Arhivă

Arhivă pentru ‘Evenimente’ Categoria

Autorii editurii Pavcon – Lansări de carte la Biblioteca Judeţeană Braşov

Biblioteca Judeţeană Braşov găzduieşte un eveniment marca Editura Pavcon şi vă invită la lansarea cărţilor sâmbătă, 8 aprilie 2023, orele 12,30 (Livada Poştei, sediul central, sala de lectură, etaj 1).

Vor fi lansate 15 volume semnate de mai mulţi scriitori, dintre care menţionăm pe Dan Apostol, Anamaria Borlan, Rodica Bretin, Alexandra Gold, Alexandru Lamba, Constantin Pavel, Dodo Niţă. Sunt cărţi de literatură SF, dar nu exclusiv, alături de ele întâlnind şi volume de proză, bandă desenată, legende şi poveşti ilustrate. Editura Pavcon va oferi publicului braşovean noutăţi editoriale, dar şi reeditări precum Războinicii lumii de dincolo de Dan Apostol. O apariţie a anului 2022 este culegerea de proză fantastică Ziua Victoriei dedicată spiritului de luptă al poporului ucrainean, inspirată de o idee a lui George Lazăr şi al cărui profit este donat copiilor ucrainieni pentru rechizite şcolare. Alte titluri ce se vor lansa sunt Axa timpului de Anamaria Borlan, Ultima frontieră de Rodica Bretin, Extra-Terestrul şi Arta de a trăi de Constantin Pavel. Pe lângă acestea vor fi Nopţi albe la Leningrad de Dodo Niţă, benzile desenate intitulate Poveşti din lumi şi timpuri, scenariul de Alexandru Lamba şi cu ilustraţiile de Alexandra Gold, Legenda Florii Soarelui de Ion Dragoslav, carte pentru copii cu ilustraţii de Alexandra Gold. Volumul de poveşti are un cod QR care, citit fiind, derulează cartea audio (voce Antonela Lungu).

Lansările de carte vor fi urmate de sesiuni de autografe.

Intrarea liberă

Vă aşteptăm cu drag să descoperiţi cărţi şi autori interesanţi, la o sărbătoare a creatorilor de SF şi fantasy, braşoveni şi nu numai!

Jocul de educaţie ecologică Agenda 2030

Vineri, 17 martie 2023, am făcut un test. Am jucat noi bibliotecarii jocul de educaţie ecologică Go Goals, creat şi proiectat de Centrul regional de informare al Naţiunilor Unite (UNRIC) în parteneriat cu artistul Yacine Ait Kaci (YAK), creator al Elyx. Iniţiativa traducerii în limba română şi folosirii lui în scop educaţional aparţine colegei noastre, Daniela Banaurs de la Filiala 4. Cu acest joc, colega noastră a aplicat la un proiect intitulat „Campionii Planetei 2023” şi a câştigat finanţarea oferită de Fundaţia Noi Orizonturi. Valoarea grantului este de 1400 lei si va fi implementat cu ajutorul voluntarilor din cadrul Clubului IMPACT – Filiala 4.

Tipărirea planşelor de joc despre Obiectivele de dezvoltare durabilă din Agenda ONU pentru anul 2030 s-a făcut în cadrul SCIFEST – program de ştiinţe şi industrii creative al bibliotecii. Suntem mândri că pionii de joc au fost tipăriţi la imprimantele 3D ale bibliotecii, sub îndrumarea competentă a Evei Dinu. Jocul este destinat copiilor cu vârste între 8-10 ani şi întrebările sunt concepute în consecinţă. Se poate juca însă şi de alte categorii de vârstă, adaptând discursul potrivit vârstei jucătorilor.

Jocul este creativ, colorat şi atractiv. Cei şase bibliotecari care s-au jucat vineri au constatat cât de distractiv şi accesibil este, cât de mult stimulează spiritul de echipă şi ce atmosferă prietenoasă creează. Este ceea ce foarte probabil şi-au dorit creatorii, au vizat învăţarea prin joc. Cu acest joc suntem deschişi să organizăm evenimente şi sesiuni interactive de joc, în biblioteci, la şcoli, în parcuri, în grupuri, în familii etc. Îl vom testa la nivel primar, gimnazial şi liceal.

Pentru noi bibliotecarii a fost o oră excelentă, în care am câştigat cu toţii, iar experienţa o vom repeta fiindcă jocul este propus şi la întâlnirea filialei ANBPR Braşov din viitorul apropiat, vineri. Până atunci marţi va fi ziua când un grup de liceeni se vor juca şi vor învăţa despre SDG (Sustainable Development Goals). Go Goals!

Seminţele cu suflet din primăvara 2023

Sâmbătă, 11 martie 2023, ne-am întâlnit din nou cu grupul de fermieri voluntari Seminţe cu suflet. A fost un eveniment aşteptat de braşoveni şi de prietenii de pe facebook al grupului, unii dintre ei venind din alte localităţi. Participarea a fost atât de numeroasă încât la deschidere oamenii au făcut zid compact în dreptul standurilor şi meselor cu seminţe dăruite gratuit. Interesul a fost evident nu numai în numărul mare al vizitatorilor, dar şi în faptul că stocul disponibil de seminţe s-a terminat cu o jumătate de oră înainte de ora anunţată a închiderii. Dincolo de aceasta, am observat lucruri noi care m-au bucurat. Întâi de toate, celor doi fermieri fideli braşoveni care au participat la fiecare ediţie li s-au alăturat alţi trei noi fermineri braşoveni, reuşind să crească grupul contributorilor braşoveni. Al doilea lucru priveşte comportamentul publicului consumator. Am remarcat vizitatori ai pieţii şi schimbului Seminţe cu suflet care au adus propriile seminţe recoltate şi le-au donat, urmând îndemnului adoptat de grup, Primiţi, înmulţiţi, dăruiţi – Păstraţi fondul genetic al României. Totodată am fost martora revenirii unor vizitatori anteriori, care sigur au apreciat şi cărora le-a folosit experienţa. Adesea, vizita pieţii şi schimbului de seminţe a însemnat şi consum cultural, participanţii vizitând expoziţiile de carte şi expoziţia de artă plastică şi cumpărând revistele ASTRA. Nu ştiu dacă este neapărat legat de evenimentul Seminţe cu suflet, dar ziua de sâmbătă a înregistrat un număr mare de actualizări permise de bibliotecă abonaţi vechi şi de înscrieri noi la bibliotecă. Ne bucurăm pentru semnele bune şi ne dorim în continuare evenimente şi întâlniri de impact.

Seminţe cu suflet – donaţii şi schimb de seminţe

februarie 14th, 2023 Fără comentarii

Biblioteca Judeţeană Braşov găzduieşte Piaţa Seminţe cu suflet care constă în donaţii şi schimb de seminţe de flori şi legume locale, vechi, cu gustul cunoscut din copilărie, asigurate de această reţea de experţi pasionaţi de agronomie şi agricultură ecologică.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 11 martie 2023, între orele 10,00-13,00, la sediul central (Bd. Eroilor nr. 33-35, Livada Poştei, la etaj, sala de lectură).

Seminţe cu suflet este un spaţiu al prieteniei, destinat asigurării existenţei şi distribuirii gratuite a seminţelor reproductibile şi a plantelor. Acesta este un proiect al unor voluntari, agricultori, decişi să păstreze şi să perpetueze soiurile româneşti de fructe şi legume. Iniţiatorul şi sufletul acestui grup este doamna Rodica Meiroşu, fermier pasionat din Buzău. Vor participa agronomi din ţară şi judeţul Braşov, care vor expune şi vor da la schimb seminţe, precum şi plante şi răsaduri. Agricultorii din Braşov sunt invitaţi la această întâlnire, pentru a cunoaşte această experienţă şi pentru a intra în contact cu profesionişti agricoli.

Organizată după același model ca până acum, piaţa ”Semințe cu suflet” permite celor care doresc să cultive legume sau fructe din soiuri vechi să primească gratuit semințe, material săditor, în limita stocului disponibil. Participanţii şi vizitatorii sunt invitaţi să aducă la schimb propriile seminţe, desigur netratate, pentru a contribui la această reţea care se bazează pe generozitate. La rândul lor, sunt îndemnaţi să dea mai departe seminţele primite, pentru a lărgi cercul beneficiarilor.

Subliniem că în cadrul pieţei ”Semințe cu suflet” nu se pot cumpăra semințele, iar semințele disponibile sunt limitate, astfel încât ele se distribuie în așa fel încât soiurile vechi să poată ajunge la un număr cât mai mare de persoane. Evenimentul se încheie în momentul în care se epuizează semințele, astfel încât este recomandat ca vizitatorii să ajungă şi să fie prezenți la ora deschiderii.

Accesul este gratuit.

Câştigătorii concursului de fotografie BiblioBicicleta 2022

noiembrie 24th, 2022 Fără comentarii

În competiţie au concurat 21 de candidaţi cu 35 de fotografii. După verificarea specificaţiilor tehnice (dimensiunea minimă a imaginii 3,5 MB, rezoluţie minim 3000 px pe latura mare, rezoluţie de print 300 dpi), s-au calificat 14 fotografii de 10 fotografi care au fost jurizate. S-au luat în considerare criteriile stabilite în regulament: respectarea temei și cerințelor de concurs, originalitatea și creativitatea, elementele tehnice ale fotografiilor. În urma notării juriului, premiile au revenit următoarelor câştigătoare:

Premiul I – Hasan Maya-Karina din Bod cu fotografia Autumn Archives 1 – 400 lei

Premiul II – Lancea Silvia-Romina din Rupea cu fotografia Free your Body and Mind – 300 lei

Premiul III – Lazăr Cristiana din Codlea cu fotografia Ochiul unui “biciclotecar” – 200 lei

Felicitări!

Mâine, 25 noiembrie, vom crea albumul online cu toate fotografiile trimise la concurs.

Mulţumim tuturor pentru participare şi implicare şi vă aşteptăm la ediţiile viitoare ale concursului nostru de fotografie!

Lansare de carte – Braşovul în perioada stalinistă

noiembrie 22nd, 2022 Fără comentarii

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov are plăcerea de a vă invita la lansarea cărţii „Braşovul în perioada stalinistă” de Claudia Popescu. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 26 noiembrie 2022, de la orele 12,30 la Sala de lectură (Livada Pştei, sediul central, etaj 1). Vor prezenta Ruxandra Nazare şi Claudia Popescu. Moderator Florentin Cozmolici.

Între 1950-1960 Braşovul s-a numit Oraşul Stalin. Acel deceniu a stat sub semnul stalinizării oraşului şi României. Perioada este prezentată în carte sub aspect administrativ, politic, economic, al educaţiei şi represiunii. Sunt surprinse principalele procese: raionarea, naţionalizarea, industrializarea şi cooperativizarea, pe bază de arhive. Autoarea oferă un volum sintetic şi echilibrat, acoperind un gol în istoria urbană.

Vă aşteptăm cu drag!

Concurs de clipuri „Ghid pentru o zi în localitatea mea”

noiembrie 22nd, 2022 Fără comentarii

Concurs de clipuri „Ghid pentru o zi în localitatea mea”.

Tema

Concursul de clipuri „Ghid pentru o zi în localitatea mea” are drept scop să stimuleze
interesul și creativitatea copiilor și să pună în valoare cultura și patrimoniul local, prin
intermediul mijloacelor moderne de comunicare.
Proiectul dorește să motiveze copiii din mediul rural să culeagă și să valorifice informații
despre subiecte locale de interes care merită să fie promovate.

Cine poate participa

Concursul se adresează copiilor cu vârste între 8-14 ani, din mediul rural al județului
Brașov.

Premii

Premiul I – 500 lei sumă net
Premiul II – 300 lei sumă net
Premiul III – 200 lei sumă net

Reguli și condiții de înscriere

Concursul presupune filmarea unui material video foarte scurt (clip), care să valorifice
cultura și patrimoniul local, prin intermediul mijloacelor moderne de comunicare.
Proiectul dorește să motiveze copiii din mediul rural să culeagă şi să valorifice informaţii
despre obiectivele locale de interes, care merită să fie promovate.

Materialele video (clipurile) trebuie să aibă rezoluție minim Full HD și să aibă o durată
de circa 2-3 minute.

Materialele video vor putea fi înscrise în concurs până la data de 5 decembrie 2022
inclusiv, orele 16.00, trimițând un link descărcabil cu filmul pe e-mail, la adresa
biblgb@rdsmail.ro

Titlul mesajului va fi Concurs de clipuri „Ghid pentru o zi în localitatea mea„.

Clipurile vor fi însoțite de:

Formularul de înscriere completat

Declarația pe proprie răspundere

Declarația de consimțământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal

Acestea trebuie să fie semnate de părintele/tutorele legal al creatorului candidat la
concurs, scanate și atașate e-mail-ului de înscriere.

Validitate

Pentru ca participarea să fie considerată validă, clipurile trimise trebuie să fie originale și
să respecte tema concursului.
De asemenea, trebuie să întrunească criteriile tehnice și să se încadreze în termenul limită
de trimitere, respectiv 5 decembrie 2022 inclusiv, orele 16.

Este interzisă trimiterea și publicarea materialelor video pentru care participanții la
concurs nu dețin drepturi de autor, incluzând aici drepturile de înscriere și de proiecție a
filmelor.
Nu se acceptă imagini sau filmări luate de pe internet și prelucrate/compilate ulterior.

Drepturile și obligațiile organizatorului
– Organizatorul nu își asumă răspunderea pentru niciun material însușit în mod ilegal de
către concurenți;
– Organizatorul nu va lua în considerare filmele pe care le consideră obscene,
provocatoare sau care încalcă în vreun fel Legea drepturilor de autor ori alte legi
românești în vigoare la data concursului;
– Organizatorul își rezervă dreptul de a nu aproba în concurs materialele care nu se
încadrează în tema impusă sau care nu respectă regulile și condițiile de înscriere;
– Organizatorul își rezervă dreptul de a publica materialele video pe canalul de youtube al
instituției;
– Organizatorul se obligă să păstreze materialele video în arhiva sa, pentru scopuri
educaționale și necomerciale.

Drepturile și obligațiile participanților
– Să se înscrie în concurs folosind date de contact valide și complete (nume, e-mail,
mobil), astfel încât să poată fi contactați de organizator în cazul câștigării concursului;
– Să fie de acord să primească mesaje informative legate de concurs din partea
organizatorului;
– Să fie de acord să cedeze exclusiv în favoarea organizatorului toate drepturile de autor
asupra fiecărui clip trimis, pe o perioadă de 9 luni, conform Legii nr. 8/1996 privind
dreptul de autor și drepturile conexe, cu modificările și completările ulterioare, cesiunea
fiind nelimitată teritorial, înțelegând prin aceasta că își produce efecte în orice teritoriu de
pe mapamond;
– Să fie de acord ca, după expirarea acestei perioade de 9 luni, să cedeze în favoarea
organizatorului drepturile de difuzare, neexclusiv, pentru scopuri educaționale și
necomerciale.

Calendar concurs

– Lansare concurs: 22 noiembrie 2022
– Perioada de realizare și înscriere a clipurilor în concurs: 22 noiembrie – 5 decembrie
2022 (ora 16.00)
– Jurizare: 6-7 decembrie 2022
– Anunțarea câștigătorilor: 8 decembrie 2022
– Confirmarea acceptării premiului: 9 decembrie 2022
– Anunțarea oficială a câștigătorilor pe site-ul bibliotecii: 12 decembrie 2022
– Difuzarea clipurilor: 13 decembrie 2022

Jurizare

Juriul va evalua clipurile înscrise în concurs pe baza următoarelor criterii:
– respectarea cerințelor impuse de regulamentul concursului,
– clipuri originale, care nu au mai circulat până în prezent,
– filmarea unor imagini autentice, care se încadrează în tema concursului,
– realizare tehnică calitativă.
Tematici care pot fi abordate în clipuri
– tradiții locale, munci specifice, port popular, bucătărie tradițională, obiecte populare
vechi, obiective istorice, monumente ale naturii etc.
– filmarea trebuie însoțită de o prezentare vocală, astfel încât privitorul să înțeleagă de ce
subiectul a meritat să fie ales ca temă a clipului

Notarea clipurilor

Punctajul va fi alcătuit astfel:
– documentare – 20%
– creativitate – 20%
– originalitate – 20%
– atractivitate – 20%
– calitate tehnică – 20%

Acordarea și anunțarea premiilor

Premiile concursului se vor acorda în urma jurizării din perioada 6-7 decembrie 2022.
Rezultatele vor fi anunțate la data de 8 decembrie 2022 și vor fi comunicate tuturor
participanților.
Câștigătorii vor trebui să confirme acceptarea premiului până la data de 9 decembrie
2022, inclusiv (ora 24.00).
Pe site-ul bibliotecii se vor anunța câștigătorii pe data de 12 decembrie 2022.
Câștigătorul care nu poate fi contactat sau care nu răspunde până la 9 decembrie 2022,
inclusiv (ora 24.00), va pierde premiul. În acest caz, premiul va fi acordat participantului
care urmează în clasament.

După confirmarea acceptării premiului, câștigătorul va trebui să trimită organizatorului o
copie a buletinului/cărții de identitate a părintelui/tutorelui său.
Câștigătorul va intra în posesia premiului în cel mult 30 de zile calendaristice de la data
când i-a fost adus la cunoștință că este câștigător, în baza prezentării actului de identitate
al părintelui/tutorelui său și în urma semnării în original, de catre părintele/tutorele său, a
unui proces verbal de predare-primire.

Predarea premiului poate fi un eveniment public. Prin participarea la acest concurs,
participanții sunt de acord ca, în cazul în care vor câștiga, numele și prenumele,
localitatea în care domiciliază și fotografia lor să poată fi făcute publice și folosite în
scopuri publicitare de către organizator în diverse materiale de presă, audio, video, fără
niciun fel de plată aferentă. Părinții/tutorii legali ai creatorilor candidați la concurs vor
semna o declarație în acest sens, conform celor solicitate de către organizator.

Prelucrarea datelor cu caracter personal
1. Prin participarea la prezentul concurs, participanţii (prin părinții/tutorii legali) sunt de
acord ca datele lor cu caracter personal să fie prelucrate de către organizator şi/sau
partenerii acestuia, cu respectarea prevederilor Regulamentului 2016/679 al
Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor
fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a
acestor date şi a abrogării Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia
datelor – denumit în continuare „GDPR”).

2. Categoriile de date personale care vor fi prelucrate de către organizator sunt: nume,
prenume, adresă, data naşterii, telefon, e-mail, CNP, naţionalitate, semnătură olografă și
cont bancar al părintelui/tutorelui legal al creatorului candidat la concurs, iar datele vor fi
procesate în legătură cu organizarea prezentului concurs și acordarea premiilor.

3. Destinatarii datelor personale ale participanţilor la campanie pot fi:
– autorităţile statului (inclusiv autorităţi fiscale, autorităţi de protecţie a consumatorilor,
organele abilitate prin lege, ca urmare a unei obligaţii legale a organizatorului, bănci)
– departamentul de contabilitate

4. Datele cu caracter personal vor fi păstrate cel puţin pe durata de valabilitate a
concursului, precum şi ulterior, pe durata necesară executării obligaţiilor de către oricare
dintre părţi.
Datele personale vor fi stocate atât timp cât este necesar pentru scopurile menţionate mai
sus sau pe perioada de timp prevăzuta de dispoziţiile legale.

5. De asemenea, vă informăm că:
1) aveţi dreptul de a vă retrage, în orice moment, consimţământul privind prelucrarea
datelor cu caracter personal cu privire la datele prelucrate, fără a afecta legalitatea
prelucrării bazate pe consimţământ înainte de retragerea lui;
2) aveţi dreptul de acces la datele personale (articolul 15 din GDPR), la rectificarea
datelor personale (articolul 16 din GDPR), la ştergerea datelor personale (articolul 17 din
GDPR), dreptul la restricţionarea prelucrării datelor personale (art. 18 din GDPR),
dreptul la portabilitatea datelor personale (articolul 20 din GDPR) şi dreptul de a vă
opune prelucrării datelor personale (articolul 21 din GDPR);
3) în situaţia în care consideraţi că datele dvs. personale sunt prelucrate în mod ilegal,
aveţi dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţionala de Supraveghere a
Prelucrării Datelor cu Caracter Personal:
Web site: http://www.dataprotection.ro/
E-mail: anspdcp@dataprotection.ro
Adresa: B-dul. General Gheorghe Magheru nr. 28-30, Sector 1, cod poştal 010336,
București, România
Telefon fix: +40.318.059.211, +40.318.059.212

Taxe și impozite

Premiile sunt scutite de taxe și impozite, întrucât sunt sub 600 lei.

Încetarea/Întreruperea concursului
Concursul poate înceta înainte de data de 5 decembrie 2022, în cazul producerii unui
eveniment ce constituie forţă majoră ori în cazul intervenirii oricărei situaţii ce poate
periclita desfăşurarea concursului, inclusiv în cazul apariţiei oricărei imposibilităţi a
organizatorului (independent de voinţa lui) de a asigura continuarea în cele mai bune
condiţii a concursului.
Concursul mai poate înceta înainte de data de 5 decembrie 2022, ori poate fi suspendat
oricând în baza deciziei organizatorului, cu condiția ca acesta să anunţe în prealabil o
astfel de situaţie.

Înscrierea în concurs înseamnă înţelegerea și acceptarea regulamentului concursului,
nefiind admise contestaţii cu privire la desemnarea câştigătorului din partea
participanţilor.

Organizatorul îşi rezervă dreptul de a modifica sau schimba prezentul Regulament
Oficial, urmând ca astfel de modificări să intre în vigoare în termen de 24
(douăzecişipatru) ore de la anunţul prealabil de prezentare a acestor modificări pe site-ul
oficial al instituției.

Organizator: Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov
Finanțator: Consiliul Județean Brașov

Daniel Nazare
Director

Pentru informații suplimentare, detalii, lămuriri, vă rugăm să vă adresaţi pe e-mail –
biblgb[at]rdsmail.ro – trimițând un mesaj cu titlul „Concurs de clipuri”.

Conferinţa Şi canibalii se satură de oameni …

noiembrie 15th, 2022 Fără comentarii

Miercuri, 23 noiembrie 2022, de la orele 18,00, la Sala de lectură, va avea loc conferinţa intitulată „Şi canibalii se satură de oameni”. Conferinţa va aborda chestiuni despre condiţia fiinţei umane în epoca actuală şi despre provocările viitorului, în contextul tehnologizării, utilizării pe scară largă a roboţilor, imprimării 3D şi inteligenţei artificiale, subliniind impactul acestora asupra omului şi consecinţele pentru mediu. Participă şi prezintă: Alexandru Dobre şi Daniel Nazare. Dezbaterea se va desfăşura sub egida SciFest – eveniment de ştiinţă şi industrii creative.

Premiul Monica Andriesei pentru merite în activitatea de bibliotecă 2022

noiembrie 7th, 2022 Fără comentarii

În 2022, Premiul Monica Andriesei a fost acordat bibliotecarei Oana Maria Marinică Mustăţea de la Biblioteca publică din oraşul Topoloveni, judeţul Argeş. Decernarea a avut loc la Conferința națională a ANBPR de la Târgu Jiu de la începutul lunii octombrie. Iată argumentele pentru care i s-a acordat acest premiu:

În spatele cărților frumos așezate pe rafturi, sunt bibliotecarii, acești oameni pasionați de munca lor și care iubesc locul în care trăiesc. Pentru un bibliotecar, fiecare zi este diferită. Poate fi artist, scriitor, administrator, regizor, profesii regăsite într-un singur om, cel care înțelege cel mai bine cerințele cititorilor indiferent de vârstă. Este și exemplul bibliotecarei Oana Maria Marinică Mustățea, care este ancorată activ în viața comunității și care reușește de fiecare dată să surprindă prin activitățile si ideile ingenioase.

Născută în 1988, a absolvit Facultatea de Drept. Din anul 2014 este bibliotecară în orașul Topoloveni-Argeș. Acesta este locul în care s-a format profesional și pe care încearcă, cu tot entuziasmul și puterea vârstei, să-l facă mai bun.

Considerând că biblioteca trebuie să fie un catalizator al comunității a încercat prin toate activitățile și inițiativele demarate să aducă aproape de sufletul localității dragostea ei de carte, bine și frumos. A comunicat cu oamenii, cu instituțiile și persoanele responsabile deschizând calea unor parteneriate și colaborări care s-au dovedit benefice pentru comunitate.
Totodată a înțeles puterea comunicării și prin intermediul instrumentelor moderne din spațiul virtual a reușit să revitalizeze și să atragă atenția oamenilor asupra proiectelor frumoase care se desfășoară la bibliotecă.

De-a lungul ultimilor 6 ani, încă de la începutul proiectului ”Code Kids – copiii fac coding în bibliotecile publice”, a reușit să țină copiii aproape de bibliotecă, i-a îndrumat chiar în carieră, a participat la concursuri și Târguri Regionale și Naționale de Știință și Tehnologie, obținând premii importante.
În semn de recunoștință și respect față de carte, de lectură a premiat “Cei mai activi cititori ai bibliotecii” în ultimii 2 ani.

Biblioteca este implicată în manifestările locale. O dată cu activitățile dedicate zilelor orașului, la inițiativa ei, a organizat concursul “Să ne cunoaștem tinerele talente din comunitate”. Scopul a fost de a-i aduce pe tinerii talentați in atenția membrilor comunității și de a-i promova.

Un alt eveniment important organizat tot la inițiativa ei, a fost organizarea “Colocviului bibliotecarilor”, o întâlnire a bibliotecarilor din județ unde de fiecare dată s-au împărtășit idei, proiecte, informaţii utile în dezvoltarea serviciilor de bibliotecă. Parteneriate cu școlile și grădinițele, implicarea activă în proiectele: Prietenie pe o sfoară, Ziua Internaţională a Cititului Împreună, Ora să ȘTIM, O întâlnire pe nevăzute cu o carte sunt o parte dintre activitățile în care este implicată colega noastră.

Dincolo de munca depusă, ceea ce a recomandat-o pe bibliotecara Oana Marinică Mustăţea pentru acest premiu este perseverența, capacitatea de a-și stabili obiective, de a-și construi activități și de a ține tinerii aproape de bibliotecă. Felicitări şi calde urări de succes mai departe, păstrând entuziasmul pentru profesie!

Despre premiu: Din 2016 a fost instituit acest premiu prin donația și susținerea generoasă a Paulei Zimbrean, fiica Monicăi Andriesei, în memoria mamei sale. A fost acordat Bibliotecii publice din comuna Stelnica, județul Ialomița (bibliotecară Ionela Șerban, 2016), Bibliotecii publice din comuna Bărbătești, județul Gorj (bibliotecară Ioana Roșu, 2017), Bibliotecii publice din Cotnari, județul Iași (bibliotecar Dorin Cozan, 2018), Bibliotecii Județene “Marin Preda” Alexandria, județul Teleorman (manager Viorel Fota, 2019), Bibliotecii orăşeneşti „Tata Oancea” din Bocşa, judeţul Caraş Severin (bibliotecar şi manager Gabriela Şerban, 2020), Secţiei pentru copii şi tineret a Bibliotecii Judeţene Braşov, bibliotecar Melania-Luana Butnariu (2021).

Despre Monica Andriesei: MONICA ANDRIESEI (1948-2014) a fost o devotată bibliotecară la Biblioteca Judeţeană “George Bariţiu” Braşov, unde şi-a început activitatea în anul 1972, la secţia de împrumut carte pentru adulţi. Absolventă a Facultăţii de limba şi literatura română, Universitatea Bucureşti, a urmat cursul de biblioteconomie, sub îndrumarea profesorului Dan Simonescu, un slujitor dedicat al bibliotecilor româneşti, cel ce i-a fost model şi ghid în profesie. La Braşov, a lucrat pentru carte, lectură, bibliotecă şi oameni, ajungând să conducă secţia de împrumut carte (1996, 2001-2006) şi chiar directoare adjunctă de specialitate a bibliotecii (1997-2001). În această calitate, a contribuit la modernizarea bibliotecii, a iniţiat şi coordonat informatizarea completă a secţiei de împrumut, încheiată în 1998, a gestionat cu tact şi fermitate în acelaşi timp acest serviciu dificil, cu un volum mare de muncă şi interacţiune directă cu cititorii, a format tineri bibliotecari, fiind un model de competenţă, bună comunicare, ambiţie şi tenacitate. Pasionată de artă, din 1998 a organizat expoziţii de artă în bibliotecă, în Galeria de pe scară, stimulând pe artiştii braşoveni. A contribuit decisiv la îmbogăţirea colecţiei de artă a bibliotecii pe care a descris-o în albumul Pinacoteca (două ediţii, 2006 şi 2008), în colaborare. Cu talent şi multă muncă, a devenit un artist iconar, exersând pictura pe sticlă şi expunând în expoziţii de grup, dar şi personale. La începutul lui 2006 se pensiona de la bibliotecă, dar a continuat să fie activă în domeniul culturii şi al cărţilor, la Muzeul Civilizaţiei Urbane şi la librăria Okian din Braşov. La 7 august 2014, s-a stins din viaţă, lăsând în urmă amintirea unui om pentru care cartea, cititul şi cultura erau un crez şi un stil de viaţă. Pentru cei lăsați în urmă, Monica Andriesei a rămas un model de bibliotecar şi o persoană deschisă şi generoasă.

ErasmusDays 2022

octombrie 7th, 2022 Fără comentarii

Erasmus Days 2022 este un eveniment care se desfășoară la nivel european, pe parcursul a trei zile, și are drept scop celebrarea programului Erasmus +. Cu acest prilej, vă invităm joi, 13 octombrie, începând cu ora 12.00, la Mansarda Casei Baiulescu, să participați la atelierul susținut de colegii noștri. Dacă sunteți interesați de programele de formare pentru adulți oferite de bibliotecă sau doriți să discutați cu beneficiarii proiectului de mobilități nu ratați această întâlnire!