Arhivă

Arhivă Autorului

Asa va arata Biblioteca Nationala a Romaniei

noiembrie 21st, 2011 Fără comentarii

http://b365.realitatea.net/news/cea-mai-moderna-biblioteca-a-romaniei-este-gata-vezi-cum-arata/

VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
Categories: Diverse Tags:

Cine citeşte mai mult?

octombrie 11th, 2011 Fără comentarii

Femeile citesc mai mult…

Un studiu publicat în ziarul Adevărul arată că femeile sunt cititoare mult mai avide decât bărbaţii. Ele cumpără mult mai multe cărţi, în special de ficţiune şi „lecturi de identificare”.

La aceeaşi concluzie a dus şi un experiment făcut în 2005 de cunoscutul scriitor britanic Ian McEwan. El a împărţit romane gratuite trecătorilor din parc, iar din cele 30 de cărţi date, doar una singură a ajuns la un bărbat.

Dorinţa pentru lectură a femeilor vine în contextul în care ele au avut acces la educaţie mult mai târziu decât bărbaţii. Iar unii sociologi motivează înclinaţia lor spre acest hobby prin nevoia de a evada într-un univers imaginar.

sursa bookblog.ro

VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 4.7/5 (3 votes cast)
Categories: Diverse Tags:

“Rêves d’Europe”

Vă aşteptăm, pe toţi iubitorii de fotografie, să vizitaţi, la Mediateca Francophonă, o expoziţie itinerantă prin ţările Europei: Germania, Cehia, Polonia, Bulgaria, România.
Expoziţia a fost realizată în cadrul concursului “Jeune Prix de la Culture Européene” organizat de AFI (Asociaţia Franceză Internaţională) şi lansată de Ministerul Francez al Culturii în anul 2006. Expoziţia se bucură de patronajul domnului Reanud DONNEDIEU de VABRES, ambasador pentru dimensiunea culturală a Preşidenţiei franceze a Uniunii Europene.
“Rêves d’Europe” a fost adusă la Braşov prin amabilitatea Serviciului Cultural Francez din cadrul Ambasadei Franţei în România şi al Alianţei Franceze din Braşov.
Daniela Banaurs

VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 4.5/5 (6 votes cast)
Categories: Diverse Tags:

Noica

De curând, presa italiană a semnalat un caz de plagiat după Noica comis de un profesor venețian, Umberto Galimberti. În lucrarea sa “Orme del sacro” există o pagină întreagă preluată din cartea Șase maladii ale spiritului, scrisă de Noica. Singurele diferențe constau în aranjarea frazelor sau în punctuația folosită.
Galimberti nu este la prima abatere de acest gen, el a mai fost deconspirat și în 2008. De data aceasta, cel care a descoperit plagiatul a fost chiar un profesor român, Costica Bradatan, de la Texas Tech University.
Sursa: Il Giornale

VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
Categories: Diverse Tags:

Vânzările de carte din România

Vânzările de carte au scăzut anul trecut cu 15% în România, în condiţiile în care preţul cărţilor a crescut cu 11 procente. Costul mediu al unui volum este de 20 de lei, iar suma totală cheltuită de români în librării în 2010 este de 112 milioane de euro.
Asta înseamnă că în medie fiecare român a cumpărat o carte anul trecut. Cartea „câştigătoare” a fost “Şi noi ce mai mâncăm? “, dar nu vă lăsaţi înşelaţi de titlu, nu este o carte cu reţete. Volumul este scris de reputatul medic Gheorghe Mencinicopschi şi vorbeşte despre E-urile pe care le conţin alimentele şi explică cum să citim corect etichetele produselor.
Aceste cifre plasează cititorii români în urma celor din Ungaria şi Polonia care au cumpărat în medie 8-10 cărţi pe an.
Sursa: românialibera.ro

VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 4.8/5 (4 votes cast)
Categories: Diverse Tags:

Salonul de carte “Livresque”

februarie 25th, 2011 Fără comentarii

În perioada 24-27 februarie 2011, la Sala Palatului va avea loc un nou târg de carte: Livresque. La eveniment vor fi prezente atât editurile cunoscute cât și editurile de nișă care vor organiza lansări de carte și alte momente speciale. Pe lângă noutățile literare, târgul oferă și un spațiu în care să te destinzi la o cană de ceai, și anume Cafeneaua literară.
Ca element de noutate, în cadrul târgului va fi organizată o campanie caritabilă de întrajutorare și încurajare a lecturii. Vizitatorii pot dona cărți care vor ajunge la copiii dintr-un centru de plasament.
Mai multe detalii pe: www.precisemarketing.eu/livresque.
Sursa bookblog

VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Categories: Diverse Tags:

Biblionef

februarie 18th, 2011 1 comentariu

Câteva noutăţi despre parteneriatul bibliotecii cu Asociaţia BIBLIONEF din Franţa. Un parteneriat durabil şi eficient, care, de-a lungul celor doisprezece ani de existenţă, s-a concretizat în donaţii succesive, însumând peste 6000 de cărţi noi, primite de instituţia noastră. Valoarea acestor donaţii creşte exponenţial, în condiţiile lipsei cvasi-totale a cărţilor în limba franceză, din librăriile româneşti, ca şi a bugetului de austeritate al bibliotecii. Subliniem faptul că bibliotecarele noastre de la Mediateca francofonă au avut posibilitatea să selecteze, din lista stocului de carte de care dispune asociaţia, titlurile de care avem nevoie, pentru a răspunde punctual necesităţilor noastre.

Cărţile primite recent vor permite extinderea unui proiect al Mediatecii francofone a bibliotecii noastre ce se derulează de 15 ani, şi constă în difuzarea cărţilor în limba franceză, cu bibliobuzul, în şcoli din Braşov. De acum, bibliobuzul îşi va lărgi traseele, de la cele 18 şcoli din oraş, către şcoli şi biblioteci din oraşele şi comunele judeţului, în beneficiul tinerilor cititori.

Cu ocazia reactualizării sitului, Asociaţia Biblionef a evidenţiat, chiar în pagina de titlu, aspecte actuale ale acestui parteneriat francofon.

Pentru alte detalii accesaţi adresa:

http://www.biblionef.com/archives/1591

Elena Dimitriu

VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
Categories: Diverse Tags:

in pana de idei de lectura?

februarie 3rd, 2011 Fără comentarii

va recomand, vi-l aduc din nou in atentie pentru cei ce rateaza emisiunea pentru ca sunt la serviciu sau din alte motive un site care sa ne poata depana atunci cand nu mai stim ce sa citim.

http://www.dancmihailescu.ro/photo.htm

lectura placuta!

VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Categories: Diverse Tags:

ABC… la Mediateca Francofonă

februarie 3rd, 2011 Fără comentarii

Mediateca francofonă a Bibliotecii Judeţene din Braşov vă propune în 2011 lectura a 26 de romane, scrise de tot atâţia autori francezi. De ce 26? Pentru că este vorba de la bibliothèque de l’alphabet: cele 26 de litere ale alfabetului corespund cu iniţialele numelor scriitorilor.

La finalul acestui an, cei care vor fi citit toate operele propuse, vor putea concura pentru obţinerea unuia din cele trei premii: Le Petit LAROUSSE Illustré 2009, Le Dictionnaire HACHETTE 2007 şi cartea audio Un secret de Philippe Grimbert, în lectura autorului.

Bonne lecture, alors !

Diana

VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
Categories: Diverse Tags:

Interviu partea a II-a

ianuarie 25th, 2011 Fără comentarii

bb: Ce carte v-a făcut să îndrăgiţi lectura?
V.S.: Cred că Amintiri despre viitor, de Erich von Daniken. N-o uit toată viaţa, mi-am dorit a o reciti mult mai târziu, nu ştiu de ce a rămas un soi de referential… Aveam în jur de 10 ani când mi-a căzut în mână, m-a fascinat şi m-a „contaminat” iremediabil, m-a convins că „pentru a afla lucruri noi, trebuie să citeşti o carte veche” (asta nu înseamnă că nu citesc cărţi noi, evident).
bb: V-aţi dorit vreodată să vă schimbaţi profesia?
V.S.: Da, mi-am dorit să devin magistrat, mai exact judecător (sunt absolvent de Ştiinţe juridice, specializarea Drept). În loc să predic în deşert (de multe ori) despre cât de importante sunt cărţile şi dezvoltarea de servicii moderne pentru public, mi-ar fi plăcut să împart dreptate (câtă nevoie au şi bibliotecile să li se facă dreptate, mai ales în „razboiul” cu administraţiile care, în loc să le finanţeze, caută să le desfiinţeze!).
bb: Cum îşi petrece ziua de lucru un bibliotecar?
V.S.: Cotidian, ziua de lucru pentru mine este fundamental diferită de cea a colegilor bibliotecari de la „relaţii cu publicul”, adevărata „interfaţă” între cărţi şi cititorii lor. Eu nu sunt bibliotecar în sensul cunoscut, consacrat al noţiunii (deşi în contractul de muncă scrie „bibliotecar”). Conduc Serviciul Marketing-Dezvoltare al Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea, coordonez d.p.d.v. profesional activitatea de specialitate a bibliotecarilor publici din judeţ, coordonez Programul „Biblionet” pentru Vâlcea (sunt şi trainer în acest program), administrez şi dezvolt portalul bibliotecilor vâlcene şi sunt implicat în multe altele… îmi încep fiecare zi de lucru sau liberă (procedez la fel) urmărind ce au postat pe www.bibliotecivalcene.ro colegii mei bibliotecari din judeţ, apoi „radiografiind” presa locală şi naţională, câteva site-uri de ştiri şi bloguri, inclusiv ale unor biblioteci. Citesc selectiv. Dintr-o privire asupra titlurilor şi eventual din două-trei propoziţii evaluez dacă merită să investesc timp citind conţinuturile întregi.
Activitatea serviciului pe care îl coordonez presupune, în mare, „bucătaria internă” a Bibliotecii, prelucrarea şi clasificarea electronică a u.b., compartimentul I.T. şi tot ceea ce ţine de Intranet şi Internet (serverele site-urilor noastre, catalogul electronic), automatizarea serviciilor de bibliotecă în vederea punerii la dispoziţia publicului a cât mai multor instrumente şi mijloace de indentificare a informaţiei (sau de obţinere a ei, dacă nu o avem). Este o activitate care se vede mai puţin, eu şi colegii din serviciul Marketing-Dezvoltare nu interacţionăm direct cu publicul.
bb: Ce v-a motivat în activităţile dumneavoastră din ultimul an?
V.S.: Nu doar în ultimul an, ci în toţi cei peste 20 de ani de când desfăşor activităţi remunerate (dar, este adevărat, mai mult în ultima perioadă) m-am motivat mai mult singur, cu crezul că orice fac trebuie să fac bine, iar cât pot, să fac bine şi semenilor. În acest sens tare mult mi-a plăcut o formulare a actorului Mircea Diaconu: „dacă tot ne plătesc prost, măcar să muncim bine…”
bb: Cum credeţi că ajută lectura în formarea unui tânăr?
V.S.: Lectura e esenţială, nimic n-o poate înlocui. Din nefericire, constatăm lipsa lecturii la mult prea mulţi adolescenţi şi tineri, care vor deveni maturi şi vârstnici, îngroşând continuu rândurile unei societăţi needucate, neimplicate, fără simţ civic, amorfă, „pregatită” să fie la nesfârşit „masă de manevră”. Cumulată cu lipsa celor şapte ani de-acasă, lipsa lecturii conduce la rezultate catastrofale în planul evoluţiei tinerilor, iar sfârşitul care încununează „opera” este că lipsa lecturii, a instrucţiei şi a educaţiei, în general, este „compensată” incredibil, în aproape întreg mentalul colectiv românesc, prin alte „succesuri” de tot felul; modele devin nu cei care citesc, ci cei care nu citesc. Mie, unuia, mi-e imposibil să înţeleg o atare strâmbătate…
bb: Ce carte aţi recomanda cuiva care vrea să înceapă să citească dar nu prea ştie ce?
V.S.: Jurnalul fericirii, de Nicolae Steinhardt. E o carte grea din foarte multe puncte de vedere, mulţi o încep atraşi miraculos de titlu însă puţini o citesc până la capăt. Cei care reuşesc sunt deja alţi oameni: nu vor mai fi niciodată un „cineva” care „nu prea ştie ce să citească” (sper că nu vor mai fi nici „cineva” care nu ştie să fie „om”). Este o „carte-mesaj-măciucă”, despre educaţie, credinţă, suferinţă (martiriu e şi mai adecvat), caracter, demnitate şi mai ales ţinută morală, „rara avis” în zilele noastre.
sursa: bookblog

VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Categories: Diverse Tags: