Arhivă

Arhivă pentru ‘ANBPR’ Categoria

Expoziţie de fotografie de ziua persoanelor vârstnice

octombrie 1st, 2020 Fără comentarii

Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor publice din România (ANBPR) continuă seria expoziţiilor colective tematice de fotografie despre activităţile şi programele bibliotecilor publice din România. Începând de la prima ediţie, pilot, din anul 2015, a expoziţiei, aceasta a devenit un proiect stindard al asociaţiei, ce reuneşte an de an biblioteci publice, de la cele comunale la cele de rang orăşenesc sau municipal şi până la marile biblioteci judeţene.
Tema expoziţiei din acest an este despre vârstnici şi activităţile bibliotecilor publice special concepute şi gândite pentru această categorie de public. Aşa cum ne-am obişnuit, ediţia din 2020 se bazează pe fotografiile realizate în perioada precedentă, mai exact din anul 2019, dar nu numai. În acest an, am realizat doar ediţia online a expoziţiei, galeria foto şi informaţiile fiind accesibile la https://expozitiaanbpr.wordpress.com/2020/09/23/galerie-foto-2020/
Fotografiile dezvăluie o varietate de activităţi şi interacţiuni între vârstnici şi bibliotecari. De la evenimentele despre cărţi şi vizitele bibliotecarilor în centrele de vârstnici, unde au organizat diverse acţiuni culturale, la o multitudine de cursuri realizate de bibliotecari şi adresate acestei vârste, de la dialogurile dintre generaţii iniţiate inspirat până la activităţile muzicale, sportive, recreative, toate ne arată bibliotecari pasionaţi şi biblioteci active. În aceste fotografii, seniorii sunt oglindiţi ca persoane cu o curiozitate şi disponibilitate manifestate evident, dornice să înveţe lucruri noi, dispuse să accepte provocări, care iubesc viaţa, râsul, lectura. Sunt poveşti despre interacţiune şi comunicare, despre un parteneriat viabil cu biblioteca, despre sensibilitate şi receptivitate, despre înţelegere şi susţinere. Avem convingerea că seniorii pot fi modele de viaţă despre cum să priveşti un capăt de drum ca un început întotdeauna şi despre cum te poţi bucura de fiecare zi. Iar această expoziţie are meritul să surprindă aceste sentimente şi relaţii, în imagini extrem de sugestive.
Expoziţia este organizată de ANBPR, iar coordonarea ei este asigurată de Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov. Bibliotecile participante cu fotografii în expoziţie sunt din 10 judeţe, precum urmează: judeţul Argeş (Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Piteşti şi Biblioteca publică din comuna Vlădeşti), judeţul Brăila (Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati”), judeţul Călăraşi (Biblioteca Judeţeană „Alexandru Odobescu”), judeţul Cluj (Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj-Napoca), judeţul Ialomiţa (Biblioteca Judeţeană „Ştefan Bănulescu” Slobozia), judeţul Iaşi (Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi”), judeţul Maramureş (Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare), judeţul Sălaj (Biblioteca Judeţeană „Ioniţă Scipione Bădescu” Zalău), judeţul Tulcea (Biblioteca publică din comuna Valea Nucarilor), judeţul Vrancea (Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Focşani şi Biblioteca Municipală Adjud).
Detalii mai multe la https://expozitiaanbpr.wordpress.com/
De 1 octombrie – Ziua mondială a persoanelor vârstnice, Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov şi ANBPR deschid această expoziţie dedicată tuturor seniorilor, în semn de preţuire şi omagiu pentru experienţa şi înţelepciunea de viaţă ce caracterizează vârsta a treia. Expoziţia Biblioteca la puterea a treia se vrea o oglindă a seniorilor ce trec pragul bibliotecilor publice, căutând să descopere un refugiu şi o bucurie şi să împărtăşească la rândul lor din tumultul unei vieţi trăite. La mulţi ani!

Știri despre comisiile profesionale ANBPR

decembrie 15th, 2019 Fără comentarii

Întâlnirea profesională a Comisiei de prelucrarea documentelor și de referințe științifice a fost găzduită şi susţinută financiar de Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov şi a avut loc la Braşov în perioada 28-29 noiembrie 2019. Dintre membrele comisiei au participat Catrina Căluian şi Titina Maricica Dediu de la Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” Galaţi, Ioana Frunte-Lată de la Biblioteca Judeţeană „Panait Cerna” Tulcea, Ruxandra Nazare şi Nicoleta Tudor de la biblioteca gazdă. Alături de membrii comisiei, au luat parte Liviu Dediu, vicepreşedinte ANBPR, Johanna Haltrich şi Natalia Perianu de la secţia Dezvoltarea colecţiilor din cadrul Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu” Braşov.
Temele de discuţii au fost următoarele:
Achiziţia de carte prin SICAP – proceduri şi metodologii
Descrierea publicaţiilor electronice – reguli
Codul internaţional de catalogare Resource Description and Access (RDA)
Scopul a fost şi este de a stabili modalităţile de achiziţie practicate, cu avantajele şi dezavantajele lor, de a lămuri chestiuni de catalogare, de a aplica cât mai uniform principiile de catalogare şi de a contribui la actualizarea cunoştinţelor. Obiectivul este de a oferi recomandări pentru bibliotecari şi catalogatori, îndrumări utile şi practice spre a fi cât mai uniformă şi accesibilă descrierea datelor bibliografice.
La primul subiect, Titina Dediu şi Johanna Haltrich au prezentat modalitatea de achiziţie prin SICAP (Procedură simplificată) la Galaţi şi Braşov. Această procedură se aplică, potrivit legii, de bibliotecile publice cu un buget de achiziţie de o anumită valoare şi include toate tipurile de documente care se achiziţionează de o bibliotecă (carte, audio-media, publicaţii seriale etc). Cartea veche ar putea fi o excepţie. Referitor la caietul de sarcini, criteriul de atribuire de la Galaţi este raportul calitate – preţ, stabilind ponderea următorilor factori: număr de titluri – 40%, număr de exemplare – 35%, preţ – 25%, în timp ce la Braşov criteriul de departajare a furnizorului de carte este rabatul aplicat la oferta de titluri, exemplare şi colaborări cu editori. S-a discutat exemplul Bibliotecii Metropolitane Bucureşti care indică un tip de cerere, centrat pe colecţiile bibliotecii şi încărcarea listei de titluri, autori, an, fără preţ însă. Cu cât o cerere de ofertă este mai clară cu atât permite accesul şi participarea mai multor ofertanţi, legea solicitând expres asigurarea accesului echitabil al mai multor ofertanţi.
La Galaţi, bibliotecarul responsabil din cadrul Compartimentului Achiziție lucrează în SICAP şi practică achiziţia pe loturi mari, în timp ce la Braşov, bibliotecarii de la achiziţie se ocupă doar de munca de bibliotecă, iar departamentul de contabilitate operează în SICAP. Cu cât comenzile se succed mai rapid, cu atât funcţionează o aprovizionare periodică, cărţile noi ajungând mai rapid la utilizatori. În schimb, la Braşov, se încarcă pe SICAP şi listele de comenzi, îmbinându-se metode din Procedura simplificată cu cele din achiziţia directă. S-au menţionat şi alte exemple de biblioteci, mai mari şi mai mici, precum Bucureşti, Cluj, Craiova, Baia Mare, Sibiu, Alba, prezente pe SICAP. S-a ajuns la concluzia că este nevoie de a obţine informaţii mai multe şi mai detaliate şi s-a întocmit un draft de chestionar care vizează date despre buget – ce cotă parte se alocă achiziţiei de carte, audio-video, periodice etc., tipul de achiziţie, criterii de atribuire, condiţiile din caietul de sarcini și care va fi aplicat bibliotecilor publice, selectiv, în funcţie de buget, datele obţinându-se din analiza SICAP şi telefonic. Rezultatele acestui chestionar vor fi gata la data de 8 februarie 2020.
S-a discutat despre catalogarea publicaţiilor electronice, cu demonstraţii practice, de exemplu descrierea unei pagini de internet, cu lămuriri despre standarde, norme şi principii de catalogare. Dl Liviu Dediu a făcut o succintă prezentare a ceea ce înseamnă RDA. În acest context, Catrina Căluian a propus, în calitate de preşedintă a Secţiunii Catalogare și indexare a ABR şi de contributoare la Ghidul naţional de catalogare coordonat de Constanţa Dumitrăşconiu, bazat pe RDA, să muncim împreună și să inițiem din partea celor două asociații, ABR şi ANBPR, o adresă către Biblioteca Națională a României în vederea demarării demersurilor de către aceasta pentru obținerea dreptului de traducere/consultare/difuzare a noului cod internațional RDA de la deținătorul dreptului de autor (ALA Publishing). Cererea pentru acordul traducerii trebuie să vină din partea unei biblioteci şi Biblioteca Naţională a României este cea mai potrivită. O cerere comună a celor două asociaţii către Biblioteca Naţională ar putea avea mai mulţi sorţi de izbândă. De asemenea, Catrina a apelat la extinderea corpului de contributori la acest ghid, iar doamna Nazare Ruxandra a propus chiar o sesiune de lucru comună, colaborativă a celor două comisii. Biblioteca Judeţeană Braşov ia în considerare posibilitatea să susţină o asemenea întâlnire comună de lucru. În viitor Comisia ar trebui să se ocupe de lucruri practice și recomandări privind achiziţia, gestiunea fondului, bibliografii şi istorie locală, referinţe ştiinţifice.

Despre componența comisiilor profesionale ale ANBPR vezi detalii aici https://anbpr.org.ro/index.php/despre-noi/organizare/

Categories: ANBPR Tags:

Apel recrutare voluntari

septembrie 3rd, 2019 Fără comentarii

Biblioteca Județeană George Barițiu Brașov lansează apelul de recrutare voluntari pentru ediția a X-a a Nocturnei Bibliotecilor, ce se va desfășura în perioada 28-29 septembrie 2019. Voluntarii vor lucra alături de echipa de organizare în perioada premergătoare acțiunii culturale şi în timpul acesteia, în departamentele Logistică, Evenimente, Comunicare/Promovare sau Foto-Video. Printre criteriile de selecție se numără disponibilitatea de timp, abilități și/sau experiența anterioară.

Înscrierile se pot face completând formularul până la data de 16 septembrie 2019. În perioada 16-23 septembrie 2019, voluntarii selectați vor fi contactați de către organizatori. După ce selecția va fi încheiată, vor avea loc sesiunile de pregătire și instruire.

Categories: ANBPR, Cultura, Evenimente Tags:

La Berlin: Prima zi – programele internaționale ale asociației germane

Programul oferit de bibliotecarii germani invitaților străini a inclus în 12 iunie, pentru început, vizita la Staatsbibliothek Berlin. Clădirea, edificată în secolul al XIX-lea, este spațioasă și monumentală, impunând prin colecțiile ei (este păstrătoarea mai ales a patrimoniului prusian, dar nu numai, deținând partitura originală a Simfoniei a XIX-a de L. v. Beethoven printre altele) și reflectând istoria Germaniei despărțite în două state și sisteme diferite după al doilea război mondial. Cu atenție, germanii au păstrat moștenirea trecutului, conservând structurile vechi, dar clădirea este în continuă expansiune, ridicându-se aripi noi și moderne, unele fiind în curs de construcție sub conducerea echipei mixte de arhitecți, constructori și bibliotecari. Fiind principala bibliotecă științifică, grija bibliotecarilor s-a concentrat asupra asigurării condițiilor de studiu în sălile de lectură, asupra facilităților și respectării utilizatorilor. Totul, de la căile de acces la mobilier, iluminat, norme de comportament, reflectă preocuparea pentru a crea climatul de lucru favorabil cercetării și respectul suprem pentru cititor. Am vizitat Centrul de digitalizare al bibliotecii, înființat în 2007, cu un master plan urmat pas cu pas de o echipă numeroasă, folosind echipamente complexe și responsabilă de sarcinile de captura, prelucrare, stocare, acces, în colaborare cu bibliotecarii ce fac selecția materialului. Am observat un lucru util bibliotecarilor: în funcție de starea lor, cărțile vechi și groase de secol XIX de la raftul cu acces liber aveau semnalată permisiunea de copiere doar sub supravegherea bibliotecarilor și nu la copiatorul folosit de cititori, din rațiuni de conservare a legăturii lor în bune condiții.  La amiază ne-am reunit la Podiumul asociației, iar gazda noastră, Hella Klauser, ne-a prezentat programele internaționale ale asociației. În colaborare cu mai multe structuri ale statului german, printre care Institutul Goethe, asociația susține trei tipuri de programe: vizite profesionale individuale la biblioteci germane și reciproce, vizite de studiu la anumite biblioteci și programele de parteneriate interstatale așa cum sunt cele în derulare cu Olanda și SUA. Pentru cei interesați, acestea sunt oportunități profesionale. A urmat prezentarea bibliotecilor publice germane, de către Anna Jacobi și Judith Galka, o ofertă atractivă de biblioteci inovatoare, ca arhitectură și servicii, printre care Zentral und Landes Bibliothek Berlin (ZLB), Biblioteca Grimm a Universității Humboldt, deschisă  în 2011, Schiller Bibliothek, deschisă într-un complex social, Biblioteca Pablo Neruda care s-a ridicat prin reconstrucția clădirii unei grădinițe. În sfârșit, Hella Klauser a invitat pe toți cei de față să se prezinte, să spună care sunt propriile așteptări de la congresul bibliotecarilor germani și cum se gândesc să contribuie la cooperarea internațională între biblioteci.

Categories: ANBPR, Diverse Tags:

Liber la descărcat, liber la citit!

septembrie 19th, 2017 Fără comentarii

iZiLIT – Aplicația care îți aduce zilnic recomandări de lectură din literatura română contemporană este acum online si poate fi descărcată gratuit de pe Google Play sau App Store. (un proiect cofinanțat de AFCN)

Ma imulte informații la:

Categories: ANBPR, Cultura, Evenimente Tags:

Trei zile până la lansarea aplicației iZiLIT

septembrie 9th, 2017 Fără comentarii

Trei zile până la lansarea aplicației iZiLIT, o aplicație pentru telefoane mobile Android și IOS, de recomandare de lectură din literatura română contemporană.

Un proiect dezvoltat de Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România – ANBPR și Uniunea Editorilor din România – UER, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Categories: ANBPR, Cultura, Evenimente Tags:

Concurs pentru bibliotecile publice în cadrul proiectului iZiLIT

Regulament_concurs-page-001 Regulament_concurs-page-002

O lună până la lansarea iZiLIT

grafica_mash-page-001

 

Mai multe informații despre proiect aici

Categories: ANBPR, Cultura, Evenimente Tags:

Săptămâna Națională a Bibliotecilor

aprilie 13th, 2017 Fără comentarii

AFIS

 

agenda_SNB

Categories: ANBPR, Evenimente Tags:

Agenda GOW2017

sustinhpn2017Campania Hai pe net! este o campanie de incluziune digitală organizată de Fundația EOS Romania în parteneriat cu telecentre, biblioteci publice, școli, Puncte de Acces Public la Informație (PAPI) și alte organizații și instituții dedicate alfabetizării digitale în Romania. În anul 2017 campania va avea loc în perioada  27 martie – 2 aprilie cu sprijinul partenerilor strategici precum: rețeaua națională de ecentre, ANBPR – Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, Certipro Education, Microsoft și Liberty Global.

 Evenimentul derulat în România este parte integrantă a campaniei Get online week 2017 (www.getonlineweek.eu) derulată la nivel european de către Telecentre Europe (http://www.telecentre-europe.org/).

 

Principalele obiective ale  campania de anul acesta sunt:

  1.  Alfabetizare digitală, Instruire  de bază pentru persoanele care nu au aptitudini digitale;
  2. Evaluare / certificare a nivelului de competențe digitale a  tinerilor  și adulților prin sistemul de certificare Certipro, recunoscut pe plan internațional;
  3. TIC pentru nevăzători și promovarea utilizării dispozitivelor mobile pentru persoanele în vârstă;
  4. Instruire asistată și orientare pentru tineri în vârstă de 14-21 ani cu scopul de a demonstra potențialul lor pentru viitoarele locuri de muncă în domeniul  IT.

Biblioteca Județeană George Barițiu Brașov susține și anul acesta campania, așa cum a făcut-o în ultimii cinci ani, prin organizarea de activități în cadrul Serviciului de Informare și Formare Continuă, după cum urmează:

CENTRUL DE FORMARE (Mansarda Casei Baiulescu)

Luni, 27 martie 2017, orele 12.00 – 18.00

  • Primul clic – ateliere pentru persoanele care se familiarizează pentru prima dată cu un calculator sau un dispozitiv mobil (tabletă, telefon etc) sau care pur și simplu învață să caute informații utile pe internet.
  • Promovarea accesibilității web – atelier de conștientizare a opiniei publice cu privire la nevoile de accesibilitate web în rândul persoanelor cu deficiențe de vedere. Campania este susținută de către Fondul ONG în România prin EEA Grants

Marți, 28 martie 2017, orele 10.00 – 14.00

  • Comunicare digitală audio-video –  atelier utilizare aplicația Movie Maker, finalizat cu realizarea de povestiri digitale.

Miercuri, 29 martie 2017, orele 12.00 – 18.00

  • Comunicare digitală audio-video –  atelier utilizare aplicația Movie Maker, finalizat cu realizarea de povestiri digitale.

Joi, 30 martie 2017, orele 10.00 – 14.00

  •  Promovare new media prin infografice de impact – atelier de  realizare materiale grafice, de tip infografic, cu ajutorul instrumentelor web de tip open-sourse  EASEL, INFOGR, PIKTOCHART, GLIFFY.

Vineri, 31  martie 2017, orele 12.00 – 18.00

  • Promovare new media prin infografice de impact – atelier de  realizare materiale grafice, de tip infografic, cu ajutorul instrumentelor web de tip open-sourse  EASEL, INFOGR, PIKTOCHART, GLIFFY.

 SECȚIA PENTRU COPII ȘI TINERET (Str. Iuliu Maniu, nr. 6)

Luni- Vineri, 27-31  martie 2017, orele 10.00 – 16.00
Participarea la ateliere se face pe bază de înscriere, prin completarea formularului.

  • Competențe digitale? No problem! – testarea competențelor digitale ale elevilor sau studenților prin simularea unui examen IC3 – Digital Literacy certification. 45 de întrebări în 45 de minute cu rezultatul de punctaj afișat imediat, pus la dispoziția campaniei gratuit de Certipro Education.
  • Promovarea TIC pentru angajabilitatea tinerilor – ateliere dedicate tinerilor pentru identificarea competențelor și abilităților latente prin folosirea platformei YOUROCK si analizarea competențelor transversale TIC prin  intermediul aplicației SKILLAGE.
  • Cursuri online de perfecționare pentru cadrele didactice – pe portalul educațional al Microsoft dedicat educatorilor.

 

 

Categories: ANBPR, Evenimente Tags: