim, cât şi ceea ce gătim, reţetele din această carte sunt ordonate după anotimpuri. Astfel, primăvara veţi putea pregăti mâncăruri care nu presupun prea mult timp petrecut în jurul aragazului: salate servite drept fel principal, pui sau somon poşat; vara veţi putea frige rapid pe grătar cei mai buni burgeri sau veţi putea prepara sosuri pentru paste numai din ingrediente proaspete; toamna este anotimpul supelor groase şi săţioase şi al cărnurilor bine înăbuşite; iarna vă oferă ocazia să pregătiţi câte un singur fel de mâncare săţios, fripturi sau tocăniţe delicioase. Iar la finalul cărţii există un capitol care reuneşte reţete de bază ce vă vor fi de folos tot anul, cum ar fi risotto, cuşcuş sau pui la cuptor. Nu vă rămâne decât să vă hotărâţi asupra căreia să vă opriţi.

Indiferent cât de ocupaţi suntem, la sfârşitul zilei ne dorim nişte mese proaspete, pline de savoare, pe care le putem pregăti uşor. Şi ne dorim să avem o sumedenie de opţiuni, reţete cu ingredientele noastre preferate sau cu produse excelente gata preparate. În această carte veţi găsi toate aceste lucruri: 250 de reţete uşoare pentru mese delicioase, uşor de gătit în orice zi a săptămânii, în orice moment al anului.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Cultura Tags: , ,

Recenzie de carte – The mist de Stephen King

Teodora Nagy este o elevă de clasa a XI-a de la Colegiul Naţional Ioan Meşotă Braşov, pasionată de lectură şi interesată de o carieră în domeniul cărţilor şi publicaţiilor editoriale. Biblioteca noastră i-a propus să îşi încerce talentul şi să îşi perfecţioneze abilitatea de a rezuma, descrie, prezenta, critica cărţile citite. Aceasta este a doua recenzie a voluntarei secţiei engleze a bibliotecii noastre, despre un mic roman de Stephen King, The Mist, pe blogul nostru:

Cine ar fi crezut că într-o carte atât de scurtă se pot întâmpla atât de multe lucruri înfricoșătoare!? În urma unei furtuni ciudate, David Drayton, fiul său Billy şi vecinul lor Brent Norton se alătura multor altor vecini și se îndreaptă către supermarket-ul local, pentru a reface stocul de provizii. Odată ajunși însă acolo, sunt prinși de o ceață nenaturală care a învăluit orașul. Forțe violente ascunse în ceață încep să apară, alături de un pericol neașteptat – un grup de supraviețuitori, conduși de o nebună religioasă, cer un sacrificiu. David şi fiul său trebuie să evadeze. Dar ce se află afară ar putea fi chiar mai periculos.

Această carte explorează ororile atât ale unui inamic pe care îl cunoști cât şi ale unuia pe care nici nu ți-l poți imagina. Nu este prima scriere citită de acest autor, însă a fost prima care m-a speriat. Când citești un roman horror, indiferent cât de senin este peisajul, nu te poți abține – simți pericolul venind, calmul este prea calm, fiecare descriere pare relevantă.
Exact așa m-am simțit citind The mist, de Stephen King.

Nu este, bineînțeles, o carte perfectă. Există teme si acțiuni care mi-au displăcut enorm, replici şi decizii ale personajului principal care nu mi-au fost pe plac. Însă trecând cu vederea aceste greșeli des întâlnite în cărțile acestui autor, mi-a plăcut foarte mult scurtul roman. Titlul de the ultimate storyteller i se potrivește perfect lui King. În nici 200 de pagini, autorul reușește să creeze o lume nouă, specii noi, personaje de care te atașezi și să descrie modul în care mintea umană funcționează în momente de meximă criză. Prefer să vă las să descoperiți singuri această poveste. Cu cât stiți mai putine informații, cu atât cartea va fi mai interesantă!

Puteți împrumuta cartea din sectia de carte engleză. Recomand totuși ca cititorii să aibă peste 16 ani, deoarece numeroasele scene de omor sunt descrise explicit. Limbajul licențios şi episoadele de violență nu sunt potrivite pentru o audiență tânără!

Recenzie de Teodora Nagy

Categories: Cultura Tags: ,

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii

Cartea acestei săptămâni este un interesant volum medical Jumătatea mai bună: despre superioritatea genetică a femeilor de Sharon Moalem, apariţie a editurii Trei în anul 2021, disponibilă la secţia de împrumut, sala de lectură şi filialele 2 şi 5.

Titlul original este Jumătatea mai bună; un argument pentru superioritatea genetică feminină şi prezintă tema abordată, cu adevărat revoluţionară, în mod convingător şi captivant. Editura rezumă astfel volumul: Încă de la naştere, persoanele cu structură genetică feminină combat mai eficient virusurile, infecţiile şi cancerul. Supravieţuiesc în condiţii mai bune epidemiilor şi foametei. Trăiesc mai mult şi văd lumea într-o varietate mai mare de culori. Aceasta este realitatea; pur şi simplu, sunt mai puternice decât bărbatii în toate etapele vieţii. De ce? Bazându-se pe experienţa sa variată şi cercetările de vârf realizate ca medic, genetician şi specialist în boli rare, dr. Sharon Moalem încearcă să înţeleagă de ce femeile au sensibil mai multe şanse să prospere. Răspunsul, ne dezvăluie el, se afla în structura genetică: cei doi cromozomi X le oferă femeilor un avantaj solid în privinţa supravieţuirii.
Cu o scriitură limpede şi captivantă, care aduce laolalta cercetări revoluţionare, studii de caz şi exemple care merg de la comportamentul albinelor până la aventurile pionierilor americani, precum şi situaţii din viaţa lui şi a pacienţilor lui, Moalem explică de ce femeile îi depăşesc pe bărbaţi când vine vorba de rezistenţă, intelect, vitalitate, imunitate şi multe altele.

În recenzia sa, The Guardian atrage atenţia asupra importanţei ideii autorului, concluzionând „În timp ce bărbaţii ajung mai repede decât femeile la morgile cu victimele Covid-19, Moalem încearcă să atragă atenţia întregii lumi asupra unui instrument cromozomial de care s-ar putea să avem nevoie.”

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Cultura Tags: , ,

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii

Martie fiind luna femeilor, alegerea noastră din această săptămâna s-a oprit asupra romanului Femei imperfecte de Araminta Hall (apariţie a editurii Trei, 2022), disponibilă la Secţia de împrumut şi filialele 2, 3 şi 5.

Editura prezintă astfel volumul: Când Nancy Hennessy e ucisă, lasă în urmă două prietene bune, o fiică și un soț, dar și un iubit secret. Nancy a fost superbă, bogată și apreciată de cei care o cunoșteau – din afară, viața ei părea perfectă. În cursul anchetei apar detalii întunecate care arată cât de puține știau prietenele lui Nancy despre ea sau una despre cealaltă, și poate și cât de puțin se cunoșteau chiar pe ele.
Un roman captivant despre așteptări imposibile și secrete care mocnesc și devin letale, Femei imperfecte este povestit de trei femei fascinante. Prietenia lor complexă este nodul care trebuie descurcat pentru a răspunde la întrebarea: cine a ucis-o pe Nancy? Araminta Hall explorează vinovăția și răzbunarea, dragostea și trădarea, dar și compromisurile pe care le facem și care ne schimbă irevocabil viața, realizând un tur de forță care te pune pe gânduri.

„Deși în miezul romanului se află o crimă, (…) adevăratele mistere se referă la dragoste, prietenie, obligații și dezamăgirile care vin odată cu trecerea timpului.” (New York Times)

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online pentru toate resursele pe care le oferă, disponibil la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Cultura Tags: , ,

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii

Dacă este luni, este cartea săptămânii, alegerea bibliotecarului. Ioana Nicolaie este poetă şi scriitoare de literatură de copii, mama lui Arik şi al altor poveşti pline de imaginaţie. Azi este rândul cărţii „Călătoria lui Medilo” (apărută la Chişinău, editura Cartier, colecţia Codobelc, 2018, cu ilustraţii de Sidonia Călin), disponibilă la filialele 1, 2, 4, 5 şi 6.

Cine este Medilo? Vă puteţi închipui un băiat … cârlig de rufe? Oare cum se joacă Medilo? Ce prieteni are? Cum creşte el într-un loc în care nu i se poate întâmpla nimic rău? De ce pleacă în cea mai mare aventură? Ca să alungaţi mirarea, e destul să-l însoţiţi în călătorie şi descoperiţi toate răspunsurile. Pregătiţi-vă de tot felul de surprize, precum ajutorul dat de-o doamnă păpădie. Veţi înţelege pe parcurs cum dragostea fiecărei mame mută lumea din loc. (Coperta a IV-a)

Citind, descoperiţi o lume plină de imaginaţie şi de sensibilitate, o adevărata aventură. Orice carte de Ioana Nicolaie este garantat o aventură, plină de peripeţii şi minuni.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Categories: Cultura Tags: , ,

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii

Dacă este luni, este Cartea săptămânii. Fiindcă vom sărbători în curând Ziua internaţională a femeii, alegerea bibliotecarului s-a oprit asupra unui titlu mai mult decât interesant: Citizen Women: an illustrated history of the women’s movement de Jane Gerhard şi Dan Tucker (Londra şi New York, Editura Prestel, 2020, 250 pagini), disponibilă pentru împrumut la secţia engleză a bibliotecii noastre.

Obţinerea dreptului de vot în SUA a fost un pas mare în mişcarea feminină pentru drepturi şi un impuls puternic pentru activistele de pretutindeni. Pentru prima dată, un volum în imagini arată această mişcare socială şi politică în imagini revelatoare. Cele şase capitole acoperă teme semnificative din lupta civică a femeilor: dreptul de vot, libertatea de reproducere, drepturile de proprietate şi maritale, egalitatea de tratament la locul de muncă, combaterea clişeelor faţă de femeie şi noţiunea opresivă de frumuseţe, egalitatea rasială, drepturile lesbienelor. Cartea permite cititorilor să compare situaţiile diferite ale femeilor în funcţie de meridianul, cultura şi societatea în care trăiesc.

Textul fiecărui capitol este bogat ilustrat cu fotografii, material de arhivă şi documente care furnizează o imaginea cuprinzătoare asupra luptei femeilor şi realizărilor înregistrate şi ilustrează că schimbarea este posibilă.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Cultura Tags: , ,

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii

februarie 27th, 2023 Fără comentarii

Ne apropiem cu paşi repezi de luna martie. Luna Mărţişorului sau Luna Femeilor cum era numită odată. Noua lună ne-a inspirat alegerea cărţii acestei săptămâni: „Beauvoir – o viaţă” de Kate Kirkpatrick (Bucureşti, editura Litera, traducere de Carmen Beatrice Caranfil, 2022, 463 pagini), disponibilă la sala de lectură, secţia de împrumut pentru adulţi, filialele 2, 3 şi 5.

Simone Beauvoir a devenit simbolul feminităţii emancipate şi al feminismului, ca mişcare activă pentru drepturile şi locul femeii în lume. Filosof şi scriitoare, Beauvoir a câştigat premii prestigioase şi a fost o personalitate publică formatoare de opinii, o voce puternică pentru cauza feminină. Numele ei este echivalent cu atitudinea neconvenţională. Prin tot ce a făcut şi a trăit, Simone Beauvoir a inspirat o generaţie. Relaţia ei de iubire cu filosoful Jean Paul Sartre este o legendă, în acelaşi timp fiind considerată, din acest motiv, un vehicul al ideilor acestuia şi negându-i-se originalitatea gândirii.

Mai mult decât un omagiu adus unei femei remarcabile, biografia lui Kate Kirkpatrick este un exerciţiu de admiraţie. Analiza ei meticuloasă se întemeiază pe studiul operei lui Beauvoir, publicată şi rămasă în manuscris, dezvăluind laboratorul de gândire şi simţire, precum şi o perspectivă mult mai largă. Autoarea reuşeşte să ne arată cât de mult datorăm lui Simone de Beauvoir.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Cultura Tags: